Ο Κώστας Γιουφτσιάδης γεννήθηκε το 1929 στις Σάπες. Ο πατέρας του Μιχάλης γεννήθηκε στη Βίγα της Μικράς Ασίας. Μετά από τα μαύρα γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής, το 1922, ήρθε με καράβι με προορισμό τη Λευκάδα, όπου έμεινε για ένα περιορισμένο χρονικό διάστημα. Επάνω στο καράβι γνωρίστηκε με τη Μαρία, από τη Σαμψούντα. Ήταν μαζί με τη μητριά της, με την οποία όμως περνούσε πολύ άσχημα!  Στη Λευκάδα παντρεύτηκαν και για όσο χρονικό διάστημα έζησαν εκεί δούλευαν όπου έβρισκαν δουλειά. Φτώχεια μεγάλη και δύσκολες μέρες για το ζευγάρι, όποτε επέλεξαν να έρθουν στις Σάπες, όπου τους δόθηκε ένας μικρός αγροτικό κλήρος, όμως τα πρώτα χρόνια δεν είχαν ούτε σπίτι να μείνουν.  Για κάποιο χρονικό διάστημα δούλεψε σε κάποιο κτήμα του Γιάγκου Κηπουρού, πιθανόν στο Πρωτάτο. Το 1935, όταν δημιουργήθηκε στις Σάπες και πιο συγκεκριμένα στην Επιμελητεία το "Πρότυπον Κρατικόν Κτήμα Σαππών"  προσλήφθηκε ως επιστάτης,  έχοντας τη γενική ευθύνη της λειτουργίας του, μέχρι την ημέρα που έπεσε νεκρός πάνω από ένα φυτό, την ώρα της δουλειάς το 1961.  Ο Μιχάλης Γιουφτσιάδης είχε δυο παιδιά, τον Κώστα και τη Χαρίκλεια, η οποία παντρεύτηκε τον Αλέκο Χαρισιάδη με τον οποίο απέκτησε ένα παιδί τον Παναγιώτη.

  Ο Κώστας Γιουφτσιάδης παντρεύτηκε τη Ζωή Ανέστογλου, από τα Άμφια, με την οποία απέκτησαν μια κόρη, τη Μαρία, που "συμπτωματικά" παντρεύτηκε εμένα!  Ο Κώστας Γιουφτσιάδης ήταν αυτό που λέμε ο άνθρωπος της πιάτσας και της παρέας. Δε θα ήμουν υπερβολικός αν έλεγα ότι ήταν ένα από τα πλέον πολυφωτογραφιζόμενα άτομα μετά το 1946. Χάρη στο φωτογραφικό του αρχείο, έχω τη δυνατότητα να ερευνώ και να παρουσιάζω εικόνες των Σαπών της εποχής εκείνης.  Διάλεξε να μάθει την τέχνη του τσαγκάρη, τότε που τα παπούτσια ήταν κάτι σπάνιο και κατασκευαζόταν με τα χέρια. Μαθήτευσε μαζί με άλλους νέους σε κάποιον μουσουλμάνο τσαγκάρη, ενώ δεν παρέλειπε να συμμετέχει στην τότε ποδοσφαιρική ομάδα του Ορφέα και στον προσκοπισμό. Σε λίγα χρόνια, μετέτρεψε το εργαστήριο παπουτσιών σε εμπορικό, αφού πλέον άρχισαν να επικρατούν τα βιομηχανοποιημένα παπούτσια. Πέθανε σε ηλικία 69 ετών, προδωμένος από την αδύνατη καρδιά του.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Γύρω στα 1935: Είναι από το γάμο του Νικολάου Γιουφτσιάδη με τη Μερόπη Χασομέρη, με ιερέα τον Αρχιμανδρίτη Ιωαννίκιο, που ήταν την ίδια εποχή και δάσκαλος στο τότε Δημοτικό Σχολείο Σαπών, πρόσφυγας από την Κωνσταντινούπολη!  Με αφορμή αυτή τη φωτογραφία θα επιχειρήσω να κάνω μια αναφορά στα πρόσωπα της οικογένειας Γιουφτσιάδη. Η καταγωγή της έχει τις ρίζες στη Βίγα. Το αρχαιότερο πρόσωπο που μπορεί να αναφερθεί ως ο πάτερ φαμίλιας είναι ο Κωνσταντίνος Γιουφτσιάδης, αν και το επώνυμο δεν πρέπει να ήταν αυτό. Παιδιά του ήταν ο Μιχάλης (γεννήθηκε το 1900) ο Δημήτριος (1906), η Ελένη (1910) και ο Νικόλαος. Υπήρχε κι ένας ακόμη γιος που έφυγε απ' ευθείας στην Αμερική. Από τα παιδιά του, ο Δημητρός δεν έκανε οικογένεια. Ο Μιχάλης με σύζυγο τη Μαρία, έκανε τη Χαρίκλεια (1927) και τον Κώστα (1929). Η Ελένη έκανε δυο γάμους, από τον πρώτο γάμο έκανε τον Κώστα Κεραμάρη, από το δεύτερο με το Θωμά Ρωμαΐδη (υπάρχει στη φωτογραφία), απέκτησε τον Παναγιώτη, τη Βάσω και τον Ανδρέα. (τα ονόματα που έχω επισημάνει είναι τα πρόσωπα που έχω αναγνωρίσει στη φωτογραφία).Σάπες 1926 Ενθύμιον 1926.  Δεν γνωρίζω ποιο ήταν το πρόσωπο αριστερά της φωτογραφίας, όπως βλέπουμε, όμως ο διπλανός του είναι ο Μιχάλης Γιουφτσιάδης, που γεννήθηκε στη Βίγα και ήρθε στην Ελλάδα μετά τη μικρασιατική καταστροφή. Το 1922 ήρθε αρχικά στη Λευκάδα με κάποιο καράβι. Εκεί γνωρίστηκε με τη Μαρία, την οποία και παντρεύτηκε. Μαύρα χρόνια δύσκολα και φτώχεια αφάνταστη. Στις Σάπες πρέπει να ήρθαν το 1924. Οι φωτογραφίες αυτές έχουν μεγάλη αξία γιατί δείχνουν τους ανθρώπους εκείνους που στήριξαν τον ελληνισμό σε μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της. Ήταν οι άνθρωποι που λιθαράκι με λιθαράκι έχτισαν τις βάσεις για μια πατρίδα που την είχαν πάντα μέσα στην καρδιά τους! (αρχείο φωτογραφίας: Κώστας Γιουφτσιάδης).


Σάπες γύρω στα 1945. Ο Παναγιώτης Τραμπίδης και ο Κώστας Γιουφτσιάδης, αμούστακα παιδιά σε ηλικία περίπου 15 χρόνων στον προσκοπισμό. Από τα πρώτα χρόνια μετά την απελευθέρωση των Σαπών από τους Βουλγάρους ο προσκοπισμός άρχισε να δραστηριοποιείται με εντατικούς ρυθμούς. Η εποχή και οι άνθρωποι διψούσαν να έρθουν σε επικοινωνία και να χαρούν μέσα από τις δραστηριότητες του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Δεκάδες και εκατοντάδες ήταν οι νέοι που συμμετείχαν.


Σάπες 1946: Πάσχα στο πρώτο δημοτικό πάρκο, εκεί που βρίσκεται σήμερα το Γυμνάσιο Σαπών.  Δυο φίλοι, νεαροί στην ηλίκα, ο ένας (αριστερά) είναι ο Κώστας Γιουφτσιάδης, τσουγκρίζουν τα πασχαλιάτικα αυγά. Είναι μια εποχή δύσκολη για τον τόπο, αφού πριν από λίγους μήνες έληξε η βουλγαρική κατοχή και συνεχίζεται η περίοδος του Εμφυλίου Πολέμου!  Για μένα η φωτογραφία έχει και το εξής πρόσθετο ενδιαφέρον που δεν το είδα σε άλλη. Στο βάθος (πίσω από το κεφάλι του Κώστα) υπάρχει το κτίριο του δημοτικού σχολείου. Με μπέρδεψαν λίγο τα δυο παράθυρα που υπάρχουν, ενώ γνωρίζουμε όλοι ότι παράθυρα στη θέση εκείνη δεν υπήρχαν. Αλλά θυμήθηκα ότι την εποχή του 1946, το σχολικό κτίριο είχε μόνο 4 αίθουσες, άρα δεν υπάρχουν οι 2 πρόσθετες που έγιναν μετά τη μόνιμη έλευση των μαθητών από τις Κασσιτερές. Υποψιάζομαι λοιπόν ότι στην αρχική του μορφή, υπήρχαν τα δυο παράθυρα ανατολικά του κτιρίου. Διακρίνω επίσης κάποιο όχημα πίσω από το κεφάλι του μαθητή, που μάλλον πρόκειται για στρατιωτικό τζέιμς. Το γήπεδο δεν είχε διαμορφωθεί ακόμη γιατί βλέπω να υπάρχει βλάστηση. (αρχείο Κώστας Γιουφτσιάδης).


1947: Σε ηλικία 18 χρόνων μαζί με το φίλο του στο παλιό δημοτικό πάρκο. Εκεί που σήμερα είναι το Γυμνάσιο Σαπών. 


Σε ηλικία 19 χρόνων, μαθαίνει την τέχνη του χειροποίητου παπουτσιού με δάσκαλο κάποιον μουσουλμάνο τσαγκάρη με το όνομα Σαρή Σακάλ. Μοναδική φωτογραφία που χαρακτηρίζει μια εποχή ανάπτυξης και εξέλιξης. 


1948: Μαστόρια και καλφάδες: Μοναδικής αξίας φωτογραφία που σίγουρα θα μπορούσε να επιλεγεί για τη συγγραφή βιβλίου με θέμα τα επαγγέλματα που χάθηκαν. Γύρω από το τραπεζάκι του τσαγκάρη πέντε νέοι καλφάδες μαθαίνουν την τέχνη του παπουτσιού! Αναγνωρίζω τον Κώστα Γιουφτσιάδη (πρώτος από τους καθήμενους), ο δεύτερος είναι μουσουλμάνος, ο τρίτος είναι ο Κώστας Παπαδόπουλος, που μετά από χρόνια έφυγε στην Αμερική. Τέταρτος ο Θεοδόσης Καραβασίλης (φαίνεται το κεφάλι του) και ο πέμπτος είναι επίσης μουσουλμάνος. Όρθιος αριστερά με το ποτηράκι ο κουρέας Ομέρ Ογλού Γιλμάζ (είχε το κουρείο του στο κέντρο των τσαγκαράδικων). Ψηλά φαίνονται φυλλάδια με εικόνες παπουτσιών. Θα ήταν σχέδια προς κατασκευή νέων παπουτσιών.


Γύρω στα 1947 με 48. Με τους φίλους του Παναγιώτη Τραμπίδη και Λάκη Σταυρίδη σε μια σύντομη βόλτα στον κεντρικό δρόμο της αγοράς. Η φωτογραφία παρουσιάζει ενδιαφέρον γιατί δείχνει την εικόνα της αγοράς εκείνης της εποχής.


Γύρω στα 1948: Ο Ορφέας, η πρώτη ανεπίσημη ποδοσφαιρική ομάδα των Σαπών. Ήταν ο προπομπός για την ίδρυση της "Ελπίδος". Γύρω στα 1947-48, κι ενώ ακόμη δεν είχε ομαλοποιηθεί η κατάσταση, λόγω του εμφυλίου πολέμου, οι νέοι και οι κάτοικοι είχαν την ανάγκη να διασκεδάσουν και με αθλητικές δραστηριότητες. Σιγά-σιγά ο καθένας αγόραζε με δικά του έξοδα την αθλητική του στολή. Τα ποδοσφαιρικά παπούτσια γινόταν δια χειρός Κώστα Γιουφτσιάδη (πρώτος αριστερά των καθημένων). Αρκετές φυσιογνωμίες είναι γνωστές. Δε θα γράψω άλλα σχόλια αφού τη φωτογραφία αυτή την έχω προσθέσει και στη σελίδα της "Ελπίδας Σαπών".


Περίπου στα 1949. Ο Κώστας Γιουφτσιάδης παρέα με το αφεντικό του "Οινομαγειρείου Περτούλια". Αυτό το όνομα μπόρεσα και διάβασα στην ταμπέλα. Υποψιάστηκα ποιο είναι τα μαγειρείο αυτό, αλλά είχα τις αμφιβολίες μου, μέχρι που βρήκα την παρακάτω φωτογραφία.


Γύρω στα 1950: Ένα μέρος από την κεντρική αγορά που μόνο οι παλιοί μπορούν να εντοπίσουν. Ο Κώστας Γιουφτσιάδης έξω ακριβώς από το τσαγκαράδικο του Σαρή Σακάλ, του μάστορα των χειροποίητων παπουτσιών. Για να καταλάβουν οι νεότεροι το μέρος τους πληροφορώ ότι εκεί σήμερα είναι το οίκημα του παλιού επιπλοποιού Κώστα Δραγουμάνη. Νομίζω πως σήμερα εκεί υπάρχει μπουγατσατζίδικο. Το μαγαζί με τα κόσκινα είναι του Μιντίδη και σήμερα του Κώστα Παπαδόπουλου με υλικά οικοδομών.


1951 στο Σιδηροδρομικό Σταθμό της Μέστης. Ο Κώστας Γιουφτσιάδης φεύγει στην Κόρινθο για να καταταχθεί στο στρατό. Τον αποχαιρετά ένας από τους φίλους του, ο Λευτέρης  Αγγελίδης. Πίσω τους διακρίνονται αρκετά άτομα. Πρόκειται για συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα που ήρθαν να αποχαιρετίσουν αυτούς που για τον ίδιο λόγο περιμένουν το τρένο, για να παρουσιαστούν στα Κέντρα Νεοσυλλέκτων. Την εποχή εκείνη, τα τρένα ήταν τα πιο συνηθισμένα μέσα συγκοινωνίας για τις μακρινές αποστάσεις... (Αρχείο: Κώστας Γιουφτσιάδης).

 

Περίπου στα 1955. Παρέα φίλων ένα κυριακάτικο πρωινό με την τελευταία λέξη της μόδας. Αναγνωρίζω από αριστερά τους:  Μαρτίνο Γκαζίνο, Βασίλη Πανταζή, Νεραντζή Μαλλίδη, Κώστα Γιουφτσιάδη [;] και Χαράλαμπο Μαλλίδη. Από τη φωτογραφία αυτή σιγουρεύτηκα ότι το "Οινομαγειρείον" της πιο πάνω φωτογραφίας είναι το ίδιο, δίπλα στο "ΠΑΛΛΑΔΙΟ", που όπως διαβάζουμε δούλευε κι αυτό ως μαγειρείο, τότε με μάγειρα τον Στέργιο Πάπο και παραδίπλα το φαρμακείο Δ.Χαστά.


Γύρω στα 1948: Με την προσκοπική του στολή και με το αξίωμα του "Ακέλα". Στην κεντρική πλατεία των Σαπών, κάποιο στέλεχος του προσκοπισμού χαιρετά τα μικρά λυκόπουλα με την παρουσία και του Τόζιου Πασχαλίδη, τότε Τοπικού Εφόρου Σαπών.


Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η.Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμ - Λιπορδέζης Γ. - Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Πέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ