Χιλιάδες παιδιά, που γεννήθηκαν στις Σάπες ή που έζησαν προσωρινά και φοίτησαν στο Δημοτικό σχολείο Σαπών διατηρούν ζωντανές μνήμες από τα μαθητικά τους χρόνια.  

Από το 1926 που λειτούργησε το νέο τότε σχολικό κτίριο μέχρι το 2010 πέρασαν 83 χρόνια. Το 1940 ως το 1944, κατά τη διάρκεια της κατοχής λειτούργησε ως βουλγαρικό. Τότε οι περισσότεροι γονείς αρνήθηκαν να στείλουν τα παιδιά τους να μάθουν τη βουλγαρική γλώσσα!

  Μέχρι το 1946 το διδακτήριο αυτό είχε 4 αίθουσες κι ένα γραφείο. Τη χρονιά εκείνη εγκαταστάθηκαν στις Σάπες όλοι οι κάτοικοι από τα Κασσιτερά, λόγω του εμφυλίου πολέμου. Ο αριθμός των μαθητών αυξήθηκε και οι μαθητές ήταν υποχρεωμένοι να κάθονται ακόμη και πάνω σε πέτρες, "σαν παστές σαρδέλες", όπως αναφέρει και στο βιβλίο του ο Όμηρος Μαυρίδης, μαθητής την εποχή εκείνη. Προστέθηκαν άλλες δύο αίθουσες κι ένα δωμάτιο, για τη φύλαξη εποπτικών οργάνων και άλλων υλικών. Έτσι το σχολείο λειτούργησε για πολλά χρόνια ως εξαθέσιο.

  Είναι αλήθεια ότι και με 6 αίθουσες, δεν ήταν ικανό να ανταποκριθεί στις νέες ανάγκες που προέκυψαν σταδιακά, μετά την έλευση 200 και πλέον παλιννοστούντων μαθητών από το 1991 και μετά. Έτσι χτίστηκε το νέο σχολικό κτίριο, που λειτούργησε για πρώτη φορά το 1998. Τα δυο σχολικά κτίρια χρησιμοποιήθηκαν για τις ανάγκες του δημοτικού σχολείου μέχρι το 2009. Εκεί στεγάζονταν κάποια τμήματα που δε χωρούσαν στο νέο σχολείο, καθώς και τα Μουσικά Τμήματα, τα οποία λειτουργούσαν μετά το μεσημέρι. Το παλιό κτίριο ήδη για χρόνια παρουσίαζε αρκετά προβλήματα και χρειαζόταν συνεχώς συντηρήσεις. Οι σκέψεις των τοπικών αρχόνταν ήταν η κατεδάφισή του. Προσωπικά σε ό,τι με αναλογούσε ήταν η επιμονή μου στη διατήσρησή του, αφού πρόκειται για ένα κτίριο ιστορικό για τον τόπο.

 Και στο σημείο αυτό έχουμε την παρέμβαση του τότε Υπουργού Παιδείας κ. Στυλιανίδη Ευριπίδη. Το 2008, με απόφασή του ιδρύθηκε ένα νέο τμήμα ΑΣΠΑΙΤΕ (για την παιδαγωγική επιμόρφωση των αποφοίτων Ανωτάτων Ιδρυμάτων). Οι αρμόδιοι φορείς επέλεξαν το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου να το στεγάσει. Τα έργα ανακαίνισης άρχισαν αμέσως με την επίβλεψη των μηχανικών του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ).

  Στη συνέχεια θα σας παρουσιάσω όλες τις φάσεις των εργασιών σε φωτογραφίες. Σας λέμε δε ότι σήμερα φοιτούν σ' αυτό περίπου 1000 με 200 απόφοιτοι Ανωτάτων Πανεπιστημίων, λαμβάνοντας Παιδαγωγική κατάρτιση, ώστε να έχουν τα εφόδια για να διδάξουν σε σχολεία. 

ΑΣΠΑΙΤΕ= ANΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΠΑΙΔ/ΚΗΣ & ΤΕΧΝ/ΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Σκέφτηκα ο ίδιος να φωτογραφίζω κατά καιρούς την εξέλιξη των έργων έτσι ώστε να υπάρχει ένα φωτογραφικό υλικό για το μέλλον. Πιστεύω ότι μετά από πολλά χρόνια οι φωτογραφίες αυτές θα έχουν την ίδια αξία που έχουν αυτές που βλέπουμε για το 1925, το 1930 κλπ. Στην πανοραμική φωτογραφία, βλέπουμε τις αίθουσες της Β΄και Α' τάξης με το διάδρομο του σχολείου στη μέση. Ήδη έχουν αφαιρεθεί οι στέγες. υπάρχει ακόμη η παλιά ξυλεία στο τμήμα του διαδρόμου. Τα έργα άρχισαν τον Ιούλιο του 2008 με γρήγορους ρυθμούς.


Aυτός είναι ο κεντρικός διάδρομος του δημοτικού. Εκεί που φαίνεται η μαρκίζα στο επάνω μέρος είναι το μέρος που έγινε το 1946 η προσθήκη άλλων δύο αιθουσών. Στο βάθος φαίνεται η κεντρική είσοδος.

29/8/2008.  Aυτή την όψη παρουσίαζε το σχολικό κτίριο τον Αύγουστο του 2008. Είχαν αφαιρεθεί τα παράθυρα, οι πόρτες, η σκεπή, οι παλιοί σοβάδες μέσα και έξω και... 

...άρχισε να γίνεται η ενίσχυση των θεμελίων με μπετόν γύρω-γύρω αφού το παλιό κτίριο δεν είχε ούτε στο ελάχιστο. Σκάφτηκε περιμετρικά όλο το κτίριο σε βάθος ενός μέτρου και έγινε πρόσθετη θεμελίωση ενισχυμένη με μπετονοσίδερα.


Την ίδια εποχή (Αυγ. 2008) οι εργασίες ενίσχυσης των θεμελίων συνεχίστηκαν και στο εσωτερικό του σχολείου. Αφού ξηλώθηκαν τα πάντα σκάφτηκαν νέα θεμέλια και ενισχήθηκαν με οπλισμένο σκυρόδεμα απ' άκρη σε άκρη του κτιρίου. Εντυπωσιακή είναι και η εικόνα των εργασιών που εκτελούνται.  Το μοναδικό τμήμα του σχολείου που παρέμεινε ήταν τα εξωτερικά τοιχώματα!  Ένα κτίριο φρούριο! 


26/9/2008.  Άλλη μια χαρακτηριστική φωτογραφία στα τέλη του Σεπτέμβρη. Όλα τα τοιχώματα του κτιρίου, εσωτερικά και εξωτερικά ενισχύθηκαν με σιδερένιο σκελετό και ακολούθησε το σοβάντισμά τους. Ταυτόχρονα άρχισε και η κατασκευή της σκεπής.


Αρχές Νοεμβρίου 2008  και οι εργασίες προχωρούν. Σύμμαχος ο καιρός. Εντυπωσιακά καλές ήταν οι μέρες του χειμώνα. Το κτίριο έχει πλέον σοβαντιστεί και ολοκληρώνεται η σκεπή. Αρχίζει να δείχνει τη νέα του μορφή.


8 Ιανουαρίου 2009. Έχει γίνει η βαφή του σχολείου και ολοκληρώνονται τα τελευταία έργα του αύλειου χώρου.  


 31 Ιανουαρίου 2009. Γίνονται τα εγκαίνια του ανακαινισμένου κτιρίου που από δω και πέρα θα λειτουργεί ως ανώτατο ίδρυμα, για την παιδαγωγική κατάρτιση των αποφοίτων ανώτατων σχολών.


Κατά τη διάρκεια της διεξαγωγής των έργων, υπήρχε έξω από τον περίβολο του σχολείου ενημερωτική πινακίδα για τον προϋπολογισμό της μελέτης και άλλες πληροφορίες. Από εδώ μαθάνουμε ότι ο προΥπολογισμός της δαπάνης ανερχόταν στο ποσό του 1.219.512 € . Η μελέτη του έργου έγινε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ.

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com