-Τα μηχανήματα του κινηματογράφου Σινέ Σταυρίδη αγοράστηκαν καινούρια (1958) από την Ιταλία (αιχμή της κινηματογραφικής τεχνολογίας της εποχής). -Λόγω του ότι ο Εξηντάρης παρείχε "συνεχές" ρεύμα στην πόλη (κυρίως για ανάγκες φωτισμού), ενώ τα μηχανήματα του κινηματογράφου απαιτούσαν "εναλλασσόμενο", δημιουργήθηκε ειδικό μηχανοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο χώρο του δημαρχείου για τις ανάγκες του κινηματογράφου.


   Το 1958,  τα δυο αδέρφια πουλάνε τα κινηματογραφικά μηχανήματα στην οικογένεια Σταυρίδη. Πέντε αδέρφια, μαζί με τον πατέρα τους ξεκινούν μια νέα προσπάθεια, που όπως μας περιγράφει ο κ. Τάσος Σταυρίδης, ένας από τους 5 γιους του Αλέξανδρου, το έκαναν από προσωπική και οικογενειακή ευχαρίστηση. "Διψούσαμε για το θεάμα. Αποφασίσαμε να ανοίξουμε έναν κινηματογράφο για να κάνουμε τη δουλεια μας και θέαμα" μας λέει σε μια συνάντηση που είχε με μαθητές του Δημοτικού σχολείου Σαπών το 2004. Και συνεχίζει πιο κάτω: "Ήταν το μοναδικό θέαμα στον τόπο μας. Όλοι περίμεναν με λαχτάρα την αλλαγή του έργου. Όλη η οικογένεια, ο παππούς με τη γιαγιά, ο πατέρας με τη μάνα και τα παιδιά τους ερχόταν στην αίθουσα, κυρίως τις Κυριακές να δούν την ταινία. Όλα τα έργα ήταν κατάλληλα.

  Εκείνη την εποχή τα πράγματα ήταν αυστηρά στο χαρακτηρισμό των ταινιών και ειδικά οι ελληνικές ταινίες ήταν για όλη την οικογένεια". Σε ένα άλλο σημείο της συζήτησης αναφέρει τα παρακάτω: "Θυμάμαι μια ελληνική ταινία, το "ΟΧΙ". Ήταν μεγάλη παραγωγή για την εποχή εκείνη, το 1966. Παίζαμε την ταινία επί μια εβδομάδα από τις 11 το πρωί μέχρι και τις 1 τα μεσάνυχτα! Είχαμε νοικιάσει 4-5 λεωφορεία και φέρναμε από τα χωριά τα παιδιά και τους μεγάλους για να δουν την ταινία!" Η οικογένεια Σταυρίδη λειτουργεί τον κινηματογράφο τους στην αίθουσα του Δημαρχείου μέχρι το 1963. Μετέπειτα λειτούργησε ως θερινός σε ιδιόκτητο χώρο και μετά ως χειμερινός, μέχρι το 1972 (λόγω τηλεόρασης). Επαναλειτούργησε από 1975 έως το 1987. Ηταν ο μόνος κινηματογράφος που λειτουργούσε τότε στο Ν.Ροδόπης εκτός της Κομοτηνής. Ο ίδιος ο κ. Τάσος Σταυρίδης, θυμάται ότι την εποχή που οι ταινίες παιζόταν στην αίθουσα του Δημαρχείου είχαν 3 δραχμές τιμή εισιτηρίου!

   Σε πολλές δε περιπτώσεις για να παρακινήσουν και κατοίκους των χωριών, όπως για παράδειγμα του Αρσακείου, το εισιτήριο ήταν μειωμένο κατά μισή δραχμή! Το 1987 ήταν η τελευταία χρονιά που λειτούργησε ο κινηματογράφος του Σταυρίδη, με τιμή εισιτηρίου τότε τις 100 δραχμές. Ο λόγος που έκλεισε ήταν η τηλεόραση και τα video! Ο κόσμος πλέον δεν ερχόταν να δει ταινίες. Προτιμούσε να κάθεται στο σπίτι και να βλέπει το τηλεοπτικό πρόγραμμα. Από τότε και μέχρι σήμερα κανείς άλλος δεν αποφάσισε να λειτουργήσει ξανά κινηματογραφική αίθουσα. Σιγά-σιγά έκαναν την εμφάνισή τους νέα καταστήματα "Video Club" που νοίκιαζαν ταινίες σε μορφή κασέτας. Ήταν η εποχή που μετά την τηλεοράση έκανε την εμφάνισή του το Video Player". Κάθε ιδιοκτήτης αυτού του μηχανήματος είχε τη δυνατότητα να νοικιάζει βιντεοταινίες και να τις παρακολουθεί στο σαλόνι του σπιτιού. Αλλά δεν μπορούμε την εποχή εκείνη να μιλάμε για ποιότητα ταινιών, αλλά για υποτίμηση της νοημοσύνης μας!

   Στο αφιέρωμα αυτό περιορίστηκα μόνο σε δύο περιπτώσεις κινηματογραφιστών στις Σάπες. Κατά καιρούς πέρασαν και κάποιοι πλανόδιοι κινηματογραφιστές, πάντα τους θερινούς μήνες, οι οποίοι έστηναν λυόμενες κατασκευές ή σε κάποιο ιδιωτικό χώρο. Μερικές δεκάδες καρέκλες, ένα άσπρο πανί για οθόνη και γύρω-γύρω ένας πρόχειρος τοίχος για να εμποδίζει τη θέα των απέξω! Μια μηχανή προβολής έδειχνε την εικόνα, αλλά με έναν ενοχλητικό θόρυβο ιδιαίτερα έντονο για όσους ήταν κοντά! Ο ήχος κακός, η εικόνα θολή, αλλά ποιος να το καταλάβει, αφού δεν είχαμε και εμπειρίες από κάτι καλύτερο! Αυτό που βλέπαμε και ακούγαμε ήταν τότε για μας το καλύτερο. Αποδεικνύεται με τον πιο πειστικό τρόπο ότι η εξέλιξη της τεχνολογίας καταργεί πολλά επαγγέλματα και δημιουργεί νέα. Αυτό που μένει στο νου μας είναι ότι ο κινηματογράφος στις Σάπες έπαψε να λειτουργεί εδώ και 24 χρόνια, λόγω της τεχνολογικής εξέλιξης και λιγότερο στην οικονομική κρίση. Αναφέρουμε την τελευταία περίπτωση, γιατί δεν μπορούμε να παραβλέψουμε το γεγονός ότι όπου λειτουργούν σήμερα κινηματογράφοι οι τιμές των εισιτηρίων δεν είναι και τόσο χαμηλές, ώστε να το αγνοεί κάποιος!


Μια ακόμη χαρακτηριστική φωτογραφία. Είναι από τα εγκαίνια του θερινού σινεμά-Σταυρίδη. Γύρω στα 1963. Τη φωτογραφία μου έδωσε o  Τάκης Σταυρίδης. Δυστυχώς ήταν άρκετά φθαρμένη και προσπάθησα να τη βελτιώσω με ψηφιακή επεξεργασία.


Ο Τάσος Σταυρίδης χειρίζεται τα μηχανήματα για την προβολή της ταινίας.Το ταμείο του "Σινε-Σταυρίδη". Χρέη ταμεία εκτελεί ο Τάκης Σταυρίδης, ένα από τα πέντε αδέρφια της οικογένειας. Προσέξτε τις τιμές: 5 δραχμές για τους μεγάλους και 3 τα παιδικά. 'Exω την εντύπωση ότι αυτή η φωτογραφία είναι παρμένη στο κτίριο του Δημαρχείου.O θερινός κινηματογράφος του Τάσου Σταυρίδη στις δόξες του. Τα πάντα ήταν όμορφα και περιποιημένα. Ένα στολίδι για τον τόπο. Ο Τάσος με τα παιδιά του  Αλέξανδρο και Βασίλη.


Bραδυνή προβολή στο θερινό κινηματογράφο που είναι γεμάτος κόσμο.  Ίσως να έχετε προσέξει ότι τα χέρια πολλών ανθρώπων είναι μπρος στο στόμα. Ο λόγος; Η κατανάλωση ξηρών καρπών. Σπόρια άσπρα ή σπόρια μαύρα. Κολοκυθόσπορα ή ηλιόσπορα. Νομίζω πως ακόμη και σήμερα έχουμε την ίδια συνήθεια, όταν παρακουλουθούμε τηλεόραση.  Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν οι τηλεοράσεις και ο κινηματογράφος ήταν η πιο συνηθισμένη και η πιο αγαπημένη συνήθεια των Σαπαίων. Και ήταν μια κοινωνική εκδήλωση ταυτόχρονα, αφού εκεί συναντιόνταν φίλοι, γνωστοί και γείτονες και συζητούσαν πριν, κατά ή μετά το τέλος της ταινίας. Ταινίες κατάλληλες για να μπορούν να τις παρακολουθεί όλη η οικογένεια. Πολλές από εκείνες τις ταινίες τις βλέπουμε ακόμη και σήμερα στις τηλεοράσεις... 


Eντυπωσιακή η είσοδος του κινηματογράφου με τις μεγάλες αφίσες των ταινιών. Ήταν δημιουργήματα του ίδιου του Τάσου Σταυρίδη. Το Μάιο του 1984 βλέπουμε να προβάλλεται η μυθική ταινία του Ηρακλή. Αγαπημένο θέμα για μεγάλους μα περισσότερο για τα παιδιά.


O Tάσος στο ταμείο του κινηματογράφου με ταινία την κωμωδία "ο παπασούζας Φαντομάς". Γενική είσοδος δρχ. 80. Προσέξατε την τιμή αρκετά χρόνια νωρίτερα; Τότε ήταν 5 δρχ. Ο πληθωρισμός είχε και τα κακά του!


4/5/2004. Mαθητές του δημοτικού σχολείου επισκέφτηκαν τον κλειστό πλέον κινηματογράφο του Τάσου Σταυρίδη για μια εργασία τους. Οι αναμνήσεις για μια άλλη εποχή οδηγούν τις σκέψεις και τα λόγια του Τάσου, καθώς διηγείται τα όσα έζησε για 30 χρόνια!

1958 - 1987. Τότε ξεκίνησε και τότε έκλεισε μια άλλη εποχή, που δεν ήταν μόνο εποχή κινηματογράφου, ήταν και εποχή νιότης! 

Έτσι είναι ο κόσμος... προχωρά και κανείς δεν μπορεί να σταθεί εμπόδιο. Είτε πάει προς το καλύτερο, είτε προς το χειρότερο!

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η.Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμ - Λιπορδέζης Γ. - Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Πέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ