Με λάμπες πετρελαίου

  Αρχικά, κατά την περίοδo των ετών 1924-1927, ο φωτισμός των δρόμων και των πλατειών γινόταν με λάμπες πετρελαίου. Αυτές ήταν τοποθετημένες σε ξύλινους στύλους. Ανάδοχος του φωτισμού αυτού ήταν κάποιος, ονομαζόμενος "Χρυσάφης", πρόσφυγας από την Ανατ. Θράκη.

  Ο φωτισμός αυτός ήταν ανεπαρκής, όχι μόνο για το μικρό αριθμό των λαμπών και της μικρής φωτιστικής έντασης, αλλά και λόγω οικονομικής αδυναμίας της τότε Κοινότητας να βελτιώσει το σύστημα με κάτι καλύτερο. Λέγεται ότι, εκτός από τους παραπάνω λόγους, υπήρχε και αμέλεια ή το συμφέρον του αναδόχου (ότι δεν ανάβει τις λάμπες ή δε βάζει πετρέλαιο κλπ).

 Σε κάθε παράπονο ή παρατήρηση του τότε Προέδρου Ν. Καπζάλα, ο ανάδοχος δικαιολογούνταν με ισχυρισμούς ότι: "μου έκλεψαν τις λάμπες" - "μου έσπασαν τα λαμπογυάλια" και άλλα παρόμοια. Στην πόλη όμως υπήρχε  η φήμη ότι ο ίδιος για το συμφέρον του, παραμελούσε τις υποχρεώσεις του. Να σημειωθεί δε ότι την εποχή εκείνη και οι κατοικίες φωτιζόταν με λάμπες πετρελαίου.


Όχι, η φωτογραφία δεν είναι από το "Σαψί"!  Ούτε ο άνθρωπος επάνω στη σκάλα είναι ο Χρυσάφης. Θα μπορούσε όμως να είναι. Έτσι ακριβώς άναβαν οι γκαζόλαμπες. Κάθε ημέρα, ο Χρυσάφης ανέβαινε με μια σκάλα μέχρι το ύψος της λάμπας και γέμιζε το δοχείο με πετρέλαιο και μόλις βράδιαζε την άναβε. Τα τζάμια προστάτευαν τη φλόγα από τον αέρα!  Τώρα, αν οι λάμπες δεν άναβαν κάθε βράδυ... κανείς δεν ξέρει αν έβαζε ή δεν έβαζε πετρέλαιο!

  Με ηλεκτρικό ρεύμα

  Ευτυχώς που κατά το 1927, ανάδοχος ανέλαβε άλλος, ο Θεολόγος Εξηντάρης και μάλιστα όχι με πετρέλαιο, αλλά με ηλεκτρικό ρεύμα! Την περίοδο εκείνη ο ηλεκτρικός φωτισμός αφορούσε τους δρόμους και τις κεντρικές πλατείες. Σιγά-σιγά άρχισαν και οι κατοικίες να ηλεκτροδοτούνται.

  Η κατάσταση αυτή διατηρήθηκε μέχρι το 1959. Στις 30/10/1958 υπογράφτηκε σύμβαση εξαγοράς των εγκαταστάσεων παραγωγής -μεταφοράς και διανομής του ρεύματος.

  Στις 1 Ιανουαρίου 1959 γινόταν η υπαγωγή του φωτισμού της κωμόπολης στη Δ.Ε.Η. προς μεγάλη ικανοποίηση των κατοίκων για την κάλυψη των φωτιστικών αναγκών δρόμων, πλατειών και κατοικιών.

  Ελεύθερη μεταφορά κειμένου από το βιβλίο του Χρ. Τσιτσώνη.

  (Σημείωση δική μου: Θυμάμαι ότι την εποχή εκείνη, (γύρω στα 1960) κάποιος υπάλληλος με το όνομα Ευδόξιος, πήγαινε στη Μονάδα παραγωγής ρεύματος κάθε βράδυ της Πρωτοχρονιάς και έσβηνε για ένα λεπτό τα φώτα. Αυτό ήταν το σήμα για τον ερχομό του νέου χρόνου! Αμέσως μετά ακολουθούσαν οι ευχές και τα γλέντια. Σήμερα περιμένουμε από την τηλεόραση να μάθουμε τον ερχομό του νέου χρόνου!).25 Οκτωβρίου 1926:  Ιστορικής αξίας για τον τόπο το δημοσίευμα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Παύλος Κουντουριώτης, με έδρα την Ύδρα υπέγραψε την απόφαση της χορηγίας στον Θεολόγο Εξηντάρη, άδεια ηλεκτρικής εγκατάστασης για την παραγωγή και τη διανομή ρεύματος στην κωμόπολη των Σαπών. Την απόφαση δημοσίευσε ο τότε Υπουργός Συγκοινωνίας Α. Δεναξάς. Το ιστορικό αυτό ντοκουμένο αποδεικνύει την εποχή που έγινε στον τόπο μας η πρώτη εγκατάσταση μηχανημάτων για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος. 


 Σάπες 1933: Στο μύλο του Θεολόγη Εξηντάρη. Μοναδικής αξίας φωτογραφία από την εποχή του 1933 από τη Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικού ρεύματος στις Σάπες.  Η μηχανή είχε μια μεγάλη σιδερένια ρόδα, η οποία περιστρεφόταν συνεχώς με κινητήρια δύναμη το πετρέλαιο. Με διάφορους ιμάντες η κίνηση μεταδιδόταν στα υπόλοιπα εξαρτήματα. Ο εικονιζόμενος μηχανοτεχνίτης λεγόταν Λάμπρος Χατζόπουλος που καταγόταν από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης και ήταν αυτός που για χρόνια ήταν υπεύθυνος για την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος στις Σάπες. Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην ''Ελεύθερη Άποψη'' στις 17/01/2013.


19 Μαΐου 1953: Στη Μονάδα Παραγωγής Ηλεκτρικού ρεύματος του Θεολόγου Εξηντάρη. Μοναδική φωτογραφία από το αρχείο του Γιώργου Γκαζίνου, ο οποίος φωτογραφίζεται πάνω σε μια μεγάλη κλειστή δεξαμενή, η οποία δεν ξέρω τί ακριβώς δουλειά έκανε. Όπως έγραψα πιο πάνω η Μονάδα αυτή λειτούργησε μέχρι το 1957. Ο άνθρωπος που είναι δίπλα του ανεβασμένος σε μια σιδερένα κλίμακα, που είχε το ρόλο σκάλας είναι ο Κώστας Κεραμάρης, με το παρατσούκλι "κουφός", λόγω μιας βαρυκοΐας που είχε και εργαζόταν στην ίδια μονάδα. Στη φωτογραφία υπάρχουν δυο αγόρια κι ένα κορίτσι, άγνωστα σε μένα. 


Μονάδα παραγωγής ηλεκτροφωτισμού του Θ. Εξηντάρη στις Σάπες. Βρισκόταν στο ίδιο κτίριο με τον αλευρόμυλο. Το πίσω μέρος του κτιρίου το βλέπουμε στην παρακάτω φωτογραφία, όπως είναι σήμερα. Μπροστά βρισκόταν ο χείμαρρος "Σιάπ Ντερέ" που σήμερα είναι σκεπασμένος με τσιμέντο. Εκεί που σήμερα γίνεται η λαϊκή αγορά.


H φωτογραφία είναι τραβηγμένη από εμένα το 2005. Αυτός είναι ο παλιός μύλος του Εξηντάρη. Σήμερα (Δεκ. 2011) έχει γκρεμιστεί. Παραμένει ακόμη το οίκημα που φαίνεται αριστερά της εικόνας.  Εκεί βρισκόταν η μονάδα παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος, μέχρι το 1959.


1953. H φωτογραφία είναι δική μου. Η θεία μου Θεοδούλα κι εγώ πίσω με τη φουφούλα! Θα ήθελα να παρατηρήσετε το στραβό ξύλινο στύλο με τη λάμπα φωτισμού στο πάνω μέρος. Η ηλεκτροδότηση γινόταν ακόμη από το Θ. Εξηντάρη. Αυτής της ποιότητας ήταν οι περισσότερες κολώνες φωτισμού την εποχή εκείνη.

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η. - Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμ - Λιπορδέζης Γ. - Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Πέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ