28/5/1962 : Επιδείξεις του Δημοτικού Σχολείου Σαπών. Οι μαθήτριες της Ε' και ΣΤ' τάξης με τη δασκάλα 'Αννα Ανθοπούλου. Αναγνωρίζω τις μαθήτριες: Εξάρχου, Παπαδημητρίου, Αθανασιάδου, Πρασίδου, Νικολΐδου, Καζανιάδου, Παπαθεοδοσίου, Ποτουρίδου, Κονδυλάκη, Νικολαΐδου, Κούμπαλου, Γιαννοπούλου, Κομνηνακίδου, Τσιροζίδου, Συμεωνίδου. Κάποια από τα κορίτσια αυτά ήταν συμμαθήτριές μου.


Τα χρόνια περνούσαν και η τεχνολογία προόδευε. 'Αρχισε να χρησιμοποιείται και στις γυμναστικές επιδείξεις. Ο τότε ραδιοτεχνίτης Γιώργος Καζάκος με το εξοπλισμό του αναλαμβάνει την ηχητική επένδυση της εκδήλωσης. Βασικά εργαλεία του ένας ενισχυτής, ένα πικάπ κι ένας δίσκος βινυλίου 45 στροφών! Δίπλα του οι μαθητές του γυμνασίου Γ.Πρασίδης, Γ.Αντωνιάδης και μάλλον ο Κ. Σαμαράς.


  1964: Γυμναστικές επιδείξεις του 6/τάξιου Γυμνασίου Σαπών. Το τμήμα των αγοριών έχει ξεκινήσει την παρέλαση. Προσέξτε ότι κανείς μαθητής δεν έχει λάθος βήμα. Αυτό ήταν αποτέλεσμα προσπαθειών πολλών ημερών. Για πολλά χρόνια θυμόμαστε το γυμναστή μας τον Κώστα Λουρίκα, που τις βροχερές ημέρες της γυμναστικής μας έβαζε στην τάξη και μας μίλαγε για τους ποιητές και "του κισσού το πλάνο ψήλωμα...".   


 1964: Από τις επιδείξεις της ίδιας χρονιάς. Μπροστά τα αγόρια-αθλητές- έτοιμοι για τον όρκο ευγενούς  άμιλλας.  Αναγνωρίζω τους: Αλεξίου, Μαυρουδή, Ελευθεριάδη, Πετρόπουλο. Μπροστά ο Παύλος Νικηφορίδης. Στο βάθος φαίνονται τα αναλόγια της φιλαρμονικής, η οποία κάλυπτε το χορευτικό τμήμα της εκδήλωσης με τους εθνικούς χορούς.


1965: Παρέλαση του Δημοτικού Σχολείου Σαπών. Μπροστά ο συμμαθητής μου Παπάζογλου Δημ. μαζί με έναν ακόμη τυμπανιστή δίνουν το βήμα της παρέλασης και έπεται η σημαία του σχολείου. 


1965: Γυμναστικές επιδείξεις του Γυμνασίου Σαπών. Στην πρώτη σειρά κάθονται οι επίσημοι που είναι από αριστερά, όπως βλέπουμε: Πέτρος Κονδυλάκης, διοικητής ΤΕΑ, Αιδεσιμώτατος Νικόλαος Γρηγορόπουλος, Χρήστος Τσιτσώνης, δήμαρχος Σαπών, ο τότε Νομάρχης Ροδόπης,  ο διοικητής της αστυνομίας Λιτζεράκος Σάββας, με τα μαύρα γιαλιά ο τότε Ειρηνοδίκης Σαπών. Στις πίσω σειρές αναγνωρίστηκαν αρκετά πρόσωπα, μεταξύ των οποίων είναι:  Μαρία Αμπατζή, Κονδυλάκη, Ζαμπογιάννη Παρασκευούλα,Βασίλης Μαλλίδης, Σταύρος Σμυρνόπουλος, Χαρίκλεια Χαρισιάδου, Σκοπιανού Νίτσα, Ζαμπογιάννη Ματούλα, Ευαγγελίδου Ανδρονίκη, Ολυμπία Ψημενίδου, Δήμητρα και Ελευθέριος Κεραμιδάς, Χατζεϊπίδης, Γιώργος Καραμανλής (οδοντοτεχνίτης), Απόστολος Καραβασίλης, Διαμαντάκης Μιχάλης και η γυναίκα του Αγγέλα με την κόρη τους Ολυμπία στην άκρη δεξιά. Όπως ανέφερα και σε άλλο σημείο, οι γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων ήταν ένα σημαντικό γεγονός για την τοπική κοινωνία κι αυτό φαινόταν από τη μεγάλη συμμετοχή των κατοίκων και όχι μόνο των γονιών και των συγγενών τους. Στο τραπέζι των επισήμων διακρίνονται και τα στεφάνια από ελιά με τα οποία τιμούσαν τον πρώτο αθλητή ή αθλήτρια σε κάθε αγώνισμα.  Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Σωκράτη Γρηγορόπουλου και δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα: "Ελεύθερη Άποψη".


Σάπες 1967:  Ένα-δυο μήνες μετά την επικράτηση της "χούντας" των συνταγματαρχών. Μια ακόμη χαρακτηριστική φωτογραφία των γυμναστικών επιδείξεων  από το Δημοτικό σχολείο. Στο παλιό δημοτικό γήπεδο, (εκεί που βρίσκονται σήμερα το Κέντρο Υγείας και το νέο Δημοτικό Σχολείο. Τα παιδιά βρίσκονται ακριβώς στο χώρο που σήμερα υπάρχει το Κ.Υ. Πίσω διακρίνονται οι παλιές κατοικίες, χτισμένες παλιά από τους βούλγαρους κατοίκους των Σαπών, πριν το 1920!  Λογικά πρέπει να είναι η Α' τάξη του σχολείου, όπου αγόρια και κορίτσια εκτελούν τις ίδιες ασκήσεις με πολύ χαριτωμένο τρόπο. Πρώτος είναι ο Νίκος Χατζησταύρου, γιος του τότε καθηγητή στο Γυμνάσιο Σαπών, που μάλλον έφυγαν οικογενειακώς πριν από την αποφοίτησή του από το δημοτικό. Ο δεύτερος είναι ο Βασιλειάδης Τριαντάφυλλος και ένα παιδί που αναγνωρίστηκε είναι ο Παυλίδης Απόστολος και πίσω του ο Κακαζάνης και ο Χατζηραφαήλ Γιώργος.  Πίσω αριστερά από τον Τριαντάφυλλο η Στεργίου Δέσποινα. Δεξιά της ο Χατζεϊπίδης Γιώργος.    Κάπου ανάμεσα είναι και η Χρύσα Ευσταθοπούλου, στην οποία ανήκει και η φωτογραφία.   Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην "Ελεύθερη Άποψη".


Σάπες 1969: Από τις γυμναστικές επιδείξεις της β' τάξης του Δημοτικού Σχολείου Σαπών. Στο κέντρο η δασκάλα Λαμπρινή Κυριακοπούλου-Κουρούμαλη (ο σύζυγός της ήταν διοικητής του Α.Τ. Σαπών), σε μια αναμνηστική φωτογραφία με τους μαθητές της, λίγο πριν ξεκινήσουν την παρουσίασή τους. Από ό,τι καταλαβαίνω θα παίξουν την Κοκκινοσκουφίτσα με τον κακό το λύκο. Όμορφες στολές τα κορίτσια και τα αγόρια με το λύκο στη μπλούζα τους. Παιδιά που αναγνωρίστηκαν είναι οι: Βάσω Τσολάκη, Ελένη Θεοδωρίδου, Χρυσούλα Χονδροπούλου, Ευθυμία Κενανίδου, Ελένη Γολγάκη, Νόνη Πασχαλίδου, Έφη Θωίδου, Δέσποινα Στεργίου, Κούλα Τσιαντούκα, Χρυσούλα Λουρίκα, Μοσχούλα Φωτιάδου, Βέτα Μπεϊλεκτσίδου, Θόδωρος Γιανναρίδης, Στέλιος Κενανίδης, Ανατολή Βοσνίδου. Το αγόρι στο κέντρο μπροστά είναι ο Δημήτρης Κουρούμαλης, γιος της δασκάλας.  Αρχείο: Χρύσας Ευσταθοπούλου.  Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στην Ελεύθερη Άποψη. Βοηθείστε να βρούμε περισσότερα αγόρια. 


Σάπες 1969: Από τις γυμναστικές επιδείξεις του Γυμνασίου όπου τα κορίτσια χορεύουν κάποιον από τους εθνικούς χορούς. Πρώτη η μαθήτρια Ροδαράκη Ιωάννα, που μου έστειλε και τη φωτογραφία. Ακολουθούν οι: Γαρ. Τσομπανίδου, μάλλον η Βιβιτσίδου Κατ. Μηλιδάκη Σοφία, Φραγκάκη Αθαν. (;), αν δεν πέφτω έξω η Αθανασιάδου Κατ.


 Σάπες 1969: Από τις γυμναστικές επιδείξεις του δημοτικού σχολείου Σαπών στις 1 Ιουνίου 1969. Μαθήτριες χορεύουν ελληνικούς παραδοσιακούς χορούς. Στο χορό οι μαθήτριες: Σ. Μηλιδάκη, Χρ.Τζανίδου, Ευγ. Κοντακίδου, (για τα υπόλοιπα ονόματα περιμένω βοήθεια). (Αρχείο φωτογραφίας: Άγγελος Τζανίδης)


   1969. Από τις γυμναστικές επιδείξεις του Δημοτικού Σχολείου τον Ιούνιο του 1969, στ0 παλιό ακόμη δημοτικό γήπεδο. Είναι οι τάξεις της Γ' και Δ'.  Συγχρονισμένες άσκήσεις σουηδικής γυμναστικής με δασκάλα την Καρπουζέλη Γεωργία. Από τα πρόσωπα που έχουν αναγνωριστεί είναι: Μαρία Γιουφτσιάδου, Βάσω Μαλλίδου, Ζωγράφω Βασιλειάδου, Αλίκη Παλαμάρκα, Κούλα Μαρουφίδου.  (Αρχείο φωτό: Μαρία Γιουφτσιάδου).

 

1973: Γυμναστικές επιδείξεις του Δημοτικού Σχολείου Σαπών.  Χωρίς να έχω συγκεκριμένα στοιχεία, υποθέτω πως οι γυμναστικές επιδείξεις του 1973, αν δεν είναι η τελευταία, είναι από τις τελευταίες που έγιναν από τα σχολεία. Εκείνο που διακρίνεται με την πρώτη ματιά είναι ο τόπος. Οι τελευταίες γυμναστικές επιδείξεις των σχολείων γινόταν πλέον στο νέο τότε Εθνικό Στάδιο Σαπών, τα εγκαίνια του οποίου έγιναν το 1970.  Στη συγκεκριμένη φωτογραφία είναι με τους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ' τάξης. Δάσκαλος ο Παναγιώτης Φραγκογιάννης. Πολλοί από τους μαθητές και τις μαθήτριες κρατούν τα αναμνηστικά διπλώματα της συμμετοχής τους στους αθλητικούς αγώνες, ενώ τρεις ξεχωρίζουν με τα στεφάνια ελιάς στο κεφάλι τους.  Αναγνωρίστηκαν οι: Γιώργος Χατζηραφαήλ, Ναλμπάντης Χρήστος, Ευθυμία Κενανίδου, Γολγάκη Ελένη, Βέτα Μπεϊλεκτσίδου, Χρυσούλα Λουρίκα, Φωτιάδου Μοσχούλα, Τσολάκη Βάσω, Τριαντάφυλλος Βασιλειάδης, Κεσίδης Κωνσταντίνος, Κενανίδης Δημήτριος (Τάκης), Ελένη Θεοδωρίδου, Νίτσα Στέργιογλου, Έφη Τουρουνίδου,
Κυριακόπουλος Γιώργος, ΠαυλίδηςΤόλης. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο της Χρύσας Ευσταθοπούλου και έχει δημοσιευτεί στην Ελεύθερη Άποψη.


Από τις γυμναστικές επιδείξεις του 1975

Η φωτογραφία αυτή, η πρώτη που αναρτώ έγχρωμη, με οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι γυμναστικές επιδείξεις στα σχολεία υπήρχαν και μέχρι το 1975. Ακόμη δεν έχω καταλήξει ποια ήταν η τελευταία χρονιά των επιδείξεων στα σχολεία.  Εδώ και λίγα χρόνια οι επιδείξεις γινόταν πλέον στο καινούριο τότε Δημοτικό Στάδιο.  Από τα παιδιά αναγνωρίστηκαν από αριστερά:  η Κλούβα Ελένη, Κουλαξίδης Ηλίας,  Πετρογλου Τασος,  Καβαζίδου Βέτα,  Βασιλειάδης Μιχάλης, Παπαδοπούλου Κούλα, Βασιλειάδης Ηλίας, Καλαιτζιδης Γιωργος. .......   [ΑΡΧΕΙΟ: ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ ΗΛΙΑΣ].


Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com