Την περίοδο μετά την απελευθέρωση της  Ελλάδας από τον κατοχικό στρατό, η ελληνική πολιτεία προκειμένου να επιμορφώσει το νεανικό πληθυσμό (κάποιοι ισχυρίζονται ότι είχαν προπαγανδιστικό χαρακτήρα) των μικρών κυρίως ακριτικών πόλεων ίδρυσε τις λεγόμενες "Αγροτολέσχες".  Από μια έρευνα που έκανα κατέληξα στο συμπέρασμα ότι αυτές λειτούργησαν την περίοδο από το 1955 μέχρι το 1980-81.

  Σε κάποιο ενοικιαζόμενο οίκημα την "Αγροτολέσχη", τα κορίτσια ηλικίας κυρίως μεταξύ 14 και 18 χρόνων, διδάσκονταν διάφορα μαθήματα, τα οποία την εποχή εκείνη θεωρούνταν ότι ήταν χρήσιμα για τη μελλοντική ζωή τους. Βασικά μαθήματα ήταν η Οικιακή Οικονομία, η ζαχαροπλαστική, η Μαγειρική, οι Πρώτες Βοήθειες και Πρακτική εξάσκηση σχετικά με τις αγροτικές ασχολίες. Για παράδειγμα διδάσκονταν τρόπους εμβολιασμού σε όρνιθες, κοτόπουλα και άλλα οικιακά ζώα, κονσερβοποίηση λαχανικών, τρόπους καλλιέργειας οπωρολαχανικών σε οικιακούς λαχανόκηπους. 

  Δεν ήταν λίγες οι φορές που διοργανώνονταν και εκδρομές, κυρίως σε ιστορικούς και αρχαιολογικούς χώρους στους οποίους γινόταν ενημέρωση για την τοπική ιστορία, αλλά είχαν και ψυχαγωγικό χαρακτήρα.

   Μια από τις δραστηριότητες εδώ στις Σάπες, ήταν και η λειτουργία της Σχολής των Αγροτονεάνιδων με χορευτικό τμήμα, το οποίο αποτελούνταν από νεαρές κοπέλες, οι οποίες μάθαιναν εθνικούς χορούς και φυσικά λάβαιναν μέρος σε επίσημες εκδηλώσεις φορώντας    στολές τύπου βασίλισσας Αμαλίας. (σχετικές φωτογραφίες πιο κάτω).

  Στις Σάπες η έδρα της "Αγροτολέσχης" βρισκόταν σε ένα οίκημα περίπου απέναντι από την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, πιθανόν στην ίδια αυλή, αλλα σε άλλο οίκημα, που λειτουργούσε και η "Λέσχη των Οδηγών".   (ο έλεγχος των στοιχείων θα συνεχιστεί).

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 


Γύρω στο 1950 - Στο παλιό στάδιο των Σαπών. Είναι η δεύτερη φωτογραφία που βρήκα με το χορευτικό τμήμα αγροτονεάνιδων Σαπών. Περίπου στα 1950, παίρνει μέρος σε κάποια εθνική γιορτή, όπως το φανερώνει και η ελληνική σημαία που υπάρχει στο πίσω σπίτι. Πρόσωπα που φαίνονται είναι η Μιλτσιάδου Κατίνα, Τασούλα Παπαλοϊζου, Λαφίνα Ευσταθοπούλου, η Ματούλα Ζαμπογιάννη, η Κούλα Γκαϊντατζίδου, η Αρτεμ. Σεραφειμίδου, Αμαλία Σαμαρά, Σεβαστούλα Κωνσταντινίδου και η Ζωή Καφετζή, στην οποία ανήκει και η φωτογραφία.


 Σάπες γύρω στα 1955.  Στην "Αγροτολέσχη"  τα κορίτσια μέλη της Σχολής,  με τη δασκάλα τους, τη Θωμαή Καραμανλή, σε κάποιο από τα μαθήματα την ώρα της διδασκαλίας. Τα μαθήματα που διδάσκονταν είχαν σχέση με την οικιακή οικονομία. Τη φωτογραφία μου έδωσε η   Λαφίνα Δημητριάδη.


Σάπες 1957 - Το 1957 πέρασε από τις Σάπες ο Πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Τον υποδέχτηκαν στις Σάπες τα κορίτσια μέλη της Σχολής Αγροτονεάνιδων Σαπών  ντυμένα με τις  στολές τύπου βασίλισσας Αμαλίας. Στα χέρια τους κρατούν πανεράκια, όπου υπήρχαν ροδοπέταλα με τα οποία έρραναν τον επίσημο επισκέπτη! Από αριστερά βλέπουμε τις: Ματούλα Ζαμπογιάννη, Κούλα Γκαϊντατζή, Αρτεμις Σεραφειμίδου, Αγγέλα Μπεκιαρίδου, Ελένη Καλογιαννίδου, Μαίρη Πίνιου, Αννα Κολάκη, Κίτσα Κοτσάμπαση, Γεωργία Γκαιντατζή, Σεβαστούλα Κωνσταντινίδου. Κάτω: Ελένη Σαγίρη, Νίτσα Πάπου, Αμαλία Σαμαρά, Λαφίνα Ευσταθοπούλου, η οποία και μου έδωσε τη φωτογραφία. [τα ονόματα είναι τα πατρικά]


Σάπες γύρω στα 1962: Κορίτσια, μέλη, της Σχολής Αγροτονεάνιδων Σαπών με τις  στολές και τη δασκάλα τους την Πόπη Γιακουμάτου, με καταγωγή από την Κρήτη. Τα κορίτσια από δεξιά:   Μαυρίδου Ελένη,  Καλογιαννίδου Βαΐτσα, Σπαθιάδου Βάσω, Αγγέλα Μπεκιαρίδου και ίσως Αγάπη Βασιλειάδου, αλλά προς το παρόν με ερωτηματικό. Τις πληροφορίες μου έδωσε η Βάσω Σπαθιάδου, στην οποία ανήκει και η φωτογραφία.

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com