Δεν μπορούσα να μην προσθέσω άλλη μια σελίδα με θέμα τη Γαλήνη Κιρκινέζη. Οι φωτογραφίες που έλαβα από την ίδια δείχνουν την εικόνα των Σαπών μιας εποχής που πέρασε. Την κοινωνική ζωή των νέων, τα πρόσωπα που έζησαν στις Σάπες που τα είχα ακούσει, όμως δεν τα είχα δει ποτέ, αλλά και την εικόνα από τους δρόμους και τα μαγαζιά της πόλης μας, που σήμερα δεν υπάρχουν.

 

Σάπες, 1925: Ο Ηλίας και η Ευαγγελία Μπομποτά σε μια αναμνηστική φωτογραφία.


Σάπες στα 1932. Όμορφη οικογενειακή φωτογραφία της οικογένειας Ηλία και Ευαγγελίας Μπομποτά με τα δυο τους παιδιά, το Γιάννη και τη Γαλήνη. Θέλω να σχολιάσω τη σκηνοθετική άποψη των φωτογράφων της εποχής. Συνήθως η φωτογράφιση γινόταν έξω από τις κατοικίες των οικογενειών από πλανόδιους φωτογράφους. Προκειμένου να διακοσμήσουν το πίσω από τα πρόσωπα μέρος τοποθετούσαν ένα πανί ή κάτι σχετικό, που όμως δεν κάλυπτε όλο το μέρος. Αλλά αυτά είναι λεπτομέρειες!


Καρναβάλι στις Σάπες το 1933.  Άλλη μια φωτογραφία που δείχνει πόσο αγαπημένος θεσμός ήταν το καρναβάλι στις Σάπες από τα πρώτα χρόνια ως ελεύθερη Ελλάδα. Στη φωτογραφία, έξω από το σπίτι τους η Κική, ο Γιάννης και η Γαλήνη Μπομποτά. Γράφω σε άλλη σελίδα για το καρναβάλι των Σαπών την προπολεμική περίοδο, όπου το καρναβάλι ήταν πολύ διαδεδομένο, χωρίς να οργανώνεται από κάποιο φορέα. Ήταν μια αυθόρμητη λαϊκή συμμετοχή που διψούσαν για λίγη διασκάδαση και ψυχαγωγία. Κάτι άλλο που θέλω να σχολιάσω για τη φωτογραφία είναι ο τοίχος του σπιτιού. Δείχνει καθαρά πώς ήταν χτισμένα τα σπίτια εκείνη την εποχή. Σε ένα χαμηλού βάθους αυλάκι που γέμιζε με πέτρες και μέχρι σε ύψος 50-60 εκατ. από το έδαφος, αποτελούσε τα θεμέλια και τη βάση της κατοικίας. Από εκεί και πάνω τα υλικά ήταν το ξύλο και τα κερπίτσια (τούβλα από λάσπη και άχυρο). Πολύ όμορφη η πλεχτή κουρτίνα, χειροποίητη φυσικά!


Σάπες, λίγα χρόνια αργότερα, γύρω στα 1945. Η Γαλήνη στην αυλή του σπιτιού του γιατρού Μαλακόπουλου, που φαίνεται πίσω. Ο γιατρός καταγόταν από τη Γραβούνα της Αν. Θράκης. Σπούδασε ως μαθητής στο εκεί Σχολαρχείο και συνέχισε το σχολείο εδώ στην Ελλάδα, μετά το 1922. Ήταν γιατρός για αρκετά χρόνια στις Σάπες. Ήταν αυτός που βοήθησε τη μάνα μου στη δική μου γέννηση. Κάποια στιγμή αναγκάστηκε να φύγει για να μετακομίσει στη Γραβούνα της Καβάλας.

 

Στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ, γύρω στα 1950.  Φιλική παρέα με εκπαιδευτικούς του δημοτικού σχολείου κάποιο βραδινό. Από τα πρόσωπα της φωτογραφίας αναγνωρίστηκαν οι: Αλκμήνη Γουναροπούλου Ψαθά, (---), (---), Γαλήνη Μπομποτά, Κων/νος Ψαθάς, σύζυγος της Αλκμήνης, Χρυσάνθη Τσίκουτα, δασκάλα, Κούλα Δημητριάδου, επίσης δασκάλα και η Ευαγγελία Ψαθά, κόρη της Αλκμήνης. Παρατηρώντας τη φωτογραφία, πρόσεξα το τεράστιο ραδιόφωνο απάνω στο ράφι. Ο Κων/νος Ψαθάς καταγόταν από την Άρτα. Ήταν γιος ιερέα. Σπούδασε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου και υπηρέτησε στην Αλεξ/πολη ως αξιωματικός. Κάπου εκεί γνώρισε και την Αλκμήνη Γουναροπούλου και παντρεύτηκαν. 


Στο ποτάμι του Πρωτάτου, γύρω στα 1947 με '48. Υποθέτω ότι είναι από την τοπική γιορτή του Αγίου Πνεύματος, που την ημέρα εκείνη γινόταν ένα από τα σημαντικότερα πανηγύρια της περιοχής.  Εκατοντάδες νέοι και νέες από τις Σάπες ερχόταν για να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις και μετά να διασκεδάσουν κοντά στα δροσερά νερά του ποταμού, που την εποχή εκείνη είχε μεγάλες ποσότητες νερού. Μετά από μερικά χρόνια, λόγω των πλημμυρών, άλλαξαν την κοίτη του προς τον Άρατο.  Τα πρόσωπα της φωτογραφίας είναι: (επάνω): Άγγελος Κεχαγιάς, Πόπη Κυλίδου, Λαμπρινή Βραδέλη, (--),(--), Γιάννης Μπομποτάς. (κάτω): Δημήτρης Βραδέλης, Νούλα Κεχαγιά, Γαλήνη Μπομποτά (--).


Σάπες, την ίδια εποχή στο παλιό πάρκο, που ήταν στο χώρο του σημερινού Γυμνασίου.  ΕΠΑΝΩ ΣΕΙΡΑ: Μάρθα Σαγίρη, Σοφία Λυμπέρη Χαστά, Ευλάμπιος Μαλακόπουλος,  Κική Παπάζογλου, ( ; ), Δανάη Μαλακοπούλου. ΚΑΤΩ: (;), Θάλεια Μαλακοπούλου και Γαλήνη Μπομποτά. 

 

Στον Άγιο Δημήτριο των Κασσιτερών γύρω στα 1957. Ο τότε Μητροπολίτης Μαρωνείας Τιμόθεος επισκέφτηκε το ναό του χωριού. Για να βρω πληροφορίες ανέτρεξα στο διαδίκτυο. Διάβασα ότι ο ναός του Αγίου Δημητρίου, που βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση επισκευάστηκε πλήρως χάρις στο προσωπικό ενδιαφέρον του Μητροπολίτη. Πιθανόν μετά την αποπεράτωση των έργων να τελέστηκε κάποια Θεία Λειτουργία με την παρουσία και άλλων επισήμων και σχολείων.   Φαίνονται μικροί μαθητές κι ένας του Γυμνασίου. Από την άλλη πλευρά είναι ο καθηγητής Μουζάκης Διονύσιος. Από τους τρεις ιερείς αναγνωρίστηκαν ο πατήρ Χρήστος (Άμφια) και ο πατήρ Νικόλαος (Σαπών). Πίσω διακρίνεται ο Ηλίας Μπομποτάς, που ήταν και ο ψάλτης. Ο Γιάννης Μαρουφίδης και ο Θεόδ. Έξαρχος, υπάλληλος του Δήμου.

 

Σάπες γύρω στα 1950. Αν και αποφεύγω να σχολιάζω τα πρόσωπα των φωτογραφιών, δεν μπορώ να μην αναφέρω πόσο εντυπωσιακή και όμορφη ήταν ο Γαλήνη. Για τα κορίτσια των Σαπών ήταν διαδεδομένο την εποχή εκείνη πόσο όμορφα ήταν. Εδώ βλέπουμε πίσω το μικρό μαγαζάκι του Δημητρού Γιουφτσιάδη, του Νταή, όπως ήταν τότε γνωστός. Αλλά και αυτό το εγκαταλειμμένο κτίσμα σώζεται και σήμερα χωρίς πολλές διαφορές. Εγώ θυμάμαι γύρω στα 1960 να υπάρχει το κρεοπωλείου του Κυριαζίδη και πολύ αργότερα του Εμιρζά. Σήμερα είναι ερειπωμένο, αλλά υπάρχει.

  

Σάπες γύρω στα 1952. Οι φωτογραφίες της Γαλήνης είναι όλες τουλάχιστον ενδιαφέρουσες. Μέσα από αυτές μπορώ να παρατηρώ πώς ήταν ο τόπο μας πριν από μερικές δεκαετίες. Για παράδειγμα αυτή η φωτογραφία δείχνει κάτι που σήμερα δεν υπάρχει. Το ψιλικατζίδικο πίσω είναι του Θανάση Κωνσταντινίδη και δεξιά, όπου φαίνεται κάποιος χωροφύλακας καθισμένος ήταν το γιαουρτάδικο του Παυλίδη,  Ντουμάνη τον ξέραμε τότε. Αριστερά εκεί που φαίνονται μερικά κοφίνια ήταν το μανάβικο του Θόδωρου Τσιάκου. Στη φωτογραφία είναι η Γαλήνη με το λευκό καπελάκι για να προστατεύεται από τον ήλιο.


Την ίδια εποχή στις Σάπες. Περίοδος αποκριάς και οι Σαπαίοι και Σαπαίες, μικροί και μεγάλοι, συμμετέχουν στις αυθόρμητες λαϊκές εκδηλώσεις του καρναβαλιού. Με αυτόν τον τρόπο θέλουν να νιώσουν μερικές στιγμές χαράς και ξεγνοιασιάς!  Αριστερά είναι η Γαλήνη Μπομποτά και δεξιά η Αθηνά Μπακιρτζή ως τσιγγάνα.  Στη μέση η μικρή Ελένη Μπακιρτζή.  Για τους παρατηρητικούς έχω να σημειώσω την απουσία του ηρώου, πίσω από τα πρόσωπα και του κτιρίου του Γυμνασίου. Αυτά άλλωστε φτιάχτηκαν αργότερα, γύρω στα 1955. Ρίξτε μια ματιά και την κατάσταση των κατοικιών στην αριστερή πλευρά της φωτογραφίας. (αρχείο Γαλήνης Κιρκινέζη).


Γύρω στα 1970:  Από μια εκδρομή στη Νάουσα.  Στην παρέα ο Χρήστος Ζαμπογιάννης, (παέρας του Τάκη), η Μαρίκα Μαργαρίτου, οδοντίατρος στις Σάπες, η Γαλήνη Κιρκινέζη και ο τότε Δήμαρχος Χρήστος Τσιτσώνης. 



Η ΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΝΕΟ ΥΛΙΚΟ

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com