Είναι Δεσποτική γιορτή, που αναφέρεται στην ανάβαση του Χριστού στους ουρανούς και θεωρείται στην εκκλησιαστική παράδοση ως η ολοκλήρωση της αποστολής του Κυρίου επί της Γης. Η Ανάληψη εορτάζεται από την Εκκλησία την 40η ημέρα από την Ανάσταση του Κυρίου. 
  Σύμφωνα με τις περιγραφές της Καινής Διαθήκης, η Ανάληψη έγινε στο Όρος των Ελαιών στην Ιερουσαλήμ μπροστά στους μαθητές του Χριστού, οι οποίοι παρακολούθησαν με δέος την απομάκρυνση του Διδασκάλου. Η πατερική παράδοση τονίζει ιδιαίτερα τον υπερφυσικό χαρακτήρα της Αναλήψεως του Κυρίου, το όποιο περιλήφθηκε στη δογματική διδασκαλία της Εκκλησίας με τη χαρακτηριστική αναφορά στο Σύμβολο της Πίστεως («και ανελθόντα εις τους ουρανούς και καθεζόμενον εκ δεξιών του Πατρός και πάλιν ερχόμενον μετά δόξης...»). Τόσο στις Πράξεις των Αποστόλων, όσο και στο Σύμβολο της Πίστεως («Πιστεύω») διακηρύσσεται η σχέση της Αναλήψεως με τη Δευτέρα Παρουσία.
  Η Ανάληψη του Χριστού συνεορταζόταν με την Πεντηκοστή, κατά τους πρώτους αιώνες. Από τον 4ο αιώνα, όμως, άρχισε η προοδευτική διάκριση και ο αυτοτελής εορτασμός της.
 Απολυτίκιο
 Ανελήφθης εν δόξη, Χριστέ ο Θεός ημών, χαροποιήσας τους μαθητάς, τη επαγγελία του Αγίου Πνεύματος· βεβαιωθέντων αυτών δια της ευλογίας, ότι συ ει ο Υιός του Θεού, ο λυτρωτής του κόσμου.


  Λαογραφία
 Η γιορτή της Αναλήψεως εκτός από την επίσημη ονομασία της έχει και πολλές λαϊκές ονομασίες όπως:
 Αναληψού, στη Σαντορίνη.  Αναληψιός, στη Θράκη.  Τ’ Αγιού Αναληψιού, στην Ίμβρο.
Συναληψιού, στη Ρόδο.  Τα Σαράντα της Πασκαλιάς, στην Κομοτηνή.
Γαλατοπέφτη, στη Μύκονο, στη Σίφνο, στη Σκύρο κ.α, διότι την ημέρα αυτή οι τσοπάνηδες συνηθίζουν να μοιράζουν γάλα δωρεάν στα χωριά τους «για το καλό του κοπαδιού».
  Η ονομασία της γιορτής χρησιμοποιείται και μεταφορικά σε λέξεις και φράσεις που δηλώνουν την εξαφάνιση και την κλεψιά: «αναλήφθηκε το αρνί», «έγινε της Αναλήψεως». Λέγεται και για άνθρωπο που αναχώρησε απροειδοποίητα και ξαφνικά.

  Λίγα λόγια για τους κατοίκους της Αετοκορυφής...
  Οι πρώτοι κάτοικοι του χωριού ήταν πρόσφυγες από την Ανατολική Θράκη. Πιο κάτω αναφέρω τα περισσότερα ονόματα (όσα εντόπισα) από τους καταλόγους της ΕΑΠ των Αγροτών Προσφύγων που εγκαταστάθηκαν στην Αετοκορυφή.
  Η παλιά του ονομασία ήταν "Τσαμουρλή" (τουρκική ονομασία), σημαίνει λασπότοπος. Στους προσφυγικούς καταλόγους της Ε.Α.Π. αναφέρεται με το όνομα ως "Κους Τεπέ Α'' (Κορυφή του πουλιού).  Το 1928 μετονομάζεται σε "Αετοκορυφή".
Ο πληθυσμός του χωριού, σύμφωνα με την απογραφή του 2001 ήταν 94 μόνιμοι κάτοικοι και το 2011 μειώθηκαν στους 87.

   Η ίδρυση της Ενορίας της Αετοκορυφής χρονολογείται πριν από το 1932, σύμφωνα με το Αριθμ. 927/2015/724/3.4.2015/15 (ΦΕΚ 932 Β/21-05-2015) : Αναγνώρισις συστάσεως Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής, συμφώνως προς το άρθρον 25 του Ν. 4301/2014.
..........

33. Ενορία του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Σωτήρος χωρίου Αετοκορυφή, με έδρα την τοπικήν Κοινότητα Αετοκορυφής Ροδόπης, της Δημοτικής Ενότητος Σαππών, του Δήμου Μαρωνείας – Σαππών, της Περιφερειακής Ενότητος Ροδόπης, της Περιφερείας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ιδρυθείσα προ του έτους 1932, ως εμφαίνεται εκ της υπ’ αριθμ. 25/11.12.1932 αποφάσεως του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας.

ΤΑ ΟΝΟΜΑΤΑ ΤΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ  ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ [46301-46360]  

ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΣΤ. ΓΕΝΝΑ-40 ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ 46335  
ΓΕΩΡΓΙΑΔΟΥ ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΧΗΡΑ ΠΕΤΡΟΥ ΚΑΡΣ-ΚΑΥΚΑΣΟΥ 46301Β  
ΓΙΑΝΝΕΛΑΚΗΣ Ή ΓΙΑΝΝΟΥΛΑΚΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46311  
ΚΑΛΟΥΔΗΣ ΦΩΤΙΟΣ ΗΛΙΑΣ ΟΡΤΑΚΡΣΗ-ΑΔΡ/ΠΟΛΕΩΣ 46328  
ΚΑΤΣΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46335  
ΚΝΙΚΟΣ ΦΩΚΙΩΝ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΑΔΡΑΜΥΤΙΟΝ-ΠΕΡΓΑΜΟΥ 46315  
ΚΝΙΚΟΥ ΓΙΑΝΝΟΥΛΑ ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΕΝ.ΨΕΥΤΕΛΗ ΑΔΡΑΜΥΤΙΟΝ-ΠΕΡΓΑΜΟΥ 46316Μ 
ΚΟΥΡΤΙΔΗΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ ΠΑΝΑΓ. ΟΡΤΑΚΡΣΗ-ΑΔΡ/ΠΟΛΕΩΣ 46330Μ  
ΚΥΡΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46314  
ΚΥΡΙΑΚΟΥ ή ΚΕΡΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46308  
ΜΙΧΑΛΑΚΑΚΗ ΜΑΡΙΑ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΝ.ΧΡΗΣΤΑΚΑΚΗ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46326  
ΜΟΣΧΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓ. ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46336  
ΜΠΑΛΑΣΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΔΟΓΑΝΤΖΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46341  
ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΡ. ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46312  
ΜΠΑΞΕΒΑΝΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46313  
ΝΑΛΜΠΑΝΤΗ ΔΑΦΝΗ ΧΗΡΑ ΔΗΜ. ΜΕΓΑ ΒΟΓΙΑΛΙΚ-ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ 46301  
ΠΑΝΤΡΑΚΛΑΚΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46303  
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗ ή ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ ή ΦΡΑΓΚΑΚΗ ΚΩΝ/ΝΑΙ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΟΛΟΥΚΙΟΪ-ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46332Μ  
ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΑΚΗΣ ή ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗΣ ή ΦΡΑΓΚΑΚΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΘΑΝ. ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46331  
ΠΑΠΑΔΑΚΗ ή ΠΑΠΑΔΙΑΝΗ ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46332  
ΠΑΠΑΔΙΑΝΑΚΗΣ ή ΠΑΠΑΔΙΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΘΑΝ. ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46333  
ΠΑΠΑΔΙΑΝΗ ή ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΘΕΟΠΟΥΛΑ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΕΝ:ΤΣΑΝΤΑΚΗ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46322  
ΣΚΑΡΛΕΤΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46334  
ΣΜΗΛΑΝΑΚΗΣ Ή ΜΥΛΩΝΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΓΑΝΤΖΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46324  
ΤΑΜΠΟΥΡΗ ΠΑΝΟΡΓΙΑ ΧΗΡΑ ΚΩΣΤΗ ΓΕΝΟΣ ΔΙΣΛΗ ΚΙΟΥΡΤΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46305  
ΤΑΜΠΟΥΡΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΙ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46306  
ΤΡΑΤΖΟΥΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΑΜΥΓΔΑΛΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46340  
ΤΣΑΚΛΑΚΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΡΑΝΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46302  
ΤΣΑΚΡΑΚΗΣ ΣΤΑΥΡΟΣ ΓΕΛΕΝΛΗ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46303Μ  
ΤΣΙΡΙΓΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΣΤΕΦ. ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46323  
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΧΑΡΙΤΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46317 
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΔ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46337  
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46338  
ΤΣΟΛΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΣ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46339  
ΧΡΗΣΤΑΚΑΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46319  
ΧΡΗΣΤΑΚΑΚΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΔΗΜ ΘΥΜΙΤΚΙΟΪ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ 46320  

   ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
  Όπως στους περισσότερους οικισμούς της περιοχής μας γινόταν πανηγύρια, έτσι και στην Αετοκορυφή οι κάτοικοι γιόρταζαν τη γιορτή της Αναλήψεως με όση λαμπρότητα επέτρεπαν οι δυνατότητες του χωριού. Ο σεβασμός και η αγάπη των κατοίκων στα έθιμα που έφεραν από τις αλησμόνητες πατρίδες τους οδηγούσαν στην έκφραση της πίστης στα Θεία και τις Παραδόσεις. Παράλληλα η οργάνωση του πανηγυριού τους έδινε τη δυνατότητα να γιορτάσουν φορώντας τα καλά τους, να αφήσουν για 1-2 ημέρες τις αγροτικές εργασίες και να γλεντήσουν με χορούς και παραδοσιακά τραγούδια στην πλατεία του χωριού. 
  Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των κατοίκων των γύρω οικισμών που ερχόταν οικογενειακά να παραβρεθούν στη λαμπρή τελετουργία της εκκλησίας, να προσκυνήσουν την Άγια Εικόνα και μετά να χαρούν συμμετέχοντας στις λαϊκές εκδηλώσεις.  
  Προσωπικά δεν έχω πολλές εντυπώσεις από το πανηγύρι της Αετοκορυφής. Θυμάμαι λίγες φορές το εκκλησίασμα, τη βρύση με το νερό και το βράδυ το γλέντι στην πλατεία του χωριού. Συγκριτικά, ήταν υποδεέστρο σε πλήθος κόσμου από αυτά της Μέστης, του Πρωτάτου και τοου Ιασίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ


1934. Από το πανηγύρι της Αετοκορυφής.  Από δεξιά ο Παναγιώτης Πέτρογλου, η γυναίκα του Δέσποινα, η μητέρα του Παναγιώτη η Ξαφίνη.  Και μόνο η παρουσία της δίνει πρόσθετη αξία στην οικογενειακή φωτογραφία. Οι άλλες οι γυναίκες είναι οι δυο αδελφές της Δέσποινας , η Σουλτάνα με τον άνδρα της Δημήτρη Καπζάλα και η Ευγενία, με το μωρό. μπορεί να ειναι η Ολυμπία. Δική μου υπόθεση: το αγοράκι όρθιο πρέπει να είναι ο Γιάννης του Αναστάση, γεννημένος το 1927. Ηλικιακά ταιριάζει να είναι. [Αρχείο-πληροφορίες: Μαίρη Κ. Πέτρογλου].Η γιορτή της Αναλήψεως τιμήθηκε στην Αετοκορυφή . Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε O Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ενώ παρόν ήταν και ο Δήμαρχος Μαρωνείας – Σαπών Ντίνος Χαριτόπουλος.  [Από τη σελίδα του Δήμου Μαρωνείας - Σαπών]....


ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ: Δυο μοναδικές φωτογραφίες παρμένες από έντυπο του δήμου Σαπών το 1961, (με δήμαρχο το Χρ. Τσιτσώνη), που αναφερόταν σε έργα του δήμου της εποχής εκείνης. Στην επάνω φωτογραφία γράφει ο ίδιος ότι πρόκειται για ετοιμόρροπο οίκημα που από το 1923 οι κάτοικοι το χρησιμοποιούσαν ως εκκλησία μέχρι το 1961. Στη δεύτερη φωτογραφία ο καινούριος τότε ναός της "Αναλήψεως του Σωτήρος". (φωτο: Χρ. Τσιτσώνη).


Αετοκορυφή 1952: Στο πανηγύρι της ΑναλήψεωςΉταν τα χρόνια εκείνα που κάθε χωριό είχε και το δικό του πανηγύρι. Η Αετοκορυφή τιμούσε τη γιορτή της Αναλήψεως. Και βέβαια το τιμούσαν στο σύνολό τους οι κάτοικοι της περιοχής μας. Ήταν θρησκευτική γιορτή, αλλά ήταν και μια ευκαιρία για ξεκούραση και λίγη διασκέδαση για τις οικογένειες. Ο φακός του φωτογράφου αποτύπωσε μια τέτοια όμορφη εικόνα που αποκτά την ιδιαίτερη αξία της μετά από 65 και πλέον χρόνια! Τα περισσότερα είναι συγγενικά πρόσωπα. Από αριστερά: Γιάννης και Ξανθούλα Πέτρογλου (αδέλφια) του Νικολάου, Παναγιώτης Πέτρογλου, Κατίνα Μιλτσιάδου,  Κάτω: Χρυσούλα Πέτρογλου, Γκοτζαρίδου Παναγιώτα, Δέσποινα και ο μικρός γιος της Κώστας, Πατρούλα Τζανίδου. (Αρχείο: Ξανθούλα Κιρκινέζη).


ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ 2020: Ο ναός της Αναλήψεως όπως είναι σήμερα. Όπως έγραψα και πιο πάνω ο κυρίως ναός έγινε το 1961, με δήμαρχο το Χρήστο Τσιτσώνη. Από τότε μέχρι σήμερα γίνονται προσθήκες και μεταβολές προς βελτίωση της εμφάνισης, αλλά κυρίως για λόγους λειτουργικούς. 

Όσοι από εσάς, έχετε παλιές φωτογραφίες από το πανηγύρι της Αετοκορυφής, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου...

Ανάρτηση: ΜΑΙΟΣ 2020

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η.Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμ - Λιπορδέζης Γ. - Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Πέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ