Σάπες 2012: οδός Ιάσωνος, στις γειτονιές των αθιγγάνων. Εδώ ο χρόνος φαίνεται να κυλά αργά...
Σάπες 2012: οδός Οδυσσέως, στις γειτονιές των αθιγγάνων. Δρόμοι στενοί με υψωμένους τοίχους. Μια κλειστή κοινωνία, μια ζωή χωρίς όνειρα και φιλοδοξίες! Υπερβολές; Ίσως!
Σάπες 2012: οδός Οδυσσέως: Η εικόνα εδώ σοκάρει! Εδώ κάποτε υπήρχε η οικογένεια του Παναγιώτη Πέτρογλου, που είχε το περίπτερο. Σήμερα υπάρχουν τα εγγόνια του σκορπισμένα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το οικόπεδο πουλήθηκε σε νέους μουσουλμάνους που ήρθαν να εγκατασταθούν στον τόπο μας και οι οποίοι οικοδομούν μια τεράστια και σύγχρονη κατοικία. Οι γειτονιές αλλού μένουν ίδιες κι αλλού μεταβάλλονται. Ο κόσμος αλλάζει. Άνθρωποι φεύγουν κι άνθρωποι έρχονται!
Σάπες 2012: οδός Φαρσάλων: ο δρόμος των Ρομά...
Σάπες 2012: οδός Φαρσάλων: στη μικρή πλατεία με το τρίτο μικρό τζαμί που την ύπαρξή του αγνοούσα! Προφανώς φτιάχτηκε εκεί για να εξυπηρετεί τις λατρευτικές ανάγκες των αθιγγάνων.
Σάπες 2012: οδός Προμηθέως. Γειτονιά αθιγγάνων, όμως δεν μπορείς να πεις ότι τίποτε δεν άλλαξε εδώ. Ο δρόμος μπορεί να παραμένει πάντα ο ίδιος στενός και με ψηλούς τοίχους. Παρ'όλα αυτά είναι φανερή η διάθεση των ανθρώπων να βελτιώσουν τη ζωή τους αναβαθμίζοντας στο βαθμό που μπορούν τις κατοικίες τους. Είναι καθαρές, κάπου κάπου βλέπεις νέου τύπου πόρτες αλουμινίου, αλλά πάντα ψηλές, κλειστές και απροσπέλαστες!
Σάπες 2012: οδός Ιάσωνος, γειτονιές που ζουν Ρομά στην πλειψηφία τους.
Σάπες 2012: Οδός Φαρσάλων προς Μπακάλμπαση. Απέναντι νέα κατοικία μουσουλμάνων πολιτών που δείχνει την πρόοδό τους και τη φανερή βελτίωση της διαβίωσής τους. H δυώροφη κατοικία που φαίνεται απέναντι και αριστερά (παλιά λευκή) είναι η παλιά κατοικία του Αλέκου και της Πατρούλας Τζανίδη. Δεξιά πίσω από το στοπ η κατοικία του Τάκη και της Λαφίνας Δημητριάδη.
Σάπες 2012: Οδός Χρ. Τσιτσώνη. Πριν μερικές δεκαετίες τη γειτονιά από εδώ και προς τα επάνω τη λέγαμε "το Κολωνάκι των Σαπών"! Τη δεκαετία του 1950 και '60 είχε τα πιο καινούρια σπίτια με τις όμορφες αυλές. Στο δρόμο της παίζαμε ποδόσφαιρο, κουτσό και "γκάζες". Σήμερα δεν έχει μείνει κανείς από τους ανθρώπους εκείνους, ούτε και οι απόγονοί τους! Από τις κατοικίες, άλλες γκρεμίστηκαν, άλλες ανακατασκευάστηκαν και άλλες παραμένουν έρημες κι εγκαταλειμμένες.
Σάπες 2012: Οδός Χρ. Τσιτσώνη συνέχεια. Χαρακτηριστικά κτίσματα που ακόμη θυμίζουν την εποχή του 1960! Όμως μπορείς να καταλάβεις την παλιά αίγλη της γειτονιάς με τις απλόχωρες αυλές, που μύριζαν από τα λουλούδια και τα περιποιημένα μπαξεδάκια.
Σάπες 2012: Οδός Ξενοφώντος. Ένας συνδιασμός νέων και παλαιών κατοικιών. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα πλινθόκτιστα κτίσματα που ακόμη υπάρχουν, ενώ απέναντι νέα κτίσματα δείχνουν ένα μείγμα μιας πόλης πολλών χρωμάτων!
Σάπες 2006: Στην οδό Πόντου, κατοικία που φαίνεται να μην κατοικείται. Χρησιμοποιείται για αποθήκευση γεωργικών προϊόντων και εργαλείων. Είναι χαρακτηριστικός ο σχεδιασμός αυτών των κτισμάτων της εποχής του 1930 και μετά με μερικές βελτιώσεις και συντηρήσεις κατά τη διάρκεια των επόμενων χρόνων. Οι οικονομικές δυσκολίες ανάγκασαν τους ενοίκους να τις εγκαταλείψουν φεύγοντας σε μεγάλα αστικά κέντρα ή στη Γερμανία, προς εξεύρεση εργασίας. Κάποιες από αυτές είχαν τη φροντίδα των ιδιοκτητών που τις συντηρούσαν, αφού τακτικά τις επισκέπτονταν σε περιόδους αδείας. Κάποιες άλλες όμως, όπως αυτή της φωτογραφίας, σχεδόν εγκαταλείφθηκαν, με αποτέλεσμα να είναι φανερά τα σημάδια φθοράς στο πέρασμα του χρόνου.