Φωτογραφίες από το καρναβάλι Σαπών...


ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΑΠΩΝ 1975: Ήταν η εποχή που στην επικαιρότητα δέσποζε το θέμα της άντλησης των πετρελαίων της Θάσου. Και βέβαια δεν ήταν δυνατό να έλειπε  από το τοπικό καρναβάλι.  Το σχετικό άρμα ήταν ένα πηγάδι με κάποιον πυργίσκο στη μέση κι ένας γάιδαρος, αληθινός γάιδαρος να γυρίζει γύρω γύρω. Και βέβαια δεν ήταν δυνατόν να λείπουν και οι σεϊχηδες!  Αναγνωρίζω από αριστερά το Νίκο Παππά, τον Ισίδωρο Καραθανάση, το Ζήση Κελέση, (τον Κώστα Γιουφτσιάδη, χωρίς στολή), τους Απόστολο και Χαράλαμπο Τσαβδάρη), (!!!)


ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΣΑΠΩΝ 1975: Φωτογραφία της ίδιας ημέρας πριν ξεκινήσουν τα άρματα. Ο Ισίδωρος, οι αδερφές Ευαγγελία, Χριστίνα και Βούλα Καραμουσαλίδου, και ο Νίκος Παππάς. 


1976. Καρναβάλι στις Σάπες. Αυτό ήταν το πρώτο άρμα που κατασκευάστηκε το 1976. Ήταν ο θεός Διόνυσος κι ένα μπουκάλι με το ούζο 7. Από τότε πήρε και το όνομά του το σημερινό ομώνυμο ούζο της Κομοτηνής. Αριστερά επάνω: το άρμα έτοιμο να ξεκινήσει για την παρέλαση. 

 Το ίδιο άρμα περνά μπροστά από τον κόσμο. Δίπλα από το άρμα, ο Παπατσαρούχας και ο Λάκης Σταυρίδης με τα γυναικεία ρούχα. Αριστερά ο τότε δήμαρχος Σαπών Δήμος Κρυστάλλης.


   Το άρμα έφτασε στο τέλος της πορείας, μπροστά στο δημοτικό μέγαρο. Ξεχωρίζουν και ο Δήμος Κρυστάλλης με τον τότε Νομάρχη Ροδόπης Φωτέα Παν. Μετά από λίγη ώρα αρχίζουν χορευτικές εκδηλώσεις.


Kαρναβάλι Σαπών 1977. Το άρμα αυτό το δεχόταν οι Σαπαίοι με πολύ γέλιο. Οι "μοσχαροκεφαλοκαλοφαγάδες'' ήταν μια παρέα φίλων, που συχνά οργάνωναν γλέντια με μουσική και χορούς, όπου κυριαρχούσε η οινοποσία και κατανάλωση μοσχαροκεφαλών. Βάζανε μια μοσχαροκεφαλή στο φούρνο για "μπερεκέτι". Αρχηγός της παρέας ήταν ο Νίκος Τσαβδάρης, ίσως ο μεγαλύτερος της παρέας και αρκετά εύθυμος στην παρέα. Στη φωτογραφία φαίνονται ο γυναικολόγος Ιωαννίδης (αριστερά πίσω καθιστός), ο Γιώργος Τσακίρης, με τα άσπρα, ο γιατρός Πασχαλίδης Γιάννης, ο Τσαβδάρης Νίκος, ο αρχηγός. Πίσω στο άρμα, που δεν φαίνονται, ήταν ο Μολλάκης Θεολόγος, ο ιχθυοπώλης. Ο Παρδάλης (ΑΤΕ), και ο Μήτσος Μπεκιαρίδης. Αυτοί καθόταν σε ένα τραπέζι και τρώγανε τη μοσχαροκεφαλή. [Πληροφορίες μου έδωσε ο Τάσος Σταυρίδης] Tη φωτογραφία μου παραχώρησε η Νίτσα Αντωνιάδου.


2001. Καρναβάλι στις Σάπες. Δεν μπορούσαν να λείπουν άρματα με τη θρακική τοπική παράδοση. Εδώ ο θρακιώτης γκαϊντατζής και γύρω του κορίτσια με θρακικές φορεσιές.


Καρναβάλι στις Σάπες. To θέμα των χρυσωρυχείων ήταν επίκαιρο από τότε.Εδώ αντιμετωπίζεται με μια χιουμοριστική διάθεση. Τα οικολογικά χρυσορυχεία Σαπών, Περάματος και των μεταλλείων Κίρκης.


Καρναβάλι στις Σάπες-1998. Περνά το άρμα του γαϊδάρου, εκπρόσωπου των γαϊδουροδρομιών. Οι γαϊδουροδρομίες ήταν πανελλήνια τοπικό δρώμενο. Γινόταν πάντα γύρω στις 12 ή 13 μ.μ. έτσι ώστε να μην υπάρχει κενό στις όλες εκδηλώσεις της ημέρας. Έτσι και οι επισκέπτες που ερχόταν από το πρωί στις Σάπες, μπορούσαν να περάσουν ευχάριστα τις ώρες τους παρακολουθώντας τις γαϊδουροδρομίες... 

Παρακολουθείστε βίντεο από το καρναβάλι των Σαπών. Είναι ανεβασμένα στο youtube από τον Τάσο Σταυρίδη.

1978:  Kaρναβάλι Σαπών:   Video: [1]-[2]

1991:  Kaρναβάλι Σαπών:   Video: [1]-[2]

1995:  Kaρναβάλι Σαπών:   Video: [1]-[2]

1996:  Kaρναβάλι Σαπών:   Video: [1]-[2]

1997:  Kaρναβάλι Σαπών:   Video: Δημοτικοί χοροί: [1]

1998:  Kaρναβάλι Σαπών:   Video: [1]-[2 ]-[3]-[4]

1999:  Kaρναβάλι Σαπών:   Video: Δημοτικοί χοροί: [1]

2002:  Kaρναβάλι Σαπών:   Video: [1]-[2]


Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com