Αναζήτηση σελίδων

1. Αι Σάππαι (Ιστορία)-(Κοινοτάρχες και Δήμαρχοι)-(Δημοτικές Εκλογές)(Η μουσουλμανική μειονότητα)-(Οι Αρχές)-(Λίγα Λόγια)-(Από το χθες στο σήμερα)-(Χαρακτηριστικά Έργα)-(Δημοτικό Μέγαρο)-(Δημοτικό Πάρκο)-(Δημοτικό Στάδιο)-(Δρόμοι και Κυκλοφορία)-(Η γεωγραφική της θέση)-(Η ύδρευση)-(Η αποχέτευση)-(Ο Φωτισμός)-(Τηλεπικοινωνία-Ταχυδρομείο).

(Οι πατρίδες των Σαπαίων)- (Σύντομη Ιστορία Νεότ. Ελλάδος)-(Από την Ήπειρο)-(Ανατ. Ρωμυλία)-(Αδριανούπολη)-(Βήγα)-(Κεσσάνη)-(Κωνστ/πολη)-(Πέτρα)-(Πόντος)-(Σαρακατσάνοι)-(Ασιατική Τουρκία)-(Γηγενείς)

Εκλογικός Κατάλογος 1923 Κοινότητας Σαπών

 Η κ. Ζωή θυμάται...

 Ένα δέντρο απλώνει τα κλαριά του.

 Οι Αγώνες για τη Θράκη

 Το τέλος των Βαλκανικών Πολέμων.

 Η Βουλγαρική Κατοχή.

 Ο Εμφύλιος στον τόπο μας.

 Ο Πόλεμος της Κορέας.

 Η Φιλαρμονική Του Δήμου.

 Τα ταξί των Σαπών.

 Χάνια και Ξενοδοχεία των Σαπών.

 Η Επιμελητεία.

 Ηπειρώτες της Θράκης -  Των Σαπών.

 Το Ηρώο Σαπών.

 Τόποι Λατρείας.

 Το ιερό τεμπλο της Εκκλησίας.

 Κατοικίες των Σαπών.

 Οι Παλιννοστούντες των Σαπών.

 Φωτογραφίες χωρίς θέμα.

 Παιδικά Καρότσια.

 Οι Αθίγγανοι.

 Άνθρωποι που "έφυγαν"

1947:  Δημόσιο Έγγραφο της Νομαρχίας Ροδόπης.


ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ

Τον Απρίλιο του 1947 και μετά από μια δύσκολη περίοδο πολέμων, (Βουλγαρική Κατοχή και Εμφύλιος Πόλεμος),  χιλιάδες Ελλήνων πήραν το δρόμο της ξενητιάς   για να βρουν δουλειά και να αρχίσουν μια καινούρια ζωή.  Κάποιοι αναζήτησαν την τύχη τους σε χώρες της Νότιας Αμερικής. Μια από αυτές ήταν και η Βραζιλία.  Το ελληνικό κράτος διαπίστωσε ότι οι περισσότεροι από αυτούς, συνάντησαν μεγάλα προβλήματα, τα οποία απέδωσαν στο γεγονός ότι δεν ήρθαν σε συνεννόηση με τις ελληνικές αρχές και οι οποίες στη συνέχεια θα είχαν επαφή με τις αρμόδιες αρχές της Βραζιλίας, ώστε να τύχουν της ανάλογης βοήθειας.   Με το έγγραφο αυτό, ο τότε Νομάρχης Ροδόπης, ζητούσε από τους Δημάρχους Κομοτηνής και Σαπών, να ενημερώσουν τους κατοίκους της περιφέρειάς τους, ώστε όποιος αποφασίζει να φεύγει σε άλλη χώρα να έρχεται πρώτα σε επαφή με τις αρμόδιες αρχές.

Σάπες 1952: Κεντρικός δρόμος

Μοναδική φωτογραφία του 1952 από τον κεντρικό δρόμο της αγοράς. Φαίνεται η κακή κατάσταση του δρόμου. Στην άκρη του πεζοδρομίου φαίνεται μια σειρά από πέτρες. Προφανώς τα νερά της βροχής στο διάβα τους προς τον κατηφορικό δρόμο έχουν παρασύρει το χώμα. Αριστερά η οικοδομή του Παπαδημητρίου, το περίπτερο του Παν. Τσοφίδη, στη συνέχεια το ξυλουργείο του Αγγελίδη. Στη φωτογραφία από αριστερά: Τάκος Σεραφειμίδης, Γρηγ. Χαριτόπουλος, Αλέκος Κιρκινέζης, Κώστας Κηπουρός, Τόζος Πασχαλίδης, Χαράλαμπος Σεραφειμίδης. Κάτω: Γαβριήλ Ποτουρίδης και Δούκας Καζάκος.

Τη φωτογραφία ανέσυρα από την εφημερίδα "Ελεύθερη Άποψη"

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η. - Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμ - Λιπορδέζης Γ. - Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Πέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ