1958, στο παλιό δημοτικό γήπεδο.  Πρόκειται για ομάδα παλαιμάχων της "Ελπίδας Σαπών". Η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο δεν τους άφηνε να το εγκαταλείψουν τόσο εύκολα. Συχνά φορούσαν την ποδοσφαιρική τους στολή και ήταν έτοιμοι για κάποιο φιλικό παιχνίδι με άλλη ομάδα. Συνήθως αυτή ήταν η κανονική ομάδα της ''Ελπίδας" και έδιναν φιλικούς αγώνες μαζί της και για την καλύτερη προετοιμασία της, ειδικά όταν είχε να παίξει κάποιο δύσκολο παιχνίδι.  Από τα πρόσωπα της φωτογραφίας αναγνωρίστηκαν οι:  Νίκος Καπέτσης και Στέργιος Πρυτανίδης (σύμβουλοι), Χαφούζ Χουσεΐν Χατζηχασάν, Δημήτριος Βραδέλης, Σταύρος Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Ευσταθόπουλος, Κώστας Λοΐζος, Γιάννης Πέτρογλου, Πολυχρόνης Πολυχρονιάδης, Αλέκος Κιρκινέζης. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Κώστα Βραδέλη και έχει δημοσιευτεί στην "Ελεύθερη Άποψη".


Σάπες 1959-60. Στο παλιό δημοτικό γήπεδο.  Πρόκειται ίσως για την πρώτη σύνθεση με την επίσημη ονομασία της ποδοσφαιρικής μας ομάδας με το όνομα "ΕΛΠΙΔΑ".  Οι παίκτες που την αποτελούν: Από αριστερά: Γιώργος Πολυχρονιάδης (τερματοφύλακας), Πάνος Τσιάκος, Ηλίας Γιαννόπουλος, Μιχάλης Θωίδης, Λάκης Μαρουφίδης, Μιχάλης Χατζόπουλος. Κάτω: Γιάννης Κελέσης, Πάνος Δημητριάδης, Λάκης Πετμεζάς, Τάσος Μπουφινάς και Σταύρος Γιαννόπουλος.  (Αρχείο: Πάνος Τσιάκος).

 

Η ΕΛΠΙΔΑ Σαπών γύρω στα 1960: Την ομάδα αυτή τη θυμάμαι σαν όνειρο! Παιδιά ήμασταν όταν τρέχαμε να θαυμάσουμε τα αστέρια της ομάδας μας.  Σκαρφαλωμένοι γύρω γύρω από μερικά σύρματα, που ήταν και ο φράχτης απλώναμε τα χέρια να ακουμπήσουμε τους "θεούς μας"!!!  Από αριστερά (όρθιοι) Λάκης Μαρουφίδης, Κώστας Χασομέρης, Τάσος Μπουφινάς, Πάνος Τσιάκος, Φωτακίδης (από το Χαμηλό), Ηλίας Γιαννόπουλος. Κάτω: Μιχάλης Χατζόπουλος, Λάκης Πετμεζάς, Σταύρος Τζανίδης, Πάνος Δημητριάδης, κάποιο παιδί με καταγωγή από τη Βουλγαρία....(Αρχείο Ηλία Γιαννόπουλου).

1962: Η ποδοσφαιρική ομάδα των Σαπών Ελπίδα με τους παίκτες της εποχής. Όρθιοι από αριστερά: Γ. Αλεξίου, Π. Δημητριάδης, (;), Κυρ. Κεσκεσιάδης, Δρ. Αλεξίου, Σταύρος Τζανίδης, Μιχ. Θωίδης, Νίκος Τσιρίδης (προπονητής), Κάτω: Τάκης Ζαμπογιάννης, Σταύρος Δημόπουλος, (;), Θέμης Τζανίδης και Γιώργος Πολυχρονιάδης. (Αρχείο Τάκη Ζαμπογιάννη).


Στο γήπεδο του Ιάσμου, λίγο μετά το '62. Αρκετοί νέοι παίκτες από την ομάδα που γνωρίσαμε σε παλιότερες φωτογραφίες. Από αριστερά Χρ. Θωίδης και Γ. Πολυχρονιάδης (παράγοντες), Ηλ. Γιαννόπουλος, Θ.Τζανίδης, (), Κυρ.Κεσκεσιάδης, Γ. Αλεξίου, Παύλος Νικηφορίδης, (), Θεοδωρίδης, Στ. Δημόπουλος, Δρ.Αλεξίου, Μιχ.Θωίδης και Λ.Σταυρίδης (παράγοντας).  (Αρχείο Ηλία Γιαννόπουλου).


Σάπες, γύρω στα 1964... στο δημοτικό γήπεδο σε  μια από τις λίγες φωτογραφίες γενικά, όπου φωτογραφίζονται μαζί οι δυο αντίπαλες ομάδες! Επάνω η Ελπίδα και κάτω ο Ερμής  Πίσω από τη φωτογραφία έγραφε: "Εδώ είμαστε βγαλμένοι προτού αρχίσει το ματς Ελπίδα-Ερμή, που έληξε 3-2 υπέρ του Ερμή. Οι βαθμοί όμως είναι της Ελπίδας, διότι χρησιμοποίησε ξένους παίκτες!"... Από τους παίκτες της ομάδας μας αναγνώρισα:  (κάποιος στρατιώτης, Νίκος Τσιαντούκας,παράγοντας, Π.Δημητριάδης, Θ.Τζανίδης, Σ.Δημόπουλος, Κ. Κεσκεσιάδης, Γ.Αλεξίου, Μ.Πετρόπουλος, Καραϊσερίδης, Λ.Μαρουφίδης, Στ.Τζανίδης, Λ.Σταυρίδης (παράγοντας). (Δίπλα στον Κυριάκο Κεσκεσιάδη ο φίλος του Γιώργος Καζανιάδης). (Αρχείο Κυριάκου Κεσκεσιάδη).


Σάπες 13 Νοεμβρίου 1966: Τέσσερις από τους πολλούς ποδοσφαιριστές της Ελπίδας Σαπών. Θυμάμαι τους τρεις να παίζουν την εποχή εκείνη, τους Δουρουκλάκη, Αλεξίου και Πανδρακλάκη. Τον Φιλιππίδη Σταύρο, δεν τον θυμάμαι, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.

Η ΕΛΠΙΔΑ Σαπών της εποχής του 1967. Στην ομάδα αυτή έπιαξα κι εγώ. Ένα μεγάλο μέρος των συμπαικτών μου ήταν συμμαθητές μου στο σχολείο. Η φωτογραφία είναι από έναν αγώνα με τον Πανθρακικό, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν από τις ισχυρότερες της κατηγορίας, όμως τα αποτελέσματα μαζί μας δεν ήταν τις περισσότερες φορές νικηφόρα γι αυτόν. Μετά από πρόσφατη (Νοε. 2012) με το φίλο και συμμαθητή μου Νίκο Πάππο, όπου θυμηθήκαμε τα παλιά, μου θύμησε και τα ονόματα των δύο στρατιωτών που υπηρετούσαν τότε στην ΠΑΠ και ενίσχυαν το δυναμικό της ομάδας. Ο τερματοφύλακας ήταν ο Τσίχλας και ο τρίτος από τους καθιστούς ο Λεωνίδας Παϊζάνης. Μπράβο Νίκο... φοβερό μνημονικό!


Το 1968, στο αλησμόνητο εκείνο πρωτάθλημα, από τον αγώνα μέσα στο Διδυμότειχο, όπου το κερδίσαμε με 1-3. Από αριστερά: Γ. Κελέσης, Παν.Γρηγορόπουλος, Πανδρακλάκης, Γ. Κεραμυδάς, Σπυριδακάκης, Γ. Αλεξίου, (κάτω) Ραήφ, Ν.Πάππος, Αν. Αλεξίου, Μουσταφά Μπερμπέρ, Δρ. Αλεξίου, Οσμάν Μπαλτά. Θυμάμαι το εξής στιγμιότυπο... στο 3ο γκολ που πέτυχε ο Ν. Πάππος, οι παίκτες του Διδυμοτείχου δεν άντεξαν το γεγονός κι ενώ πανηγύριζε τον πήραν από πίσω και τον κυνηγούσαν γύρω από την εστία του τερματοφύλακα!  Και βέβαια να θυμήσω ότι τα γήπεδα τότε δεν ήταν στρωμένα με γκαζόν αλλά ψιλό χαλικάκι, που όταν έπεφτες το λιγότερο που πάθαινες ήταν κάποιοι  μώλωπες στα χέρια ή στα πόδια! Την εποχή εκείνη η ομάδα ήταν πιο εύρωστη οικονομικά, ίσως ακόμη και μέχρι σήμερα! (διαβάστε το περιστατικό στην προηγούμενη σελίδα με το Δήμαρχο Τσιτσώνη). Γι αυτό και είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις μετακινήσεις τουλάχιστον 4-5 παικτών από την Αθήνα αεροπορικών κάθε βδομάδα και ενός από τη Γερμανία (Γ. Κελέσης).

 

Ήταν γύρω στο 1968-69. Μόλις έληξε ο αγώνας ανάμεσα στην Ελπίδα Σαπών και τον Πανθρακικό με  αποτέλεσμα 1-0 υπέρ της ομάδας μας. Από μόνη της η νίκη αυτή αποτελούσε ένα μεγάλο γεγονός για το τοπικό μας ποδόσφαιρο. Ήταν όμως κάτι παραπάνω από ένα τοπικό θρίαμβο! Η νίκη αυτή οδηγούσε την ομάδα μας στη Β' Εθνική κατηγορία. Οι πανηγυρισμοί που βλέπετε ήταν απερίγραπτοι, καθώς συμμετείχαν αθλητές και φίλαθλοι σε ένα ξέφρενο χορό κάτω από τους ήχους των "ζουρναντζήδων"!  Ίσως κάποιοι θα ρωτήσετε μα καλά, πότε η ομάδα σας αγωνίστηκε στη Β΄Εθνική, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ!   Πραγματικά η Ελπίδα δεν ανέβηκε ποτέ και τη θέση της πήρε ο Πανθρακικός!   Τότε ήταν και η χρονιά που αποφασίστηκε η κατασκευή του σημερινού Εθνικού Σταδίου με Γενικό Γραμματέα τον Ασλανίδη!!!    Μια άνοδος που δεν έγινε και μεταφράστηκε σε Στάδιο! Από τότε κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό!  Και πώς θα μπορούσε άλλωστε!  Από τους πανηγυρισμούς παικτών και φιλάθλων μετά τη νίκη της Ελπίδας επί του Πανθρακικού με 1-0 στο παλιό γήπεδο. Από τους παίκτες αναγνωρίζω τον Τάσο Αλεξίου και το Θέμη Τζανίδη.


H Eλπίδα Σαπών γύρω στα 1970. Αυτή την ομάδα με τελείως ανανεωμένο το έμψυχο υλικό δεν την είχα ξαναδεί, αφού τα χρόνια εκείνα έλειπα από τις Σάπες.  Αρχηγός της ομάδας ο Ηλίας Γιαννόπουλος. Ίσως ήταν από τις τελευταίες εμφανίσεις την εποχή εκείνη. Δίπλα του ο Γιάννης Εμιρζάς, που τον θυμάμαι να παίζει και τερματοφύλακας, ο Τάσος Σταυρίδης, ο Θανάσης Ρεφειάδης, ο Ευθύμης Πασχαλίδης και ο Θόδωρος Τζανίδης. Κάτω σειρά: Ανέστης Δημόπουλος, Κώστας Ρεφειάδης, Γιάννης Γρηγοριάδης, Χαράλαμπος Καρατσάης και Γιώργος Πορτοκάλογλου. (Αρχείο Ηλία Γιαννόπουλου).


Αν και αναφέρομαι στα παλιότερα χρόνια για την Ελπίδα, κάνω μια εξαίρεση και αναρτώ και μια πιο σύγχρονη φωτογραφία της ομάδας. Να με συγχωρούν οι φίλαθλοι, αλλά το υλικό που αναζητώ αναφέρεται στην περίοδο πριν από το 1980.


Παρασκευή 12 Απριλίου 2013.  Από αριστερά: Νίκος Παπάς, Ραήφ Τοπάλ, Σταύρος Γιαννόπουλος και Γιώργος Κεραμυδάς. Και οι τέσσερις υπήρξαμε παίκτες της ΕΛΠΙΔΑΣ Σαπών, σε εποχές που γνώρισε μεγάλες επιτυχίες στο Θρακικό χώρο. Για δυο ώρες θυμηθήκαμε γεγονότα που έγιναν πριν από αρκετές δεκαετίες. Παλιότερος όλων ο Σταύρος, που έπαιξε στην ομάδα τη δεκαετία του '50. Οι υπόλοιποι τρεις γύρω στο 1967 και μετά. Γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, θυμηθήκαμε φίλους και συντοπίτες που έφυγαν από κοντά μας, αναπολήσαμε τις παλιές ''καλές'' εποχές, γιατί όταν είσαι νέος, πάντα οι εποχές είναι καλές!

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Η διεύθυνση της ιστοσελίας

 H ιστοσελίδα φιλοξενείται στο Σχολικό Δίκτυο και ο σύνδεσμος είναι:

Έντυπα για τον τόπο μας

Έντυπα που αναφέρονται στον τόπο μας ή από πρόσωπα του τόπου μας.

1. "Σάπαι"-1981-Χρ. Τσιτσώνη.

2."Ένας κόσμος που αλλάζει " -2005- Δημ. Σχολείο Σαπών.

3.'' Γεγονότα Νεότερης Ιστορίας για Θράκη & Σάπες''

4.'' Οικογενειακές και Ιστορικές Αναμνήσεις" του Κ. Βραδέλη.

5.'' Τρεις Αιώνες- 6 Γενεές" του Γ. Λιπορδέζη.

6.''Νέα Σάντα- 5 Γενιές'' (1863-2009)"- του Ευάγ. Σερμπέζη.

7. "Αγρότες Πρόσφυγες περιοχής Σαπών". Έρευνα Γ. Κεραμυδά.

8."Πατρίδες των Σαπαίων". Έρευνα Γ. Κεραμυδά. 

 Επίσης, αναζητείστε ποιητικές συλλογές και ιστορικά κείμενα στην πιο κάτω διεύθυνση   [ΕΔΩ]

Πρόσωπα του τόπου μας

 Ο Ευάγγελος Γιαννελάκης κατάγεται από την Αετοκορυφή. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Σαπών. Σήμερα είναι γεωπόνος και ζει στην Αθήνα. Είναι τιμή μου να τον συμπεριλαμβάνω στη σελίδα μου αφού δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του. Περισσότερα  [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
  O Θόδωρος Ζαμπογιάννης που είναι γιατρός στην Αττική, γεννήθηκε στις Σάπες. Πέρα από το λειτούργημά του ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και πεζών.  Περισσότερα: [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

  ΟΜΗΡΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
 Ο Όμηρος Μαυρίδης γεννήθηκε το 1939 στα Κασσιτερά. Το 1947 μαζί με όλους τους κατοίκους του χωριού ήρθε στις Σάπες για μόνιμη εγκατάσταση για να αποφύγουν τους κινδύνους από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Σήμερα ζει στην Αλεξ/πολη και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

ΛΙΑΝΑ ΤΣΙΡΙΔΟΥ
 Η Λιάνα Τσιρίδου, γεννήθηκε στις Σάπες το 1958. Η Λαμπρούλα των παιδικών μας χρόνων! Αποφοίτησε από το Δημοτικό Σαπών. Καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας σήμερα στην Κέρκυρα, παράλληλα ασχολείται με τη λογοτεχνία. Βιβλία που έγραψε και μια όμορφη αναφορά στα παιδικά της χρόνια διαβάστε εδώ: ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ... 

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

Πρόσωπα του τόπου μας

Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας.

Καταγωγή από Ήπειρο

Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Νάνος ΑλέξιοςΠασχαλιδής Κων. - Πίνιος - Ποάλας Κ. -Τσιάκος

Ανατ. Ρωμυλία

Βενετία Γουναροπούλου-Τζανίδης Στ. - Αγγελίδης Σταύρ.

Αδριανούπολη:

Λιπορδέζης Γ. - Πρασίδης Αθ.

Βίγα:

Βαλασιάδης Θ. - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. - Γιουφτσιάδης Κ. - Καφετζής Α. - Καραβασίλης Βασ. - Μπακιρτζής Δημ.  - Μπακιρτζής Φωκίων

Βιζύη:

Παπαδόπουλος Μιχ.

Κεσσάνη:

Εξηντάρης Θεολόγος-Μαλλίδης Δημ

Κωνσταντινούπολη:

Αδαμίδης Μ. - Γιαννόπουλος Η. - Σκοπιανός Δημ. - 

Πέτρα:

Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. -Καραλέξης Σ - Μπεκιαρίδης Γ. - Πέτρογλου Ι.Τραμπίδης Πασχ. Χαρισιάδης Παν.

Πόντος:

Βασιλειάδης ΗλίαςΚουσίδης Νικ.Μαυρίδης Χαρ. - Ουρεϊλίδης Ι. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Ρεφειάδης Παναγ.

Σαρακατσάνοι:

Σκαμνός Χρ. - Ρούφος Αντ. - 

Μικρά Ασία:

Σταυρίδης Αλεξ.

Γηγενείς:

Αχμέτ ΣιαμπάνΚεραμυδάς Γ. - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν. - Μπερμπέρ Μεμ Ουστά Αλή Μουστ. - Παγώνης Κ. Χασάν Αλή Γκ. - Χαφούζ Αλή Μεχ


ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΠΑΙΩΝ

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος

ΠΡΟΣΩΠΑ:

Τσιτσιπάπας Γεωρ - Γκαζίνος Γεωρ - Καραθανάσης Αθ.- Νικολαΐδης ΙωσήφΞανθόπουλος Λεων - Παρισίδης Γεώρ - 


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ