Για να μπορέσω να είμαι ακριβής στις πληροφορίες για τον Οδηγισμό στις Σάπες την προπολεμική περίοδο, δηλαδή πριν από το 1940, απευθύνθηκα στις Ζωή Χατζηθεοδώρου και Ζωή Καφετζή, που υπήρξαν ενεργά στελέχη της εποχής. Μόλις πάρω τα κείμενα θα τα δημοσιεύσω. Τι ίδιο θα κάνω και για τις υπόλοιπες περιόδους.

  Προς το παρόν θα σας παρουσιάζω φωτογραφίες σχετικές με τον οδηγισμό στις Σάπες, που βρήκα από διάφορες πηγές.


   Αυτή η φωτογραφία είναι η πιο παλιά που βρήκα σχετικά με τον οδηγισμό. Είναι από το 1947 και ανήκει στη Λαφίνα Ευσταθοπούλου Δημητριάδη.   Συγκέντρωση της ομάδας του ΣΕΟ Σαπών. Ήταν η εποχή που ακόμη δεν είχαν στολές οδηγικές. Η παρουσία στρατιωτικών δείχνει την υποστήριξη του στρατού στις δραστηριότητές του Σ.Ε.Ο. με μεταφορικά και άλλα μέσα. Έφορος ήταν η Ζωή Χατζηθεοδώρου, "Σοφό Πουλί" η Κατίνα Μιλτσιάδου και αρχηγός Οδηγών Η Τασούλα Κυριαζίδου. Η Κ. Μιλτσιάδου δίπλα στον αξιωματικό. 


Σάπες 1948 ή '49. Στο χωριό των Αρριανών. Μεσούντος του Εμφυλίου. Μέλη του ΣΕΟδηγών Σαπών με άλλες κυρίες. Μάλλον πρόκειται για επίσκεψη στα πλαίσια κοινωνικής δράσης του Σώματος. Πίσω ξεχωρίζει μια σκηνή του στρατού με το σχήμα του Σταυρού να ξεχωρίζει. Από πληροφορίες πρόκειται για στρατιωτική σκηνή που εξυπηρετούσε ανάγκες νοσηλείας στρατιωτών. Από αριστερά αναγνωρίστηκαν οι: Μιλτσιάδου Κατίνα, (σοφό πουλί), Τσολακίδου Χρυσάνθη, δασκάλα και μέλος του Οδηγισμού, Κωνσταντάρας, Διοικητής του Τ.Ε. Σαπών, Καραμουσαλίδης Δημήτριος και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Καραμουσαλίδου-Καραθανάση Σταματία, Κηπουρού Ελένη, Τσιτσιπάπα Ελένη.  Ο Τσιτσιπάπας Γεώργιος, δντής του Δημοσίου Ταμείου και Ζωή Καφετζή, Οδηγός του ΣΕΟ.   Ευχαριστώ την κ. Μιλτσιάδου-Γαργατοπούλου Κατερίνα για την όμορφη φωτογραφία που μου έστειλε. 

Από τα αρχεία του Τοπικού Τμήματος Σαπών ανακαλύπτουμε ότι για πρώτη φορά φαίνεται να λειτουργεί ο Οδηγισμός στις Σάπες το 1947. Αρχηγός της Ομάδας η Ζωή Ζατζηθεοδώρου. Σοφό πουλί ήταν η Κατίνα Μιλτσιάδου και αρχηγός Οδηγών η Τασούλα Κυριαζίδου.
ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΣΑΠΩΝ
23/11/1949
Πρόεδρος: Σοφία Χαστά, Έφορος: Ψαθά Αλκμήνη, Γραμ: Ιωαννίδου Ελένη, Ταμίας: Καραθανάση Σταματία. Μέλη: Χατζοπούλου Βαρυτίμη, Αγγελίδου Χρυσούλα, Μιντίδου Δέσποινα, Χ"θεοδώρου Αναστασία.


Από θεατρική παράσταση μετά από συνεργασία Προσκόπων και Οδηγών των Σαπών στο Δημοτικό Σχολείο Σαπών. Θυμάμαι ότι μετά την προσθήκη δύο ακόμη αιθουσών το 1949  ή '50 στο σχολείο οι οποίες άνοιγαν με αναδιπλούμενες πόρτες και γινόταν μια μεγαλη. Εκεί υπήρχε μόνιμη σκηνή υπερυψωμένη, που βοηθούσε στην τέλεση θεατρικών παραστάσεων. Εκεί λοιπόν, γύρω στο 1950 δόθηκε μια ακόμη παράσταση προϊόν συνεργασίας Οδηγών και προσκόπων. Το θέμα ήταν εμπνευσμένο από το έπος τοι 1940, που τότε ήταν ακόμη πολύ πρόσφατο. Οι παραστάσεις τότε ήταν πολύ προσεγμένες και συγκέντρωναν πολλούς θεατές. Ήταν μια αληθινή γιορτή για τον τόπο και θέμα για συζητήσεις. Από τη φωτογραφία και από τις αμφιέσεις των νέων μπορείτε να καταλάβετε το νόημα της παράστασης.  Από τα πρόσωπα, αναγνωρίζω από αριστερά τους/τις: Γιώργο Λιπορδέζη, Τόζιο Πασχαλίδη, Θεόδωρο Γιόγκατζη, Κατίνα Μιλτσιάδου και Ξανθούλα Χαριτοπούλου.  [Αρχείο φωτο: Κατερίνα Μιλτσιάδου-Γαργατοπούλου]


  Γύρω στα 1949-50. Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Κώστα Γιουφτσιάδη. Φαντάζομαι ότι θα είναι από τις σπάνιες του είδους. Στη φωτογραφία παρατηρούμε ομάδα προσκόπων και οδηγών καθώς πηγαίνουν σε μια από τις καθιερωμένες εκδρομές. Μόνον οι πρόσκοποι φορούν στολές αφού ακόμη το Σ.Ε.Οδηγών Σαπών δεν είχαν οδηγικές στολές.


Γύρω στα 1951. (αρχείο Κώστα Γιουφτσιάδη).  Από τα αρχεία του ΣΕΟ Σαπών διαβάζω ένα απόσπασμα: "Χάρις στην αρχηγό Ζωή Ρετάλη, ο Γενικός Διοικητής Βορείου Ελλάδος" εδώρισε μεγάλο αριθμό σάκκων ζαχάρεως, που επουλήθη, και με μέρος του προϊόντος αγοράσθησαν στολές. Το υπόλοιπον (7.000.000 δρχ) αποτέλεσε την περιουσία του Τμήματος". Την εποχή εκείνη Έφορος ήταν η Αλκμήνη Ψαθά (πάνω από τον πρόσκοπο), αρχηγός η Ζωή Ρετάλη (2η), Γραμ. η Χρ. Τσιτσιπάπα (δεξιά της Αλκμήνης). Η Οδηγός φοράει στολή, άρα είναι περίοδος του 1951. Η Σταματία Καραμουσαλίδου-Καραθανάση, Ταμίας.


Moναδική φωτογραφία από την ομάδα του Σ.Ε.Ο. Σαπών. Εδώ φωτογραφίζεται η ομάδα των νεαρών κοριτσιών με τις καινούριες στολές. Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Ανδρέα Καφετζή. Πρόσωπα που αναγνωρίζω είναι η θεία μου Καλλιόπη Μαλέ, Ελ. Βαλασιάδου,  Στ. Παπαλοΐζου, Ζωή Καφετζή, Ματούλα Κηπουρού, Ξανθ. Χαριτοπούλου, Κ.Μιλτσίδου, Τ. Κυριαζίδου (αρχηγός Οδηγών), Στ. Γιουφτσιάδου,


   Γύρω στα 1950-51: Aπό την κατασκήνωση του ΣΕΟ Σαπών στη Μάκρη. Αναφέρω όσα πρόσωπα αναγνώρισα. Από αριστερά επάνω: Καλλιόπη Μαλέ, Στ. Γιουφτσιάδου, Ελ. Βαλασιάδου, Ξαν.Χαριτοπούλου, (θα επανέλθω με νέα ονόματα) (αρχείο Λαφίνας Ευσταθοπούλου).


   1951. Ομάδα Οδηγοί στο πάρκο.  Από αριστερά οι Οδηγοί Αρτ. Σεραφειμίδου, Νίτσα Σκοπιανού, Λαφίνα Ευσταθοπούλου, Ξανθούλα Πέτρογλου, (κάτω): Κούλα Καϊντατζή και Κίτσα Κοτσαμπασίδου. (αρχείο Λαφίνας Ευσταθοπούλου).

Μαγική φωτογραφία από την ομάδα των Οδηγών Σαπών το καλοκαίρι του 1953. Είναι το βράδυ της καθιερωμένης "πυράς" μια γιορτή που ετοιμαζόταν με ιδιαίτερη φροντίδα τα χρόνια εκείνα. Γύρω από τη φωτιά μαζευόταν τα κορίτσια και παρουσίαζαν τραγούδια, θεατρικά σκετσάκια και άλλα ευχάριστα για όλους. Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο της Ζωής Καφετζή Παπαδημητρίου. Πρόσωπα που αναγνωρίζω είναι: Χριστίνα Τσολακίδου(δασκάλα και Έφορος), Τσιτσιπάπας (δ/ντής Ταμείου, η γυναίκα του Ελένη ήταν στέλεχος του Οδηγισμού), Κατίνα Μιλτσιάδου, Τασούλα Κυριαζίδου, Άρτεμις Σεραφειμίδου, Ζωή Καφετζή, Μαρία και Ζωή Αιματίδου(Χατζηπαρθένη), Σεβαστούλα Κωνσταντινίδου και η μικρή Κωνστ/δου, Αμαλία Σαμαρά, Κούλα Γκαϊντατζίδου, Φρόσω Γιαννοπούλου, Ευγενία Μαρουφίδου, Κούλα Μπαρμπαράκου κ.λ.π.

Σάπες 1954:  Η ''Μαντολινάτα'' του Σώματος Ελληνίδων Οδηγών.  Την εποχή εκείνη υπηρετούσε στο τότε Δημόσιο Ταμείο Σαπών ως διευθυντής κάποιος Τσιτσιπάπας Γιώργος. Ο ίδιος αγαπούσε τη μουσική και θέλησε την αγάπη του αυτή να τη μεταδώσει και στους νέους και νέες των Σαπών. Έτσι οργάνωσε με την πρωτοβουλία του Σ.Ε.Ο. Σαπών μια ομάδα κοριτσιών που μάθαιναν να παίζουν μαντολίνο. Ήταν τότε το αγαπημένο όργανο της εποχής. Δεν γνωρίζω αν τα μουσικά όργανα ήταν ιδιόκτητα ή του Σ.Ε.Ο.   Ωστόσο πολλές νέες, όλων των ηλικιών αγκάλιασαν την προσπάθεια και μάθαιναν μαντολίνο, με αποτέλεσμα να συμμετέχουν σε διάφορες εκδηλώσεις.   Σημαντική φωτογραφία της δεκαετίας του '50 στον τόπο μας. Τα πρόσωπα που εικονίζονται είναι από αριστερά: (επάνω σειρά): Κούλα Ποτουρίδου, Σεβαστή Κωνσταντινίδου, Δημητρούλα Παρασίδου, Αμαλία Σαμαρά, Μαίρη Πήνιου, Τασούλα Κυριαζίδου, Γιώργος Τσιτσιπάπας, Ζωή Καφετζή, Ματούλα Κηπουρού, Μαίρη Σιδηροπούλου, Αννούλα Κολάκη, Βασιλική Αγγελίδου, και Βασίλης Ψαθάς. (κάτω σειρά): Κούλα Γκαϊτατζίδου, Νίνα Ζαμπογιάννη, Φρόσω Γιαννοπούλου, Ματούλα Ζαμπογιάννη, Κατίνα Μιλτσιάδου, Πόπη Μαλλέ, Γεωργία Γκαϊτατζίδου, Χριστίνα Καλαϊτζίδου, Κούλα Μπαρμπαράκου. (αρχείο: Μαίρης Σιδηροπούλου). Η φωτογραφία έχει δημοσιευτεί στην ''Ελεύθερη Άποψη''.  

Συνέχεια στη 2η Σελίδα

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η. - Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμ - Λιπορδέζης Γ. - Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Πέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ /ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ