Σάπες: Φεβρουάριος 2012, θερμοκρασία -5 βαθμοί Τμήμα του κεντρικού δρόμου της αγοράς. Όμορφη φωτογραφία με ερημικό τον κεντρικό δρόμο λόγω του παγετού. [Φωτογραφία Κώστα Παπαδόπουλου]

Η κατοικία της οικογένειας Μαλέ. Οδός Αγησιλάου. Το σπίτι είναι κτισμένο μεταξύ 1935 και 1938. Κατά τη διάρκεια της κατοχής επιτάχτηκε από του Βουλγάρους και χρησιμοποιήθηκε ως Ταχυδρομείο, αλλά και κατά τη διάρκεια του εμφυλίου ήταν επιταγμένο από το στρατό.  Το 1951 αγοράστηκε από τον ιερέα Παπαπόστολο Μαλέ, τον παππού μου.


Η κατοικία του Σταύρου Αγγελίδη. Είναι από τα πιο παλιά κτίσματα στις Σάπες που χτίστηκαν από Έλληνες ιδιοκτήτες. Εδώ έμενε άπό το 1923 τουλάχιστον η οικογένεια του Κώστα Αγγελίδη, από τον οποίο, μέσω του γιου του Σταύρο δημοσιεύουμε σπάνιες και μοναδικές φωτογραφίες της εποχής.


Η κατοικία του Β. Μαλλίδη όπως είναι το 2011. Χωρίς να είμαι βέβαιος, αλλά με αποδεικτικό στοιχείο φωτογραφίες του 1925, που δείχνουν την ύπαρξη αυτής της κατοικίας, συμπεραίνω πως είναι σήμερα από τις πιο παλιές κατοικίες που διατηρούνται στη βασική αρχική της μορφή.


Στην κεντρική οδό Α. Παπαδήμα, κοντά στο κέντρο της αγοράς, υπάρχουν ακόμη λίγες κατοικίες που διατηρούνται στις βασικές αρχικές του μορφές. Τροποποιήσεις και αλλαγές έγιναν κυρίως στα κουφώματα. Τα οικοδομήματα δεν έχουν υποστεί αλλαγές.


Αρχικός ιδιοκτήτης της κατοικίας ήταν ο Λεοντιάδης και από το 1950 ο Αλέξ. Σκοπιανός. Βρίσκεται επί της οδού Ν. Παπαδήμα, κεντρικός δρόμος προς το Δημοτικό Σχολείο. Κι εδώ το οικοδόμημα διατηρεί τη βασική του μορφή με επεμβάσεις κυρίως σε κουφώματα.


Μια ακόμη από τις παλαιότερες κατοικιές στις Σάπες. Βρίσκεται επί της οδού Α. Παπαδήμα. Αρχικός ιδιοκτήτης ήταν ο Δημήτριος Μπακιρτζής. Στο ίδιο οικόπεδο βρισκόταν παλαιότερα και οι Κυλινδρόμυλοι αδελφών Μπακιρτζή. Σήμερα η ιδιοκτησία του έχει περιέλθει στο γιατρό Σ. Θώδη. Το οίκημα διατηρεί την αρχική του μορφή με διαφοροποίησεις κυρίως στα κουφώματα.


Το μαγαζάκι αυτό είναι το ίδιο από το 1900. Έχουν γίνει βέβαια κάποιες εργασίες συντήρησης στη στέγη και στην πρόσοσοψή του. Αρχικά ήταν πεταλωτήριο, μέχρι το 1912, με ιδιοκτήτη το Ναλμπάντ Μεμέτ Αλή. Τότε ένας Βούλγαρος απαίτησε να του παραδώσει το κτίσμα, αλλά επειδή αυτός το αρνήθηκε την άλλη μέρα τον πυροβόλησε θανάσιμα. [μου το διηγήθηκε ο Μουσταφά Ισμαήλ]. Μετά το 1912 και μέχρι το 1922, το μαγαζάκι λειτούργησε σαν καφενείο που σέρβιρε μόνο καφέδες και τσάι. Ποτέ ούζο, με καφετζή τον Καντήρ Χασάν. Στη συνέχεια λειτούργησε και πάλι ως καφενείο από τον Κελ Αγά Μουσταφά, μέχρι το 1950. Στη συνέχεια έγινε υφασματοπωλείο από το Μουσταφά Ισμαήλ, όταν το δικό του, (το παλιό του Σωτήρη Καπζάλα), γκρεμίστηκε όταν έγινε η διάνοιξη της κεντρικής οδού Αντ. Παπαδήμα και της οδού Βενιζέλου {προς τα ΕΛΤΑ}.


2012. Κτίσμα της εποχής του 1940, από αυτά που διατηρούνται ακόμη με κάποια έργα συντήρησης από τους τωρινούς ιδιοκτήτες του. Πριν από 30 και πλέον χρόνια στο ισόγειο λειτουργούσε παντοπωλείο των αδελφών Νάνου, με ηπειρώτικη καταγωγή. Κάποια εποχή το θυμάμαι πως ήταν κατάστημα με ηλεκτρικές συσκεύες του Σταύρου Σμυρνόπουλου. Σχετικά πρόσφατα ήταν κατάστημα του Θανάση Παπαδόπουλου με χρώματα και σιδηρικά είδη. Σήμερα, όπως δείχνει και η φωτογραφία είναι ψησταριά του Χουσεΐν. Για τον 1ο όροφο θυμάμαι ότι για πολλά χρόνια ήταν κοινοτικό ιατρείο και νομίζω μέχρι την εποχή που κτίστηκε το νέο Κέντρο Υγείας. Σήμερα ο χώρος δε χρησιμοποιείται. Το κτίσμα βρίσκεται στον κεντρικό δρόμο, (οδός Αντ. Παπαδήμα). 

  Συνέχεια στην επόμενη σελίδα   

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com