Γύρω στα 1947... από κατασκήνωση των προσκόπων στο "Ντεμίρ Αλή".  Δυο από τους νέους της εποχής βλέπουμε να φορούν προσκοπικές στολές.  Αναγνώρισα αρκετά πρόσωπα, κάποια με σιγουριά και κάποια με επιφύλαξη! Από αριστερά ο Λάκης Σταυρίδης(;), ο Πολυχρόνης Πολυχρονιάδης, ο Στέργιος Γιαννόπουλος, ο Δημ. Σκοπιανός(;), ο Βασίλης Μαλλίδης, ο Κώστας Κρυστάλλης (με στολή) και ο Θανάσης Μπακιρτζής (φαίνεται το κεφάλι του. Αν αναγνωρίσει κανείς κάποιο από τα παραπάνω πρόσωπα ή διαφωνήσει με τις δικές μου υποθέσεις παρακαλώ να με ενημερώσει. Να επισημάνω ότι ο Στέργιος Γιαννόπουλος ήταν αδελφός του Ηλία και του Σταύρου, που σκοτώθηκε στον πόλεμο της Κορέας! (Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).


Σάπες Δεκέμβριος 1952. Κάθε φωτογραφία με το Στέργιο Γιαννόπουλο έχει και την ιστορία της. Η συγκεκριμένη είναι τραβηγμένη το Δεκέμβριο του 1952 στις Σάπες κι αμέσως μετά ο ίδιος αναχώρησε για την Κορέα. Του την έστειλε μετά λίγον καιρό η αδελφή του Βάσω!  Τα πρόσωπα που υπάρχουν είναι από επάνω αριστερά: ο Ηλίας, ο Δημήτρης Στυλιανίδης, σύζυγος της Βάσως (κόρη του Γεωργίου και της Μαρίας Γιαννοπούλου από τον πρώτο του γάμο στην Κωνσταντινούπολη). Δίπλα της στρατιώτης ο Στέργιος. Κάθονται, η Μαρία, ο Γιώργος Γιαννόπουλος και η κόρη τους Φρόσω.    Τα παιδάκια είναι ο Ρούλης και η Λίτσα, παιδιά της Βάσως. Άγνωστη είναι η γυναίκα που έχει στην αγκαλιά της τη μικρή Λίτσα. 


Σάπες γύρω στα 1960: Ο Ηλίας παρέα με το φίλο του Τάκη Σταυρίδη, περπατούν στο χωμάτινο δρόμο που σήμερα είναι η οδός Τσιτσώνη. Είναι ακριβώς μπροστά στα γραφεία της ¨Ελεύθερης Άποψης" . Τα κτίσματα που φαίνονται πίσω δεν υπάρχουν. Υπάρχει η κατοικία του Πολυχρόνη Πολυχρονιάδη. Όμως σώζεται ακόμη σήμερα το διώροφο κτίσμα που φαίνεται στο βάθος, ιδιοκτησίας σήμερα Γιώργου Κηπουρού, απέναντι από την πρώην Αγροτική Τράπεζα.


Στο Δενδράκι κάποια Πρωτομαγιά. Εδώ μεταφερόμαστε μερικά χρόνια αργότερα. Ο Ηλίας ανεβασμένος στην οροφή του φορτηγού που ανήκει στον Τάκη Σταυρίδη (στο καπό δεξιά). Αριστερά του ο Φάνης Φωτακάκης και κάτω (χωρίς να είμαι απολύτως βέβαιος) ο Κώστας Μπεκιαρίδης. Οι τέσσερις φίλοι, αφού "έπιασαν" το Μάη φωτογραφίζονται.   


Σάπες: γύρω στα 1960, όπου ο βαρύς χειμώνας δεν απέτρεψε την παρέα  των φίλων να φτιάξουν ένα χιονάνθρωπο και να φωτογραφηθούν με τις χιονόμπαλες στα χέρια έτοιμοι για χιονοπόλεμο. Εκτός από τον Ηλία αναγνωρίζω το Θωμά Πέτρογλου, που μετά από μερικά χρόνια έφυγε για την Αθήνα, όπου κι έζησε τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του. Τα άλλα πρόσωπα δεν τα αναγνωρίζω.


Σάπες στον κεντρικό δρόμο πριν το 1960. Αυτές τις φανέλες τις φορούσε η ομάδα της Ελπίδας στα μέσα της δεκαετίας του '50. (1954-55). Ο Ηλίας σε νεαρή ηλικία μαζί με μερικούς ακόμη παίκτες της Ελπίδας Σαπών (υπάρχουν και τα αρχικά Ε.Σ. στα παντελονάκι του Ηλία).  Δεν έχω διευκρινήσει το σκοπό της μετακίνησής τους Μοιάζει σαν να περπατούν παρατεταγμένοι και να πηγαίνου κάπου.  O ψηλός πρέπει να λέγεται Χουσεΐν, δεξιά του ο Ιορδάνης Χρυσοστομίδης, ξέδερφος του Ηλία, πίσω του ο Ψαθάς Γιώργος, στη μέση πίσω ο Γιάννης Πέτρογλου και ο δίπλα του ο Παράσχος Ταμουρίδης.   Πίσω ξεχωρίζει το γωνιακό διώροφο σπίτι και μαγαζί του Παπαδημητρίου και μπροστά το περίπτερο του Τσοφίδη Παναγιώτη. Στην άκρη της φωτογραφίας δεξιά είναι το ψιλικατζίδικο του Σαδήκ Μπερμπέρ, που ακόμη υπάρχει κλειστό, δίπλα στου Γιάννη Αγγελίδη.

 

Σάπες μετά το 1957 στο νέο δημοτικό πάρκο. Ο Ηλίας με την παρέα του εξασκούνται στο αγώνισμα της πάλης! Ο τρίτος της παρέας χρονομετρά  τη διάρκεια της τελικής πτώσης. Δεν αναγνωρίζω τα άλλα δυο πρόσωπα.

 

Σάπες γύρω στα 1960. Ο Σταύρος υπηρετεί τη στρατιωτική του θητεία κι έρχεται με άδεια στον τόπο του. Αν σας κάνει εντύπωση γιατί φοράει στολή, πρέπει να μάθετε ότι οι στρατιώτες ακόμη και στις άδειες ήταν υποχρεωμένοι να φορούν τη στρατιωτική τους αμφίεση. Δεξιά του ο φίλος του Άγγελος Τζανίδης και από την άλλη ο συμπαίκτης του στην Ελπίδα Χαντζή Χουσεΐν.


Στο γήπεδο του Ιάσμου, λίγο μετά το '60. Αρκετοί νέοι παίκτες από την ομάδα που γνωρίσαμε σε παλιότερες φωτογραφίες. Από αριστερά Χρ. Θωίδης και Γ. Πολυχρονιάδης (παράγοντες), Ηλ. Γιαννόπουλος, Θ.Τζανίδης, (), Κυρ.Κεσκεσιάδης, Γ. Αλεξίου, Παύλος Νικηφορίδης, (), Θεοδωρίδης, Στ. Δημόπουλος, Δρ.Αλεξίου, Μιχ.Θωίδης και Λ.Σταυρίδης (παράγοντας). 


Γύρω στα 1964 στο Δημοτικό Γήπεδο των Σαπών: Ηλίας Γιαννόπουλος και Κυριάκος Κεσκεσιάδης. Θείος και ανεψιός συμπαίκτες στην Ελπίδα Σαπών. Λίγο πριν αρχίσει ένας από τους Κυριακάτικους αγώνες της ομάδας. Κι οι δυο ήταν από τα ταλέντα της ομάδας που αγαπούσαν το ποδόσφαιρο, αφιερώνοντας πολλές ώρες της ημέρας τους στη μπάλα, τη θεά του ποδοσφαίρου! Ο Κυριάκος είναι αυτός που μου εμπιστεύτηκε τον πλούτο των φωτογραφιών, που σας παρουσιάζω σ' αυτές τις σελίδες.


Σάπες, γύρω στα 1964... στο δημοτικό γήπεδο σε  μια από τις λίγες φωτογραφίες γενικά, να φωτογραφίζονται μαζί οι δυο αντίπαλες ομάδες! Επάνω η Ελπίδα και κάτω ο Ερμής  Πίσω από τη φωτογραφία έγραφε: "Εδώ είμαστε βγαλμένοι προτού αρχίσει το ματς Ελπίδα-Ερμή, που έληξε 3-2 υπέρ του Ερμή. Οι βαθμοί όμως είναι της Ελπίδας, διότι χρησιμοποίησε ξένους παίκτες!"... Από τους παίκτες της ομάδας μας αναγνώρισα:  (κάποιος στρατιώτης, Νίκος Τσιαντούκας,παράγοντας, Π.Δημητριάδης, Θ.Τζανίδης, Σ.Δημόπουλος, Κ. Κεσκεσιάδης, Γ.Αλεξίου, Μ.Πετρόπουλος, Καραϊσερίδης, Λ.Μαρουφίδης, Στ.Τζανίδης, Λ.Σταυρίδης (παράγοντας). (Δίπλα στον Κυριάκο Κεσκεσιάδη ο φίλος του Γιώργος Καζανιάδης). 


H Eλπίδα Σαπών γύρω στα 1970. Αυτή την ομάδα με τελείως ανανεωμένο το έμψυχο υλικό δεν την είχα ξαναδεί, αφού τα χρόνια εκείνα έλειπα από τις Σάπες.  Αρχηγός της ομάδας ο Ηλίας Γιαννόπουλος. Ίσως ήταν από τα τελευταία χρόνια που έπαιζε. Δίπλα του ο Γιάννης Εμιρζάς, που τον θυμάμαι να παίζει και τερματοφύλακας, ο Τάσος Σταυρίδης, ο Θανάσης Ρεφειάδης, ο Ευθύμης Πασχαλίδης και ο Θόδωρος Τζανίδης. Κάτω σειρά: Ανέστης Δημόπουλος, Κώστας Ρεφειάδης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Χαράλαμπος Καρατσάης και Γιώργος Πορτοκάλογλου.  Γυρίστε στην προηγούμενη σελίδα [κλικ]


Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η. - Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμ - Λιπορδέζης Γ. - Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Πέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ /ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ