80 χρόνια "ΕΛΠΙΔΑ" [το κείμενο έγραψε ο Βασίλης Χριστακάκης]

80 χρόνια… "ΕΛΠΙΔΑ" – Να τα χιλιάσουμε!!! Μα χίλια χρόνια ζουν οι θρύλοι και οι ιστορίες… Μια μικρή ιστορία είναι και η "ΕΛΠΙΔΑ". Σύμφωνα με τις διηγήσεις των παλαιοτέρων φέτος γίνεται 80 χρονών. Μεγάλη ίσως για τα δικά μας δεδομένα, νήπιο ακόμα μάλλον για την ιστορία της. 1928 Σάπες. Μια παρέα ιδρύουν επίσημα μια ομάδα, την "ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ". Ίσως το όνομα της να εκφράζει τη γενικότερη ανάγκη τους για ελπίδα.

  Ο Αμπατζής Χαράλαμπος, που λίγα χρόνια πριν ήρθε από την Ανατολική Θράκη, ο Καπέτσης Νίκος, Ηπειρώτης αλλά από παλιά στις Σάπες, ο Γιανόφ, Αρμένος στην καταγωγή αλλά ντόπιος, ο Λιπορδέζης ο Γιώργος, γέννημα θρέμμα των Σαπών, ήταν μερικοί από αυτούς που ξεκίνησαν την ιστορία. Πολυπολιτισμική από τότε η μικρή μας πόλη. Χριστιανοί και μουσουλμάνοι, ντόπιοι και πρόσφυγες, Ηπειρώτες και Αρμένοι. Σ’ αυτή τη διαφορετικότητα στηρίχθηκε τόσα χρόνια η "ΕΛΠΙΔΑ". Το καταστατικό έτοιμο, η "ΕΛΠΙΔΑ" επίσημη ομάδα. Α.Ε. Κομοτηνής, Ορφέας Κομοτηνής, Ορφέας Ξάνθης οι αντίπαλοι. Δύο γήπεδα χρησιμοποιεί η "ΕΛΠΙΔΑ". Ένα στη σημερινή θέση του Κέντρου Υγείας και ένα βοηθητικό στα Αλώνια. Αλάνες και τα δύο βέβαια. Μέχρι το 1940 οι αγώνες καλά κρατούν.

   Ύστερα ήρθε ο πόλεμος, η κατοχή, ο εμφύλιος, μια δεκαετία περίπου η "ΕΛΠΙΔΑ" χάνεται, μα η "ΕΛΠΙΔΑ" ποτέ δεν πεθαίνει. Στα τέλη της δεκαετίας του 1940 μια άλλη παρέα νεαρότερων παιδιών ξεκινούν δειλά-δειλά να ξαναπαίξουν ποδόσφαιρο. Χωρίς καταστατικό και προεδρεία. Ορφέα την ονομάζουν. Είναι η συνέχεια της "ΕΛΠΙΔΑΣ" και μαζί ο προπομπός της. ΣΥΝΤΟΜΗ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ Το 1969 η «ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ» κάνει την καλύτερη πορεία στην ιστορία της, στον τελευταίο αγώνα του πρωταθλήματος βρίσκεται στην κορυφή της βαθμολογίας. Αν κερδίσει ανεβαίνει στην Β΄ Εθνική! Χάνει την άνοδο, κερδίζει ο Πανθρακικός. Η "ΕΛΠΙΔΑ" κερδίζει ένα γήπεδο, που από την επόμενη χρονιά είναι πραγματικότητα, μέχρι και σήμερα. Η φήμη λέει πως… χάθηκε η Β΄ Εθνική για να κερδηθεί το γήπεδο! Ακολουθούν ως πρόεδροι, οι γιατροί Πασχαλίδης και Γιακαμόζης, Τράκας Αδρ. κλπ. Η πορεία της "ΕΛΠΙΔΑΣ" κάτι παραπάνω από ικανοποιητική μπορεί να χαρακτηρισθεί. Για κάποιες χρονιές αγωνίζεται σε μια κατηγορία αντίστοιχη περίπου με τη σημερινή Γ΄ Εθνική. Από Θεσσαλονίκη μέχρι Ορεστιάδα και από Δράμα μέχρι Πτολεμαΐδα τα ταξίδια για τους αγώνες της. Ακόμα και σήμερα κάποιοι κάτοικοι πόλεων της Βορείου Ελλάδος θυμούνται τις Σάπες από την ονομαστή τότε "ΕΛΠΙΔΑ"!

   Τα τελευταία χρόνια πρωταγωνιστεί στην Α΄ Ερασιτεχνική με εξαιρέσεις κάποιες χρονιές στο Περιφερειακό πρωτάθλημα, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εδραιωθεί σ’ αυτό και γιατί όχι να ανεβεί πιο πάνω! Όλα αυτά τα χρόνια ανδρώθηκαν μέσα σε αυτή την ομάδα εκατοντάδες αγόρια. Έμαθαν, έπαιξαν, μάτωσαν, έζησαν. Κάποιοι με το ταλέντο τους ξεχώρισαν και έκαναν ένα βήμα πιο πάνω, μια μεταγραφή! Στον Πανθρακικό για παράδειγμα αγωνίστηκαν πολλοί ποδοσφαιριστές της "ΕΛΠΙΔΑΣ". Καραθανάσης Ισίδωρος, Μουσταφά Μπερμπέρ, Πάππος Νικόλαος, Κελέσης Γιάννης, Τοπάζ Ραϊφ, Νέμιτσας Δημήτριος, είναι μερικοί που κόσμησαν με την παρουσία τους στα γήπεδα με την ομάδα του Πανθρακικού. Ο Δοξάκης που πέρασε επίσης από την "ΕΛΠΙΔΑ" αγωνίστηκε στην Α΄ Εθνική με την ομάδα της Δόξας Δράμας και του Εθνικού Πειραιώς! Ένα άλλο σπλάχνο της έφτασε στα μεγάλα σαλόνια και αγωνίστηκε για χρόνια εκεί. Ο Γιώργος Χαλκίδης που το όνομα του είναι συνδεδεμένο με την ομάδα της Ξάνθης. Τα ταλέντα πάντα υπήρχαν σε αυτόν τον τόπο. Η τελευταία μεγάλη μεταγραφή είναι αυτή του Βαγγέλη Καραθανάση στον Π.Α.Ο.Κ. Ελπίδα σημαίνει προσμονή, αναμονή κάποιου καλού. Αυτό εκφράζει και την ομάδα "ΕΛΠΙΔΑ".

  Μόνο που από μόνη της δεν μπορεί τίποτα να κάνει, χρειάζεται κοντά της ανθρώπους με μεράκι, διάθεση, αγάπη, προσφορά, χρειάζεται όλο τον κόσμο για να κρατήσει ψηλά την ελπίδα μας και εμείς με τη σειρά μας ψηλά την "ΕΛΠΙΔΑ". ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ "ΕΛΠΙΔΑ"

  Υ.Γ. Προσπαθήσαμε να κάνουμε μια μικρή ανασκόπηση της ιστορίας αυτού του συλλόγου. Ίσως δεν είμαστε απόλυτα ακριβείς σε ημερομηνίες. Βασιστήκαμε σε διηγήσεις παλαιοτέρων και αυτά μεταφέρουμε. Σίγουρα κάποιους αδικήσαμε που δεν αναφέρονται τα ονόματα τους. Άνθρωποι που προσέφεραν πολλά στην "ΕΛΠΙΔΑ". Ας μας συγχωρήσουν. Άλλωστε 80 χρόνια δεν χωράνε εύκολα σε λίγες γραμμές. Ευχαριστούμε τους παλαίμαχους ποδοσφαιριστές της ¨ΕΛΠΙΔΑΣ¨ και ιδιαίτερα τον κ. Τσιαντούκα Νικόλαο για το υλικό που μας έδωσε.

   

Σπάνιες φωτογραφίες από τις ομάδες των Σαπών


Φωτογραφίες επάνω και κάτω: Πρόκειται για την αρχική ομάδα, τον Ορφέα Σαπών, που οργάνωσε μετά τον πόλεμο μια ομάδα νεαρών μαζί με φίλους του ποδοσφαίρου. Δύο από αυτούς που τους βλέπουμε σε όλες τις σχετικές φωτογραφίες είναι ο Νίκος Καπέτσης, ηπειρώτης στην καταγωγή και ο Νίκος Τσιρίδης. Παρατηρώντας την επάνω φωτογραφία βλέπουμε μερικούς νεαρούς να φοράνε αθλητικές φανέλες, αλλά όχι όλοι, γιατί δεν είχαν. Τον εξοπλισμό τον αγόραζαν με δικά τους έξοδα. Σιγά-σιγά κάθε παίκτης αποκτούσε και χειροποίητα ποδοσφαιρικά παπούτσια που τα έφτιαχνε ο Κώστας Γιουφτσιάδης. Η ομάδα του Ορφέα ήταν ανεπίσημη, χωρίς καταστατικό και οργάνωση. Όσοι γνωρίζουν πρόσωπα εκείνης της εποχής μπορούν να καταλάβουν ότι εδώ ετοιμάζονται να παίξουν ένα παιχνίδι οι του Ορφέα με αντίπαλη ομάδα Σαπαίων κάποιας μεγαλύτερης ηλικίας. Πρόσωπα που αναγνωρίζω και για μερικούς με κάποια επιφύλαξη είναι ο Ν.Τσιρίδης, Χαρ. Αμπατζής, Παν. Τραμπίδης, Γρ. Χαριτόπουλος, Χαστάς, Στ. Πάπος, Ν. Καπέτσης. Κάτω: Κ. Γιουφτσιάδης, Ν. Τσιαντούκας και Γιόγκατζης Θόδωρος.

Σάπες 1947. Οι παίκτες του Ορφέα μαζί με συμπαίκτες τους με άλλη ομάδα, αλλά δεν έχω περισσότερες πληροφορίες. Εάν μάθω θα τις καταγράψω.


Η φωτογραφία αυτή δεν αφορά την Ελπίδα Σαπών, αλλά τη θεωρώ "ιστορική" γιατί είναι ο προάγγελος της ίδρυσής της. Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Κώστα Γιουφτσιάδη (είναι ο πρώτος από τους καθήμενους από αριστερά). Πληροφορίες πήρα από τον Παν. Τραμπίδη. (είναι ο 4ος των ορθίων από αριστερά). Την περίοδο 1947-49, στις Σάπες υπήρχε το 87ο Ελαφρύ Τάγμα Πεζικού. Την ίδια εποχή μια ομάδα νέων ξεκίνησαν την οργάνωση της ποδοσ. ομάδας "ΟΡΦΕΑΣ".Η φωτογραφία είναι από τη συνάντηση του ΟΡΦΕΑ με την ομάδα του στρατού.Πρόσωπα που αναγνωρίστηκαν του Παν. Τραμπίδη, Κ. Γιουφτσιάδη, Τ. Σεραφειμίδη, Παναγιώτη Ευσταθόπουλου, Γιόγκατζη Θόδωρου, Ν. Τσιρίδη. Τα παπούτσια της ομάδας ήταν χειροποίητα που τα έφτιαχνε ο Κ. Γιουφτσιάδης, τότε που μάθαινε την τέχνη του παπουτσιού.


Σάπες 1949: Άλλη μια μοναδική παλιά φωτογραφία της εποχής του 1949. Ανήκει στο αρχείο του Παν. Τραμπίδη και πίσω έγραφε: "1949...ποδοσφαιρική ομάς Σαππών". Έτσι συμπεραίνω ότι δεν πρόκειται ούτε για τον Ορφέα ούτε φυσικά για την ΕΛΠΙΔΑ, που δεν είχε ιδρυθεί ακόμη. Το πιο πιθανό είναι να πρόκειται για μια νεανική ομάδα φίλων, η οποία  λίγο αργότερα  αποτέλεσε τη βάση του ΟΡΦΕΑ.  Ολόκληρη η ενδεκάδα φοράει ομοιόμορφη στολή και φορούν όλοι τα χειροποίητα ποδοσφαιρικά παπούτσια που έφτιαχνε ο Κώστας Γιουφτσιάδης. Από την ομάδα αυτή αναγνωρίζω τα περισσότερα πρόσωπα: όρθιοι από αριστερά: Παπαλοΐζος Κώστας, Τραμπίδης Παναγιώτης, (;), (;), Μπακιρτζής Κώστας, Γιόγκατζης Θόδωρος, Χαριτόπουλος Γρηγόρης. Κάτω: Τσαντούκας Νίκος, Κιρκινέζης Αλέκος, (;), Ευσταθόπουλος Κώστας.


Γύρω στα 1950. Η Ελπίδα στο στάδιο της Κομοτηνής. Αριστερά ο Νίκος Τσιρίδης, από τα ιδρυτικά μέλη της ομάδας. Από τους παίκτες αναγνωρίζω το Μιχ. Θωίδη, Μιχ. Χατζόπουλο, Ν. Τσιαντούκα, (;) Παν. Τσιάκο, (;) Ηλία Αντωνιάδη. Κάτω: (;), Στ. Πετμεζά   Τζανίδη, Στ. Γιαννόπουλο.


H φωτογραφία είναι του 1950, στο παλιό γήπεδο. Πίσω από τα πρόσωπα διακρίνουμε το πρώτο παλιό δημοτικό πάρκο των Σαπών. Εκεί, το 1955, χτίστηκε το Γυμνάσιο Σαπών. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Κίμωνα Μπακιρτζή, που υπάρχει ανάμεσα στους παίκτες της ομάδας.  Η ομάδα αυτή δεν πρέπει να έχει σχέση με την ΕΛΠΙΔΑ Σαππών. Μάλλον πρόκειται για μια πρωτοβουλία πολλών νέων ανθρώπων που ήθελαν να αθλούνται.  Ο Βασίλης Μαλλίδης θυμάται ότι ήταν ανάμεσα στα πρόσωπα που συμμετείχαν σε αυτήν την προσπάθεια. "Βάλαμε όλοι από 2 δραχμές και αγοράσαμε μια μπάλα. Παίξαμε και στην Κομοτηνή, την Ορεστιάδα και αλλού."Αλλά δεν μας συμπεριφέρθηκαν καλά οι διαιτητές και δεν ξαναπήγαμε να παίξουμε".  Από τα πρόσωπα που υπάρχουν στη φωτογραφία αναγνωρίζονται οι : Κώστας Βραδέλης, Κώστας Ευσταθόπουλος, Θεοδόσης Κηπουρός, Κίμων Μπακιρτζής, Θεόδωρος Παπαδόπουλος, Γιώργος Τσιαντούκας,  Σταύρος Γιαννόπουλος. Κάτω ο Κιρκινέζης Βενιζέλος (μετέπειτα πάτερ Βασίλειος), Βασίλης Μαλλίδης, Γιάννης Σεραφειμίδης και Λάκης Σταυρίδης. Με τις τιράντες  είναι  ο Νίκος Μαυρίδης, που τον έχουμε συναντήσει και στον προσκοπισμό. 


1952: Η Ελπίδα   και ο Ορφέας Σαπών

Παρατηρώντας τις φανέλες των παικτών και συγκρίνοντάς τες με αυτές προηγούμενων φωτογραφιών, βγάζω το προσωπικό μου συμπέρασμα ότι πρόκειται για τις δύο ομάδες των Σαπών. Οι φανέλες των όρθιων παικτών μοιάζουν με αυτές της Ελπίδας και αυτές των καθιστών με του Ορφέα. Αν δε μετρήσεις τους ποδοσφαιριστές και οι δυο ομάδες έχουν από έντεκα. Αναπληρωματικοί δεν υπήρχαν.    Πολλά γνωστά πρόσωπα μεταξύ των οποίων αναγνωρίστηκαν οι: Παναγιώτης Ευσταθόπουλος, Σεφετίν, Χουσεΐν Χατζή Χασάν, Μουσταφά (ράφτης), Αλέκος Κιρκινέζης, Γιόγκατζης Θεόδωρος, Φεΐμ Μπερμπέρ, Τάκος Πασχαλίδης, Γιάννης Πέτρογλου, Νίκος Τσιαντούκας, Σταύρος Γιαννόπουλος, Γρηγόρης Χαριτόπουλος, Κώστας Βραδέλης, Χρήστος Μυλωνάς, Παναγιώτης Τραμπίδης, Λάκης Σταυρίδης, Μίμης και Γιώργος Ψαθάς. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην "Ελεύθερη Άποψη" και προέρχεται από το αρχείο του Κώστα Βραδέλη.  


1954: ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ - ΕΘΝΙΚΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Στο παλιό γήπεδο όπου σήμερα εδώ βρίσκεται το Κέντρο Υγείας και το Κέντρο Ηλικιωμένων. Όρθιοι είναι οι ποδοσφαιριστές της Ελπίδας και καθιστοί του Εθνικού, σε μια αναμνηστική φωτογραφία παίκτες και παράγοντες των δύο ομάδων. Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Κώστα Βραδέλη. Από τα πρόσωπα αυτά αναγνωρίστηκαν οι: Κώστας Παπάζογλου και Γιώργος Ψαθάς (παράγοντες της Ελπίδας). Από τους παίκτες οι Γιώργος Πολυχρονιάδης (τερματοφύλακας), Χουσεΐν Χατζηχασάν, Γιάννης Πέτρογλου,Μιχάλης Καλαϊτζίδης, Κώστας Βραδέλης, Πάνος Δημητριάδης Ηλίας Αντωνιάδης. Για τους υπόλοιπους κάθε βοήθεια δεκτή.


1954: ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ - ΑΕΚ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ 3-1

Μια όμορφη και μοναδική φωτογραφία από την εποχή του 1950. Την οφείλουμε στο συντοπίτη μας γιατρό Κώστα Βραδέλη, που τότε συμμετείχε και ο ίδιος ως ποδοσφαιριστής της ομάδας. Είναι ο 7ος από αριστερά, όπως βλέπουμε. Εκείνο που ξεχώρισα ήταν ότι πίσω δεν φαίνεται το Γυμνάσιο Σαπών, που σημαίνει ότι δεν είχε αρχίσει ακόμη να χτίζεται. Υπάρχει ακόμη το παλιό πάρκο που βρισκόταν στους τελευταίους μήνες της ζωής του!  Για την ιστορία σας πληροφορούμε ότι η φωτογραφία αναφέρεται σε έναν αγώνα με την ΑΕΚ Κομοτηνής (είναι οι καθήμενοι παίκτες) την οποία η Ελπίδα κέρδισε με 3-1. Στο μέσον των ορθίων διακρίνουμε με τα πολιτικά τον τότε δήμαρχο Σαπών Δημήτριο Καραθανάση. Από δεξιά αναγνωρίστηκαν οι: Νίκος Καπέτσης, Δημήτρης Βραδέλης, (;), παράγοντες, Νίκος Τσαντούκας, Γιώργος Πολυχρονιάδης, (;), Κώστας Βραδέλης, Παράσχος Ταμουρίδης, Ηλίας Αντωνιάδης, Μιχάλης Καλαϊτζίδης, Χρήστος Μυλωνάς, Χουσεΐν Χατζή Χασάν, Πάνος Δημητριάδης και ο προπονητής Νίκος Τσιρίδης. Κάτω είναι η ομάδα της ΑΕΚ Κομοτηνής. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ". 


1954: Ελπίδα Σαπών-ΑΕΚ Κομοτηνής. Συνάντηση των δύο ομάδων για 2η φορά μέσα στην ίδια χρονιά με διαφορετικές εμφανίσεις. Φαίνεται τότε να ήταν κάτι το συνηθισμένο να φωτογραφίζονται παίκτες και παράγοντες των αντιπάλων ομάδων μαζί και μάλιστα να υπάρχει εναλλαγή παικτών στη σειρά. Δυστυχώς δεν γνωρίζω το αποτέλεσμα του αγώνα, ο οποίος όπως πάντα παιζόταν στο παλιό γήπεδο, όπου σήμερα υπάρχει εδώ το Κέντρο Υγείας Σαπών και απέναντι το δημοτικό σχολείο. Για να είμαι πιο ακριβής στη θέση του παλιού γηπέδου βρίσκονται σήμερα: το Κέντρο Υγείας, το Δημοτικό Σχολείο, το Νηπιαγωγείο και το Κέντρο Ηλικιωμένων. Πίσω από τους παίκτες μπορείτε να διακρίνετε του φιλάθλους της ομάδας μας, αραδιασμένους στη σειρά, όρθιοι φυσικά, πάνω σε μια περίφραξη με 3-4 σειρές από σύρμα. Από τα πρόσωπα της φωτογραφίας αναγνωρίστηκαν οι: Νίκος Καπέτσης (παράγοντας), Παράσχος Ταμουρίδης,Κώστας Βραδέλης, Δημήτρης Πάπος, Γιώργος Πολυχρονιάδης (τερματοφύλακας), Καλαϊτζίδης Μιχάλης, Πάνος Δημητριάδης, Ηλίας Γιαννόπουλος, Γιάννης Πέτρογλου, Αλέκος Κιρκινέζης (καθιστός με πολιτικά), Παπάζογλου Κώστας (Πρόεδρος της Ελπίδας). Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Κώστα Βραδέλη και δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Άποψη. Αξίζει να παρατηρήσετε και τη μορφή και κατάσταση των λίγων σπιτιών, τα οποία όπως έμαθα ήταν παλιές κατοικίες βουλγαρικών οικογενειών που έφυγαν μετά το 1922.


H ΕΛΠΙΣ ΣΑΠΠΩΝ, στα 1954-55. Δυο φωτογραφίες της ίδιας εποχής με διαφορά λίγων μηνών. Και οι δυο στην Κομοτηνή. Πρόεδρος της ομάδος ο Παν. Κιρκινέζης και αντιπ/δρος ο Νίκος Καπέτσης. Οι φωτογραφίες προέρχονται από το αρχείο του Φωκ. Καραβασίλη, ο ποίος είχε συγγενική σχέση με τον Ηλία Αντωνιάδη, ποδοσφαιριστή της ομάδος και στις 2 φωτογραφίες. 


ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ 1955: Μια μοναδική φωτογραφία των παικτών της Ελπίδας Σαπών σε μια στάση που μόνο μεγάλες Εθνικές ομάδες έπαιρναν! Όλη η ομάδα σε όρθια στάση και σε μια σειρά. Δεν είναι στο γήπεδο το δικό μας. Τα βουνά που φαίνονται στο βάθος δε μου θυμίζουν με σιγουριά κάποιο μέρος. Υπάρχουν δέντρα στη σειρά που προφανώς κάποιο ποτάμι περνούσε από εκεί. ίσως είναι σε κάποιο χωριό της Ροδόπης ή της Ξάνθης.Τα ονόματα των ποδοσφαιριστών  Χουσεΐν Χατζηχασάν-Κ,ώστας Βραδέλης-Ηλίας Αντωνιάδης-Μιχ. Καλαϊτζίδης-Νίκος Γκαγκατσάς, Παράσχος Ταμουρίδης-Μιχ. Χατζόπουλος-Γιώργος Ψωμιάδης- Πάνος Δημητριάδης-Κ.Κοσετζής-Ηλίας Γιαννόπουλος. Κάποια από τα ονόματα το ανακαλύπτω για πρώτη φορά. Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Κώστα Βραδέλη και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα "Ελεύθερη Άποψη".


31 Δεκεμβρίου 1954: Παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1955.  Μια ομάδα παικτών της Ελπίδας Σαπών βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο για να τραγουδήσει τα κάλαντα στους Σαπαίους. Απ' ότι φαίνεται είναι ημέρα παζαριού και μέρα βροχερή!  Ένα πανό και γραπτά απευθύνει τα "Χρόνια Πολλά" στους φίλους της κωμόπολής μας. Πρώτος συμπαραστάτης της ομάδας ο Νίκος Τσιαντούκας με τα πολιτικά.  Από τους ποδοσφαιριστές αναγνώρισα τους: Δημ. Πάππο,  Άγγελο Τζανίδη, Μπεκιαρίδη Κώστα, Γιώργο Πολυχρονιάδη, Μιχάλη Καλαϊτζίδη, Παρασκευά Ταμουρίδη, Κώστα Βραδέλη και Ψαθά Γιώργο. (Αρχείο: Κώστα Βραδέλη).


Λ. Μαρουφίδης, Μιχ.Θωίδης, Hλίας Γιαννόπουλος, Φ.Φωτακάκης, Παν.Τσιάκος, Μιχ.Χατζόπουλος

Στ.Πετμεζάς, Παν. Δημητριάδης, Στ.Τζανίδης, Αν. Μπουφινάς, Στ. Γιαννόπουλος


Γύρω στα 1957... το συμπέρασμα από τις άσπρες φανέλλες που είναι ίδιες με την προηγούμενη φωτογραφία. Βλέπουμε τα δυο αδέρφια, Ηλία και Σταύρο Γιαννόπουλο που για πολλά χρόνια ήταν από τα μόνιμα ποδοσφαιρικά στελέχη της ομάδας. Τον Ηλία τον πρόλαβα κι εγώ με τον οποίο παίξαμε μαζί στην άμυνα. Είναι στο παλιό δημοτικό γήπεδο. Αν παρατηρήσετε θα δείτε ότι από τότε οι ποδοσφαιριστές προσπαθούσαν να προφυλάξουν τα πόδια τους από τις κλωτσιές με γονατίδες και περικνημίδες. Ήταν και τα ξερά και σκληρά χώματα, που αν έπεφτες κάτω οι πληγές ήταν αναπόφευκτες! Τότε το χορταράκι, όπου υπήρχε, ήταν αυτοφυές!!!  Τη φωτογραφία αλίευσα από το διαδίκτυο και το φίλο Κυριάκο Κεσκεσιάδη.


ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΠΙΔΑ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΣΕΛΙΔΑ

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com