1953 - Από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου 1953. Μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στην Ελλάδα γιόρταζαν το "ΟΧΙ" με παρελάσεις. Η φωτογραφία είναι από το 1953, όπου ένα τμήμα των ανδρών του Τάγματος Εθνοφυλακής Σαπών παρελαύνει μπροστά από τους επισήμους με δήμαρχο τον Καραθανάση Δημ. Ακριβώς τότε ήταν και η πρώτη περίοδος που οι Σάπες είχαν αιρετό δήμαρχο. Πρώτος από δεξιά ο Θόδ. Βαλασιάδης, στο αρχείο του οποίου εντόπισα τη φωτογραφία.

Από το αρχείο του Ισίδωρου Καραθανάση Από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου του 1954. Ο δήμαρχος Σαπών Δημήτριος Καραθανάσης, ανάμεσα στους αξιωματικούς του στρατού και της αστυνομίας. Εκείνο που πρόσεξα είναι το πίσω μέρος. 


Σάπες 28/10/1954. Μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου Σαπών μαζί με τους δύο καθηγητές τους το Διονύσιο Μουζάκη και το Θεολόγο Κατούδη. Μαζί τους και οι Νίκος Καπέτσης και Σταύρος Αγγελίδης του Λεωνίδα, που μάλλον θα ήταν μέλη Σχολικής Επιτροπής. Πίσω τους διακρίνονται τα άλλα τμήματα των μαθητών παραταγμένοι γύρω από το μικρό τότε ηρώο, που βρισκόταν ανάμεσα στην εκκλησία και το Δημοτικό Σχολείο. Από τους μαθητές αναφέρονται οι: Βραδέλης Κώστας, Πλάτων Παπαδόπουλος, Τάσος Βεζυρίδης, Μαίρη Σιδηροπούλου, Ξανθούλα Χαριτοπούλου, Στέργιος Μπούζγας, Τάκης Κωφίδης, Ελπίδα Μαυρίδου, Ελένη Σαγίρη, Κώστας Τεφτσίδης, Χρήστος Μυλωνάς, Θανάσης Καβούνης. (αρχείο: Μπούζγας Στέργιος). Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Άποψη. (24/10/2013).

Σάπες 25 Μαρτίου 1955: Από την τελετή κατάθεσης στεφάνων στο προσωρινό ηρώο, που φτιάχτηκε αμέσως μετά τη λήξη της Βουλγαρικής Κατοχής.  Ίσως ήταν η τελευταία κατάθεση σ' αυτό το χώρο αφού είχε σχεδόν ολοκληρωθεί το νέο Ηρώο από το Δήμαρχο Καραθανάση Δημ. Καταθέτει στεφάνι η μαθήτρια τότε του Δημοτικού Σχολείου Σαπών Δόμνα Κελέση, από το αρχείο της οποίας είναι και η φωτογραφία.


 1955: Παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου των μαθητών Γυμνασίου Σαπών το 1955, μπροστά από τους επισήμους, με δήμαρχο το Δημήτριο Καραθανάση. Με λευκά μακό μπλουζάκια, πλην ενός, του Κώστα Βραδέλη, που φοράει πουκάμισο. Υπόθεση κάνω ότι τα χρόνια εκείνα δεν ήταν εύκολη η αγορά στολής μόνο για την παρέλαση. Γι αυτό και η απλή εμφάνιση ήταν αναγκαστική. Από τους μαθητές αναγνωρίστηκαν οι: Κώστας Βραδέλης, Μπούζγας Στέργιος, Ζαφειριάδης Ανέστης. Δεδομένου ότι οι τότε μαθητές σήμερα έχουν ηλικία κοντά στα 70 και άνω, όποιος αναγνωρίσει κάποιο άλλο πρόσωπο, παρακαλώ να με ενημερώσει.


1955: Παρέλαση της 25ης Μαρτίου των μαθητών του Γυμνασίου Σαπών. Προηγείται ο σημαιοφόρος και οι παραστάτες του σχολείου.  Πρόσωπα που αναγνωρίστηκαν είναι οι: Μαίρη Σιδηροπούλου και Μαρία Κόψα, Τάσος Βεζυρίδης,. Πίσω σειρά:  Χρήστος Μυλωνάς, Θάνος Παντίδης και Στέργιος Μπούζγας. Πιο πίσω διακρίνονται πολλοί φουστανελοφόροι μαθητές!  Αν και δεν διακρίνονται οι επίσημοι, δήμαρχος Σαπών ήταν ο Δημήτριος Καραθανάσης. Πίσω από την ομάδα των παραστατών ακολουθεί ο τότε γυμναστής Κων/νος Λουρίκας.

1956 - Από την παρέλαση της 25ης Μαρτίου 1956. Στην κεντρική αγορά των Σαπών, και μπροστά από τους επισήμους παρελαύνει το Τμήμα των ανδρών του Τάγματος Εθνοφυλακής Σαπών. Δήμαρχος είναι ο Δημήτριος Καραθανάσης. Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Θόδωρου Βαλασιάδη, στη μέση της πρώτης σειράς. Για όσους δε γνωρίζουν οι οπλίτες των Τ.Ε.Α. ήταν δημότες των Σαπών, που είχαν ολοκληρώσει τις στρατιωτικές τους υποχρεώσεις. Αποστολή είχαν, σε καιρό πολέμου, να αναλαμβάνουν βοηθητικές αποστολές, όπως φύλαξη γεφυρών, αεροδρομίων, στρατοπέδων, μεταφορά πολεμοφοδίων και εν ανάγκη και σύμπραξη με τον κανονικό στρατό.Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η. - Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμ - Λιπορδέζης Γ. - Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Πέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ /ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ