Πήρα την απόφαση να καταγράψω κάποια γεγονότα, που αφορούν μια περίοδο γύρω στα 1950, στα οποία συμμετείχε και η πατρίδα μας, αν και συνέβησαν σε πολύ μακρινό τόπο!  Ήταν ο πόλεμος στην Κορέα. Το αποφάσισα γιατί στον πόλεμο αυτό πήραν μέρος και νέοι,  στρατιώτες τότε, που κατάγονταν από τον τόπο μας και μάλιστα μερικοί θυσιάστηκαν!  Δίκαια ή άδικα δε θα το χαρακτηρίσω. Αυτό το έκρινε η ιστορία νομίζω! Για τους οικείους σίγουρα άδικα!

     Το Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας στην Κορέα (αναφέρεται και με τα αρχικά ΕΚ.Σ.Ε.) (1950-1955), αποτελούσε την πρώτη ελληνική συμμαχική αποστολή στα πλαίσια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Τα Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδας περιελάμβανε δυνάμεις του στρατού ξηράς και της αεροπορίας. Συγκεκριμένα, αποτελούνταν από τάγμα συνολικής δύναμης 1.000 ατόμων και σμήνος της βασιλικής αεροπορίας από 67 άτομα, με 7 αεροσκάφη C-47 Ντακότα.

  Το ελληνικό τμήμα αποσύρθηκε από την Κορέα το φθινόπωρο του 1955, με απόφαση της κυβέρνησης Κωνσταντίνου Καραμανλή, και ως εκδήλωση για το ανθελληνικό πογκρόμ που είχε οργανωθεί στην Τουρκία (που συμμετείχε και αυτή στην Κορέα) εναντίον του Ελληνισμού της Κωνσταντινούπολης και του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

  Η πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα το 1950.

  Η απόφαση για τη συμμετοχή ελληνικών δυνάμεων ήταν απόρροια διάφορων παραγόντων για την Ελλάδα την εποχή εκείνη. Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμούσε να εκδηλώσει την υποστήριξή της σε μια στρατιωτική επιχείρηση του Ο.Η.Ε. που αποσκοπούσε στην κατοχύρωση της συλλογικής ασφάλειας και της ακεραιότητας ενός κράτους-μέλους (της Νότιας Κορέας). Ιδιαίτερα, στο πρώτα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου η Ελλάδα αισθανόταν ότι αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα ασφάλειας, θεώρησε ότι ήταν προς το συμφέρον της να ενισχύσει τη διαδικασία της αντίδρασης, μέσω του Ο.Η.Ε., σε μια απρόκλητη επίθεση. Επίσης, η ελληνική κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα και Σοφοκλή Βενιζέλου είχε ήδη ζητήσει την ένταξη στο Ν.Α.Τ.Ο., αλλά το αίτημα είχε αρχικά απορριφθεί από τους Αμερικανούς, με την αιτιολογία ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν απαραίτητο για την άμυνα του Δυτικού κόσμου. Άρα, η συμμετοχή ελληνικών στρατιωτικών δυνάμεων θα αποτελούσε απόδειξη της αναγκαιότητας να ενταχθεί η Ελλάδα στον πυρήνα των χωρών της Δύσης, τις οποίες αντιπροσώπευε εκείνη την εποχή το Ν.Α.Τ.Ο. Η αποστολή ελληνικού τμήματος στην Κορέα προκάλεσε και διάφορες αντιδράσεις, κυρίως από τον αριστερό ιδεολογικό χώρο.

  Οι επιχειρήσεις στην Κορέα.

 Από τις 18 Δεκεμβρίου 1950 και μέχρι τις 19 Δεκεμβρίου 1953 το ελληνικό τάγμα διεξήγαγε σημαντικές αμυντικές και επιθετικές επιχειρήσεις, εντεταγμένες στα γενικότερα συμμαχικά σχέδια. Πολλές συγκρούσεις, στις οποίες συμμετείχε, υπήρξαν ιδιαίτερα σκληρές και αιματηρές, διεξήχθησαν σε απομακρυσμένες από την Ελλάδα περιοχές, κάτω από ιδιόμορφες κλιματολογικές συνθήκες και απέναντι σε πολυπληθέστερο εχθρό.

  Οι κυριότερες μάχες του ΕΚ.Σ.Ε. ήταν:

  • στο ύψωμα 381 τον Ιανουάριο του 1951
  • στο ύψωμα 326 τον Μάρτιο του 1951
  • στο ύψωμα Σκοτς τον Οκτώβριο του 1951
  • στο ύψωμα Νόρι τον Σεπτέμβριο του 1952
  • στο ύψωμα Χάρι τον Ιούνιο του 1953.

  Σε όλες τις μάχες οι ελληνικές δυνάμεις επέδειξαν εξαιρετική επιχειρησιακή ετοιμότητα και οι συνεχείς πολεμικές επιτυχίες που σημείωσε το εκστρατευτικό σώμα προκάλεσαν τον θαυμασμό των λοιπών συμμάχων.

  Από το φθινόπωρο του 1953 το ΕΚ.Σ.Ε. αποτελούσε Σύνταγμα, το οποίο εντάχθηκε στην 3η αμερικανική Μεραρχία και εγκαταστάθηκε στην αμυντική τοποθεσία Τσορβόν. Στις 10 Μαρτίου 1955 περιορίστηκε και πάλι σε τάγμα, ενώ σταδιακά ξεκίνησε ο επαναπατρισμός του στρατεύματος που ολοκληρώθηκε τον Δεκέμβριο του 1955.

  Οι απώλειες των Ελλήνων ανήλθαν σε 186 νεκρούς και 566 τραυματίες. Επίσης απωλέσθηκαν και 4 αεροσκάφη C-47 Ντακότα. Η Νότια Κορέα προς τιμή της ελληνικής συμμετοχής ανήγειρε στην κοιλάδα των ηρώων, κοντά στην Σεούλ, μνημείο για τους Έλληνες πεσόντες μαχητές. (Οι πληροφορίες από WIKIPEDIA).

.....................................................................................................................................................................

  Μετά από μια έρευνα στο διαδίκτυο βρήκα ένα απόσπασμα του 2ου τεύχους του Γενικού Επιτελείου Στρατού, δηλαδή επίσημη έκδοση, που αναφέρεται στις επιχειρήσεις του Ελληνικού Εκστρατευτικού Σώματος στην Κορέα. Μέσα στις σελίδες αυτές εντόπισα τρία ονόματα από τα 186 που έπεσαν στα πεδία των μαχών.

  Στη σελίδα (120) α.α. 17: Ηλιόπουλος Παπαγεωργίου Αθαν. του Κων/νου, από την Καρυδιά (23/4/1955).

  Στη σελίδα (121) α.α. 52: Γιαννόπουλος Στέργιος του Γεωργίου, από τα Κασσιτερά Σαπών (2/3/51).

  Στη σελίδα (122) α.α. 110: Μπαδάνης Αντώνιος του Γεωργίου από τη Συκορράχη Έβρου (28/9/52).

    ...Διαβάστε εδώ το έντυπο του ΓΕΣ, όπου αναφέρονται πολλά χρήσιμα στοιχεία.  (άνοιγμα)

......................................................................................................................................

  Η συμμετοχή νέων από τον τόπο μας...

  Αρκετοί στρατιώτες από τον τόπο μας, πήραν μέρος τότε στις επιχειρήσεις που προαναφέρθηκαν. Μέχρι τώρα κατέγραψα τους: Γιαννόπουλο Στέργιο από τις Σάπες, Κασσέρη Χρήστο από το Ιάσιο, Μπαδάνη Αντώνη από την Κίρκη, Ηλιόπουλο Παπαγεωργίου Αθανάσιο από την Καρυδιά Κομοτηνής. 

  Ο πρώτος ήταν ο Στέργιος Γιαννόπουλος του Γεωργίου, αδερφός του Σταύρου και Ηλία Γιαννόπουλου, που θυσιάστηκε σε κάποια από τις πολεμικές επιχειρήσεις του στρατού. Κορέα - Μάρτιος 1953:  Οι δυο πιο πάνω εικόνες είναι οι δυο όψεις της ίδιας φωτογραφίας. Είναι ο Στέργιος Γιαννόπουλος με κάποιον φίλο του, όπως γράφει ο ίδιος στο πίσω μέρος. Είναι τραβηγμένη το Μάρτιο του 1953. Από όσα διαβάζουμε στις πληροφορίες για τις πολεμικές επιχειρήσεις η τελευταία επιχείρηση ήταν τον Ιούνιο του 1953, δηλαδή λίγους μήνες αργότερα!  Το πιθανότερο ήταν να σκοτώθηκε τότε.  Ο θλίψη για τους συγγενείς άβασταχτη, δεν μπορούσαν να αποδεχτούν το γεγονός, αφού μάλιστα δεν τους επιτράπηκε να ανοιχτεί το φέρετρο!   Μετά από την έρευνα που έκανα και βρήκα το έντυπο του ΓΕΣ, διαπίστωσα ότι εκεί αναφέρεται η ημερομηνία 2/3/51, ενώ στο πίσω μέρος της φωτογραφίας αναγράφεται η .../3/53.  Κάπου θα υπάρχει λάθος.


Kορέα 1953: Άλλη μια μοναδικής αξίας φωτογραφία του Στέργιου Γιαννόπουλου (αριστερά), μαζί με κάποιον συνάδελφό του και κάποιον πολίτη. Ενδεχομένως να πρόκειται για άνθρωπο της ελληνικής πρεσβείας. Βρίσκονται σε στρατόπεδο του ΝΑΤΟ. Αριστερά φαίνονται καθαρά ναύτες του αμερικανικού στρατού, που κι αυτοί πήραν μέρος στον πόλεμο της Κορέας. Ευχαριστώ το φίλο Κυρικάκο Κεσκεσιάδη που μου εμπιστεύτηκε τη φωτογραφία. 


Κορέα 1953:  Ο Στέργιος Γιαννόπουλος σε στιγμές παύσης των πυρών έξω από οχυρωματικά έργα. Αμέτρητος αριθμός από τσουβάλια με άμμο στημένα το ένα πάνω στο άλλο προστάτευαν τη ζωή των στρατιωτών από τα εχθρικά πυρά. (αρχείο Κυριάκου Κεσκεσιάδη). 


Κορέα 1953. Η φωτογραφία αυτή έχει τη δική της θλιβερή ιστορία. Ο Στέργιος Γιαννόπουλος επάνω στο πολεμικό πλοίο που τους μετέφερε στην Κορέα. Ήταν Μάιος του 1953. Πίσω ο ίδιος έγραφε: "Διαβαίνω δια την Κορέα - 5.1953" .  Ύστερα από ένα μήνα, τον Ιούνιο του 1953, έπεφτε νεκρός χτυπημένος από σφαίρα στην καρδιά!. Ένα πορτοφόλι, με μερικές φωτογραφίες στην τσέπη του πουκάμισού του τρύπησαν από τη σφαίρα και βάφτηκαν κόκκινες από το αίμα της καρδιάς του!


Σάπες 30/05/1949: Η φωτογραφία αυτή προέρχεται από το αρχείο του Θόδωρου Βαλασιάδη. Είναι από την περίοδο που ο Εμφύλιος λάβαινε τέλος και οι κάτοικοι συγκεντρωμένοι στους δρόμους πανηγύριζαν την είδηση, ανακουφισμένοι πλέον. Στη φωτογραφία υπάρχει και ο Στέργιος Γιαννόπουλος (πρώτος με τις τιράντες), που αρχικά δεν τον γνώρισα, αλλά τον εντόπισα από μια άλλη φωτογραφία που δημοσιεύω παρακάτω.


Γύρω στα 1949: Τη φωτογραφία αυτή αλίευσα από το διαδίκτυο και από το φίλο Κυριάκο Κεσκεσιάδη, που είναι ο μικρός στην αγκαλιά του Στέργιου Γιαννόπουλου. Αν δεν κάνω λάθος κρατάει ένα μπουκέτο λουλούδια, πιθανόν να πρόκειται για την Πρωτομαγιά του 1949. Το συνδυάζω με την πιο πάνω φωτογραφία, στην οποία ο Στέργιος φοράει τα ίδια ρούχα και η ημερομηνία είναι 30/5/1949. Ο τρίτος της παρέας είναι ο Γιάννης Καβαζίδης.


Σάπες 20/4/1962: Η άφιξη από την Κορέα και ταφή των λειψάνων του   Στέργιου Γιαννόπουλου. Σχεδόν δέκα χρόνια μετά έφθασαν στις Σάπες τα λείψανά του και έγινε η ταφή του με όλες τις προβλεπόμενες στρατιωτικές τιμές. Στην πομπή προηγούνται ο Χρήστος Σιδέρης με το στεφάνι, που και ο ίδιος έλαβε μέρος στις μάχες της Κορέας, μικρά παιδιά που εκπροσωπούν τον Προσκοπισμό και τον Οδηγισμό, ο ψάλτης Μπομποτάς και ο Σταύρος Μακρής, ο Έξαρχος με το στεφάνι, υπάλληλος του Δήμου, οι ιερείς Παπαλοΐζος και Γρηγορόπουλος και πιο πίσω το στρατιωτικό άγημα με το φέρετρο του ήρωα Στέργιου. (αρχείο: Ηλία Γιαννόπουλου).

...........................

  Ο δεύτερος είναι ο Χρήστος Κασσέρης, ο οποίος πολέμησε στην Κορέα και τραυματίστηκε. Σήμερα ζει ακόμη και κάποια στιγμή θα επιδιώξω μια συνάντηση μαζί του για να πάρω περισσότερες πληροφορίες. Ο Χρήστος Κασσέρης είχε φούρνο στα Αρριανά. Σήμερα την επιχείρηση αυτή τη συνεχίζει ο γιος του Σιδέρης στις Σάπες.


Eνθύμιον στρατού 1 Ιουλίου 1949, έγραφε η φωτογραφία στη λεζάντα της πίσω. Αριστερά είναι ο Χρήστος Σιδέρης στρατιώτης τότε με συνάδελφό του σε κάποια ελληνική μονάδα. Έξι-επτά μήνες μετά κλήθηκε να λάβει μέρος με το ΕΚΣΕ στις επιχειρήσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Κορέα.

 Είχα την τύχη, πριν μερικά χρόνια, ανακατεύοντας το αρχείο του δημοτικού σχολείου Σαπών, να βρώ κάποιες εξετάσεις παλιών μαθητών, προκειμένου να λάβουν το απολυτήριο του Δημοτικού... αλλά διαβάστε τα παρακάτω:  


23/1/1954:  Απολυτήριες εξετάσεις εις τα Ελληνικά (έκθεση). - Η πρώτη σελίδα

Με εντυπωσίασε και με συγκίνησε το κείμενο που έγραψε ο Χρήστος Κασέρης του Σιδέρη ως Έκθεση στις Απολυτήριες εξετάσεις του Δημοτικού Σχολείου Σαπών. Ο Χρήστος Κασέρης ήταν μεγαλύτερος σε ηλικία γι αυτό κι έπρεπε να δώσει εξετάσεις στις Σάπες για να πάρει το απολυτήριο του Δημοτικού Σχολείου. Βρήκα το γραπτό του και δημοσιεύω την πρώτη από τις τρεις σελίδες αναφοράς της έκθεσής του. Το θέμα ήταν: "Η αναχώρησίς μου δια την Κορέα." Επείδη έχει και ιστορική αξία μεταφέρω ολόκληρο το κείμενο, χωρίς να διατηρήσω με ακρίβεια την ορθογραφία, αφού και κάποιες λέξεις δεν ήταν ευδιάκριτες!

Η ΕΚΘΕΣΗ ΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΣΙΔΕΡΗ

" 'Ηταν 24 Ιανουαρίου 1951. Βρισκόμουν στην 2η Μεραρχία, διμοιρίτης Μπαζούκας. Πρωί πρωί, παίρνοντας το ρόφημα, τελειώνοντας όλη την υπηρεσία με φωνάζει ο Λοχαγός: "Κασέρη έχεις απόσπαση δια την Αθήνα. Παίρνω το φύλλο πορείας, χαιρετώ τους συναδέλφους μου και όλους τους Αξιωματικούς και αναχωρώ δια τον προορισμό μου. Παρουσιάστηκα στην 7η Μεραρχία. Προοριζόμουν για το Εκστρατευτικόν Σώμα Ελλάδος. Χωρίς να χάσω την ψυχραιμία μου, εκτέλεσα τας διαταγάς των ανωτέρων μου. 

 15 Φεβρουαρίου 1951: Ανέβηκα στο καράβι "Τζένερολ" γεμάτος από χαρά και περηφάνεια. Όλους μας ζητωκραύγαζαν και μας εύχονταν να γυρίσουμε νικητές στην πατρίδα μας.  Συνεχίζοντας το ταξίδι μας φτάσαμε στην Αλεξανδρέτα της Μικράς Ασίας. Επήραμε και Τούρκους στρατιώτας.

 Σε 24 ώρες φτάσαμε στο Πορτ Σάιντ. Συναντήσαμε εκεί Έλληνες να μας επισκεφτούν με δώρα στο δρόμο. Συναντούσαμε λιμάνια, ωραίες πόλεις και φανταστικά οροπέδια. Περάσαμε το διώρυγα του Σουέζ, δεξιά η Αίγυπτος, η Καλκούτα, Κολόμπος, Άντεν, Σιγκαπούρη, Σιάμ. Εξακολουθώντας φτάσαμε στο μεγάλο λιμάνι της Κορέας, το Μπουτάν. Χιλιάδες γυναίκες και παιδιά Νοτίου Κορέας μας δέχθηκαν με στρατιωτική ορχήστρα. Ζητωκραυγάζοντας φτάσαμε γρήγορα στο μέτωπο.

  Άρχισε το πρωί είκοσι μέρες προέλαση το Ελληνικόν Τάγμα πέραν του 38ου παραλλήλου. Ήταν Μεγάλη Εβδομάδα. Το Ελληνικόν Τάγμα γιορτάζαμε το Πάσχα. γνωρίσαμε πολύ παράξενα εθίματα. Οι Κινέζοι ήταν πολύ οπισθοδρομικός λαός. Ένα πρωινό του, γιορτή του Πέτρου και Παύλου, έφυγα αεροπορικώς για το Τόκιον, στο Κεντρικόν Νοσοκομείον, όπου νοσηλευόμουνα. Μέσα στο νοσοκομείο μας περιποιότανε πολύ καλά. Σε λίγο χρονικό διάστημα, την 1η Αυγούστου 1951, ανεβήκαμε στο καράβι "Ισλανδία" και αναχωρήσαμε για την πατρίδα μας με αρκετούς τραυματίες των Ηνωμένων Εθνών. Σε λίγο χρονικόν διάστημα φτάσαμε στην Σμύρνη και μας υποδεχτήκανε με ορχήστρα στρατιωτική. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1951, φτάσαμε στον Πειραιά. Εκεί μας περίμενε όλος ο στρατός με ορχήστρα. Μας πήγαν στην Πλατεία Κοραή, όπου μας περίμενε όλος ο λαός της Αθήνας κι οι Α.Α.Μ.Μ. οι Βασιλείς, ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος. Μας έκανε παράκληση και δοξολογία για τους πεσόντας. 

  Ακολουθήσαμε για το 430 νοσοκομείον αναπήρων, 27 Σεπτεμβρίου. Έγινε η παρασημοφόρηση των τραυματιών με την απονομή του Πολεμικού Σταυρού και Μεταλλείων Εξαιρέτων Πράξεων. Μας δώσανε άδεια 30 ημερών και ο καθένας πήγε για το σπίτι του.

  Δεν περιγράφεται η περιπέτεια αυτή, όσο και να θέλω να λέω λεπτομέρειες. Με τη βοήθεια του Θεού ξαναγύρισα νικητής στην ποθητή μας πατρίδα και έκανα την προσευχή μου, δοξάζοντας και ευχαριστώντας τον Θεό.        (Χρήστος Κασέρης του Σιδέρη).


Γύρω στα 1949 - 50. Ο στρατιώτης είναι ο Μπαδάνης Αντώνης του Γεωργίου, από τη Συκορράχη. Συμμετείχε στις επιχειρήσεις του ΕΚ.Σ.Ε. στην Κορέα. Έπεσε στο πεδίο της μάχης στις 28 Σεπτεμβρίου 1952. Από έναν έλεγχο που έκανα στο σχετικό έντυπο του ΓΕΣ, εντόπισα την πληροφορία ότι από τις 26 Ιουλίου μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 1952 έγιναν διάφορες αμυντικές επιχειρήσεις ανατολικά του ποταμού Ιμτζίν. Πιθανόν σε κάποια από αυτές τις επιχειρήσεις να έπεσε στο πεδίο της μάχης. Τη φωτογραφία αλίευσα από το φίλο Κυριάκο Κεσκεσιάδη.


θα προστεθούν και άλλα στοιχεία....

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Εναλλακτικές διευθύνσεις:

 http://oisapes.mysch.gr/
http://users.sch.gr/gker/
Αυτές είναι οι δύο διευθύνσεις που φιλοξενούν τη σελίδα στο σχολικό δίκτυο. Η πρώτη είναι η βασική και η δεύτερη η εναλλακτική.  
  Συνήθως τα νέα θέματα που αναρτώ τα κοινοποιώ μέσω των παρακάτω μέσων κοινωνικής δικτύωσης. 
 Επιλέξτε αυτό της προτίμησής σας. Το πλέον ενημερωμένο είναι το πρώτο. 
Στο Facebook
Στο Twitter
Στο Google+

Έντυπα για τον τόπο μας

Έντυπα που αναφέρονται στον τόπο μας ή από πρόσωπα του τόπου μας.

1. "Σάπαι"-1981-Χρ. Τσιτσώνη.

2."Ένας κόσμος που αλλάζει " -2005- Δημ. Σχολείο Σαπών.

3.'' Γεγονότα Νεότερης Ιστορίας για Θράκη & Σάπες''

4.'' Οικογενειακές και Ιστορικές Αναμνήσεις" του Κ. Βραδέλη.

5.'' Τρεις Αιώνες- 6 Γενεές" του Γ. Λιπορδέζη.

6.''Νέα Σάντα- 5 Γενιές'' (1863-2009)"- του Ευάγ. Σερμπέζη.

7. "Αγρότες Πρόσφυγες περιοχής Σαπών". Έρευνα Γ. Κεραμυδά.

8."Πατρίδες των Σαπαίων". Έρευνα Γ. Κεραμυδά. 

 Επίσης, αναζητείστε ποιητικές συλλογές και ιστορικά κείμενα στην πιο κάτω διεύθυνση   [ΕΔΩ]

Ποιήματα για τον τόπο μας

 Ο Ευάγγελος Γιαννελάκης κατάγεται από την Αετοκορυφή. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο Σαπών. Σήμερα είναι γεωπόνος και ζει στην Αθήνα. Είναι τιμή μου να τον συμπεριλαμβάνω στη σελίδα μου αφού δεν ξέχασε ποτέ τον τόπο του. Περισσότερα  [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]
  O Θόδωρος Ζαμπογιάννης που είναι γιατρός στην Αττική, γεννήθηκε στις Σάπες. Πέρα από το λειτούργημά του ασχολείται με τη συγγραφή ποιημάτων και πεζών.  Περισσότερα: [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

  ΟΜΗΡΟΣ ΜΑΥΡΙΔΗΣ
 Ο Όμηρος Μαυρίδης γεννήθηκε το 1939 στα Κασσιτερά. Το 1947 μαζί με όλους τους κατοίκους του χωριού ήρθε στις Σάπες για μόνιμη εγκατάσταση για να αποφύγουν τους κινδύνους από τον Εμφύλιο Πόλεμο. Σήμερα ζει στην Αλεξ/πολη και είναι συγγραφέας πολλών βιβλίων. ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ...

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

Πρόσωπα του τόπου μας

Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας.

Καταγωγή από Ήπειρο

Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Πασχαλιδής Κων. - Πίνιος - Ποάλας Κ. -Τσιάκος

Ανατ. Ρωμυλία

Βενετία Γουναροπούλου-Τζανίδης Στ. - Αγγελίδης Σταύρ.

Αδριανούπολη:

Λιπορδέζης Γ. - Πρασίδης Αθ.

Βίγα:

Βαλασιάδης Θ. - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. - Γιουφτσιάδης Κ. - Καφετζής Α. - Καραβασίλης Βασ. - Μπακιρτζής Δημ.  - Μπακιρτζής Φωκίων

Κεσσάνη:

Εξηντάρης Θεολόγος-Μαλλίδης Δημ

Κωνσταντινούπολη:

Αδαμίδης Μ. - Γιαννόπουλος Η. - Σκοπιανός Δημ. - 

Πέτρα:

Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. -Καραλέξης Σ - Μπεκιαρίδης Γ. - Πέτρογλου Ι.Τραμπίδης Πασχ. Χαρισιάδης Παν.

Πόντος:

Κουσίδης Νικ.Μαυρίδης Χαρ. - Ουρεϊλίδης Ι. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Ρεφειάδης Παναγ.

Σαρακατσάνοι:

Σκαμνός Χρ. - Ρούφος Αντ. - 

Μικρά Ασία:

Σταυρίδης Αλεξ.

Γηγενείς:

Αχμέτ ΣιαμπάνΚεραμυδάς Γ. - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν. - Μπερμπέρ Μεμ Ουστά Αλή Μουστ. - Παγώνης Κ. Χασάν Αλή Γκ. - Χαφούζ Αλή Μεχ


ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΣΑΠΑΙΩΝ

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος

ΠΡΟΣΩΠΑ:

Τσιτσιπάπας Γεωρ - Γκαζίνος Γεωρ - Καραθανάσης Αθ.- Νικολαΐδης ΙωσήφΞανθόπουλος Λεων - Παρισίδης Γεώρ - 


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ