Σε κάποιον από τους χωματόδρομους των Σαπών, γύρω στα 1947. Ο πρόσκοπος είναι ο Δημήτρης Σκοπιανός με το ποδήλατο και τη μικρή χάρτινη σημαιούλα, λίγο μετά από κάποια παρέλαση. Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο δρόμος με τα σπίτια που φαίνονται πίσω και που προς το παρόν δεν εντόπισα ποιος δρόμος είναι, αλλά θα επανέλθω...  Θα έλεγα ότι είναι ο δρόμος προς τα Αρριανά, αλλά δεν είμαι βέβαιος...   Για τους προσκόπους, υπάρχουν άλλες δυο φωτογραφίες από το αρχείο του Δημ Σκοπιανού με σημαντικό ενδιαφέρον. (Εδώ).


Σάπες γύρω στα 1948 με ΄49.  Μία όμαδα μαθητών του σχολαρχείου Σαπών φωτογραφίζεται με μια ομάδα στρατιωτών. Από τις διάφορες συζητήσεις σημειώνω τα εξής: Ήταν η περίοδος του Εμφυλίου Πολέμου. Ωστόσο το τότε Σχολαρχείο λειτουργούσε, αλλά με πολλές διακοπές, λόγω της υφιστάμενης αστάθειας. Παρατηρώ ότι οι μαθητές φορούν τα πηλίκιά τους και είναι καλοντυμένοι, φορώντας όλοι λευκό πουκάμισο με το γιακά ανοιχτό, πάνω από το σακάκι. Υποθέτω ότι θα πήραν μέρος σε κάποια εκδήλωση. Από τους μαθητές αναγνωρίζω : (όρθιοι): 2ος : ΠαναγιώτηςΤραμπίδης (δεν έχει πηλίκιο), 3ος:Στέργιος Γιαννόπουλος, 5ος: Μιχάλης Ευαγγελίδης,  6ος: Γιώργος Τσαντούκας. Κάτω: 3ος: Κώστας Λοΐζος, 4ος: Δημήτρης Σκοπιανός.  Μετά από μερικά χρόνια ο Μιχάλης Ευαγγελίδης και ο Γιώργος Τσαντούκας έχασαν τη ζωή τους όταν δούλευαν στις ανατινάξεις των βράχων για την κατασκευή του δρόμου προς Αλεξανδρούπολη, κοντά στην περιοχή του "Καρανίκ-Ντερέ".


Σάπες,τα πρώτα χρόνια του 1950: Νέες των Σαπών, χριστιανές και μουσουλμάνες, παρακολουθούν μαθήματα αγροτικής και οικιακής οικονομίας  στην "Αγροτολέσχη  Νεανίδων Σαπών". Τα μαθήματα αυτά αφορούσαν την εκπαίδευση των νεανίδων στη ραπτική και στα κεντήματα.  Αυτό το διαπιστώνουμε και από την επιγραφή που υπάρχει στον τοίχο, όπου διαβάζουμε: "ΚΕΝΤΡΟΝ ΡΑΠΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΚΕΝΤΗΜΑΤΩΝ ΣΙΓΓΕΡ".  Προφανώς τα μαθήματα αυτά γινόταν με την επίβλεψη και χορηγία της SINGER. Όρθια βλέπουμε και την εκπαιδεύτρια, ενώ από τα υπόλοιπα πρόσωπα, αναγνωρίζω τη Νίτσα Σκοπιανού (όρθια αριστερά) και πίσω της η Βικτώρια Βασιλειάδου. Στις Σάπες την εποχή εκείνη αντιπρόσωπος της Singer ήταν ο Βασίλης Μαλλίδης.


Σάπες γύρω στα 1950.  Ο Δημήτρης Σκοπιανός στο "Δεντράκι" με έναν από τους επιστήθιους φίλους του, τον Πολυχρόνη Πολυχρονιάδη. Τους έχω δει σε αμέτρητες φωτογραφίες στην ίδια παρέα. Ενδιαφέρον όμως έχει το ό,τι βλέπουμε πίσω από τα πρόσωπα. Κατ'α αρχήν  δεν υπάρχουν τα δέντρα κι αν υπάρχουν είναι πολύ μικρά, που δε φαίνονται. Για τους πιο παρατηρητικούς αναφέρω την απουσία στο βάθος του δημοτικού μεγάρου, αλλά και του πάρκου, που είναι ακόμη χωράφι. Υπάρχει όμως το ''Δασονομείο". 


Σάπες γύρω στα 1950. Από την όμοια αμφίεση των δύο φίλων της προηγούμενης φωτογραφίας με αυτή, συμπεραίνω ότι είναι τραβηγμένη την ίδια ημέρα στο "Δεντράκι", που ακόμη δε φαίνεται να έχει δέντρα! Πίσω διακρίνεται το  προς τα ανατολικά τμήμα των Σαπών. Η παρέα των φίλων σε μια αναμνηστική φωτογραφία τσουγκρίζουν τα ποτηράκια με το κρασί. Ίσως να είναι Πάσχα, ίσως και Πρωτομαγιά. Αναγνωρίζω από αριστερά τους: Θανάση Μπακιρτζή, Γιάννη Σεραφειμίδη, Βασίλη Μαλλίδη, Κώστα Παπαδόπουλο, Δημήτρη Σκοπιανό, Φώτη Καραβασίλη, (κάτω: Πολυχρόνη Πολυχρονιάδη και Λάκη Σταυρίδη.


Σάπες, γύρω στα 1953...  Δεν ήταν σπάνιο το φαινόμενο του αρκουδιάρη με την αρκούδα του. Αυτοί συνήθως ήταν αθίγαννοι.   Οι αρκουδόγυφτοι κρατούσαν συνήθως ένα ντέφι ή ακόμη πιο παλιά τύμπανο με το οποίο απέδιδαν την μελωδία έχοντας δεμένη με αλυσίδα από τη ζώνη τους μια αρκούδα (πολύ σπάνια δύο) με φίμωτρο. Τις περισσότερες φορές είχαν και μια μαϊμού επίσης δεμένη με αλυσίδα από τη ζώνη τους. Διάλεγαν λοιπόν για τις παρουσιάσεις κυρίως πλατείες που παρουσίαζαν κάποια σχετική κίνηση ή και δρόμους συνοικιακούς. Όταν λοιπόν σταματούσαν κάποιοι περαστικοί, άρχιζε το πρόγραμμα!  Η μελωδία εν προκειμένω δεν ήταν κάτι το ιδιαίτερο, απλά ο αρκουδιάρης χτυπώντας το ντέφι άρχιζε να τραγουδά κάποιο γνωστό λαϊκό τραγούδι που συνήθως ήταν το «Σήκω χόρεψε κουκλί μου να σε δω να σε χαρώ ...» Περιέργως μόλις άρχιζε το ντέφι με τη πρώτη λέξη «Σήκω» η αρκούδα σηκωνότανε στα πισινά της πόδια και άρχιζε ρυθμικά και εναλλάξ να ανασηκώνει τα πόδια μεταφέροντας το βάρος της από το ένα πόδι στο άλλο, λικνίζοντας έτσι εξ ανάγκης το σώμα της, δίνοντας την εντύπωση του χορού ενώ παράλληλα η μαϊμού έτρεχε πέρα δώθε όσο της επέτρεπε η αλυσίδα εκτελώντας τούμπες στο αέρα. Μετά τον χορό ακολουθούσαν οι μιμήσεις βεβαίως με πρωταγωνίστρια την αρκούδα. Στην ερώτηση του αρκουδιάρη Πώς ξυπνάει π.χ. η Βουγιουκλάκη, η αρκούδα ξάπλωνε και τέντωνε τα πόδια της! Πώς πλένεται η Βουγιουκλάκη; (συνέχιζε εκείνος) και η αρκούδα ανασηκωνόταν και με τα μπροστινά της πόδια έτριβε το πρόσωπό της! κ.λπ. Έτσι η κάθε παράσταση, πραγματικά, απέδιδε πλούσιο επιούσιο στον αρκουδιάρη.  Στη φωτογραφία μια αρκούδα δεμένη με αλυσίδα και από το ρουθούνι, για να υπακούει πάντα στις εντολές του αφεντικού της. Το θέαμα παρακολουθούν οι: Βασίλης Μαλλίδης, Δημήτρης Σκοπιανός και Πολυχρόνης Πολυχρονιάδης.


1953-54 - Μπροστά στο Δημαρχείο. Δημ. Σκοπιανός, Βασ. Μαλλίδης και Γιάννης Σεραφειμίδης. Ελεύθεροι επαγγελματίες των Σαπών. Ντυμένοι με το πιο σύγχρονο πνεύμα της εποχής. Πίσω το δημαρχείον, όταν ήταν ακόμη ολοκαίνουριο κτίριο.


1955 - Η κλασική βόλτα στο δημοτικό πάρκο, ιδιαίτερα τα Σαββατοκύριακα με αρκετή κίνηση. Στην παρέα ο Στ. Σμυρνόπουλος, ο Τ. Σεραφειμίδης, ο Δημ. Σκοπιανός και ο Β. Μαλλίδης. Πίσω διακρίνονται κορίτσια που κάνουν τη βόλτα τους, μια αγαπημένη συνήθεια της εποχής.


1956- Παρέα φίλων στην κεντρική αγορά των Σαπών. Αναγνωρίζω το Θαν. Μπακιρτζή, τον Τάκη Ρωμαΐδη, τον Κ. Παπαδόπουλο και το Δημ. Σκοπιανό.


Φωτογραφία φίλων γύρω στα 1956, στο Δημοτικό Γήπεδο Σαπών την ώρα του ποδοσφαιρικού αγώνα της Ελπίδας. Ο επόπτης γραμμών δεν έχει προσέξει ότι οι θεατές, έστω και με την πλάτη, πατούν μέσα στον αγωνιστικό χώρο! (άραγε υπήρχαν επόπτες τότε;). Θυμάμαι ότι οι θεατές παρακολουθούσαν όρθιοι τον ποδοσφαιρικό αγώνα, πότε μέσα και πότε έξω από μια συρμάτινη περίφραξη που υπήρχε γύρω-γύρω. Εικονίζονται ο Στ. Σμυρνόπουλος, Βασ. Μαλλίδης και Δημ. Σκοπιανός. Δε γνωρίζω το αποτέλεσμα του αγώνα.


Στο δρόμο προς την Κομοτηνή: Γύρω στα 1956. Όμορφη φωτογραφία δυο φίλων με τα ποδήλατα κάνουν τη βόλτα τους στο δρόμο, χωρίς το φόβο άλλων οχημάτων, αφού αυτά σπάνιζαν τότε. Μπορούμε να δούμε πώς ήταν το καινούριο δημοτικό πάρκο δεξιά με τα νεαρά δέντρα του. Αριστερά, χωρίς κανένα δέντρο στην αυλή, το δασονομείο. Αριστερά ο Βασίλης Μαλλίδης και δεξιά ο Δημήτρης Σκοπιανός.


Γύρω στα 1958, ο Δημήτρης Σκοπιανός στο στρατό. Μια κλασική εικόνα που την έχουμε ζήσει λίγο ως πολύ, όλοι όσοι υπηρετήσαμε. Είναι από τις λεγόμενες αγγαρείες, αλλά τις καλές αγγαρείες. Μια ομάδα νεοσυλλέκτων στα μαγειρεία του στρατοπέδου καθαρίζουν τις πατάτες για το μεσημεριανό φαγητό! Μπροστά διακρένεται και μια μαύρη λαμαρίνα, προφανώς έτοιμη να δεχτεί τις καθαρισμένες πατάτες, που θα πάνε για ψήσιμο!  Την ξέρω αυτή την εικόνα, αφού στην Κόρινθο, το 1972,  καθάρισα κι εγώ αρκετά κιλά! Θυμάμαι όταν βγάζαμε από κάτι τεράστια ψυγεία κατεψυγμένα κρέατα, που το μέγεθός τους ήταν μεγαλύτερο από το μπόι μας. Τα κόβαμε σε κομμάτια με τα τσεκούρια!!!  Όμως κανένας κίνδυνος. Μια χαρά νόστιμα ήταν τα ψητά!!!


Αλεξανδρούπολη 8/10/1959:  Ο Δημήτρης Σκοπιανός με παρέα φίλων στρατιωτών σε κέντρο της Αλεξανδρούπολης σε μια από τις εξόδους τους. Οι μεζέδες δεν έχουν έρθει ακόμη. Παρατηρώντας τη φωτογραφία διακρίνω στο βάθος και μουσικά όργανα, που σημαίνει ότι διέθετε και μουσικό συγκρότημα! Όμως εκείνο που έχει ενδιαφέρον είναι η πινακίδα που γράφει: "Αι τιμαί ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ μιούντε 10% άνευ Μουσικής του καταστήματος".  Διαπιστώνουμε λοιπόν ότι, από το 1959 τουλάχιστον, υπήρχε πρόσθετη επιβάρυνση για τη μουσική ακρόαση!


Σάπες 1957:   Τη χρονιά εκείνη επισκέφτηκε διερχόμενος τον τόπο μας ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, πρωθυπουργός  τότε της χώρας. (Υπάρχει άλλη σχετική φωτογραφία των νεανίδων από συνάντηση με τον ίδιο (κλικ)). Προφανώς ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται σε σύσκεψη με τους τοπικούς μας άρχοντες και τα μέλη της Αγροτολέσχης φωτογραφίζονται με τη συνοδεία του.  Εδώ βλέπουμε να είναι με τις στολές τύπου "Αμαλίας". Από μια έρευνα που έκανα διαπίστωσα ότι οι Αγροτολέσχες ήταν μια μορφή εκπαίδευτικών σχολείων των νέων από 12 - 17 ετών, κυρίως σε θέματα αγροτικής οικονομίας, ραπτικής-κοπτικής, για πρακτικής φύσης θέματα, ώστε να καλυφτούν οι ανάγκες επιμόρφωσης που δεν υπήρξε τα προηγούμενα δύσκολα χρόνια του πολέμου. Επειδή δε οι Αγροτολέσχες και άλλου είδους ιδρύματα, ήταν ελεγχόμενα από το Βασιλικό καθεστώς, επιλέχτηκε η στολή να είναι τύπου "Αμαλίας". Για τους πολύ νέους αναφέρω ότι η Αμαλία, ήταν βασίλισσα της Ελλάδας (1836-1862), σύζυγος του βασιλιά Όθωνα.

Στην παραπάνω φωτογραφία πολλές Σαπαίες και Σαπαίοι, θα αναγνωρίσουν τις μανάδες τους ή συγγενικά τους πρόσωπα! Από αριστερά όρθιες: Αρτεμισία Σεραφειμίδου Μπακιρτζή, Κίτσα Κοτσαμπασίδου, Μαίρη Πίνιου Χαριτοπούλου, Ελένη Καλογιαννίδου, Άννα Κολάκη, Αμαλία Σαμαρά, Σεβαστούλα Κωνσταντινίδου, (κάτω): Χρυσούλα Χαδόλια, Σταματία Ζαμπογιάννη, Αγγέλα Μπεκιαρίδου, Νίτσα Πάππου, Γεωργία και Κούλα Γκαϊντατζή, Ελένη Σαγίρη και Λαφίνα Ευσταθοπούλου Δημητριάδου. Αναφέρω και τα επώνυμα των συζύγων, όσων γνωρίζω.


Σάπες 1959:  Βλέποντας αυτή τη φωτογραφία, θυμήθηκα πως είχα δει μια παρόμοια στο βιβλίο του παλιού δημάρχου Σαπών Χρ. Τσιτσώνη.  Συγκρίνοντας τις δυο φωτογραφίες παρατήρησα πώς ήταν τα ίδια πρόσωπα, αλλά σε άλλο μέρος. Στη λεζάντα εκείνης της φωτογραφίας έγραφε: "Ο Σύλλογος κυριών και Δεσποινίδων Σαπών με το δήμαρχο Σαπών, μετά από τον έρανο υπέρ του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού το 1959". Έτσι έβγαλα το συμπέρασμα ότι πρόκειται για μια δεύτερη αναμνηστική φωτογραφία, πρίν ή μετά τον έρανο. Από τα πρόσωπα έχουν εντοπιστεί οι: Κοτσαμπασίδου Κίτσα, Πήνιου Μαίρη,  Αρτεμισία Σεραφειμίδου, Νίτσα Σκοπιανού, Βικτώρια Βασιλειάδου, Καλλιόπη Μαλλέ, Ρούλα Μπογδανίδου, Άννα Κοναξή Ανθοπούλου (δασκάλα), Χρυσ. Παπαϊωάννου, Αθηνά Μπακιρτζή, Χρήστος Τσιτσώνης, δεξιά του Δόμνα Βραδέλη, Αφροδίτη, Ευγενία Μαρουφίδου, Σεβαστή Κωνσταντινίδου,  Μαίρη Πενηντάρη, Νίνα Ζαμπογιάννη, Χριστίνα Καλαϊτζίδου, Ζωή Χατζηθεοδώρου, με το λευκό φόρεμα και καπέλο, πιθανόν η Τασούλα Κουμασίδου.  (Ευχαριστώ τη Νίτσα Πάππου, για τη βοήθεια στην αναγνώριση πολλών προσώπων). 


Σάπες γύρω στα 1960Ο Δημήτρης Σκοπιανός με έναν από τους φίλους του, το Σταύρο Σμυρνόπουλο. Από το εκκλησάκι της Αγίας Μαρίνας που φαίνεται πίσω τους θα έχετε καταλάβει τον τόπο. Όμως έχω να καταγράψει κάτι σχετικά με τη φωτογραφία αυτή και που οι περισσότεροι από τους νεότερους δε γνωρίζουν.  Στα δεξιά φαίνονται κάτι που μοιάζουν με κολώνες!  Όμως δεν είναι... Πρόκειται για δυο αντλίες βενζίνης και πετρελαίου. Ήταν το νέο επάγγελμα που άρχισε να κάνει την εμφάνισή του!  Σιγά σιγά άρχισε να αυξάνεται ο αριθμός των αυτοκινήτων, φορτηγών, τρακτέρ κλπ. Επομένως ήταν αναγκαία και η τροφοδοσία τους με καύσιμα.  Θυμάμαι ότι το σχετικό βενζινάδικο ήταν ιδιοκτησίας του Μανώλη Φραγκάκη, πατέρα του γνωστού μας Νίκου, που είναι κτηνίατρος. Αν θέλετε, ήταν ο παππούς του Μανώλη, του Ζήση και της Ελένης Φραγκάκη, κρητικός στην καταγωγή.


Παρέα φίλων και συγγενικών προσώπων.  Σε κάποιο ελαιώνα στην παραλία του Ντεμίρ Αλή. Ξεκουράζονται απολαμβάνοντας τα φαγητά και το ποτό κάτω από  τον ίσκιο της ελιάς. Ένα ακορντεόν ήταν αυτό που χάριζε τις νότες των τραγουδιών για τη διασκέδαση της παρέας. Δε γνωρίζω ποιος ήταν ο ή η μουσικός της παρέας. Από το πρόσωπα, αναγνωρίζω τους: Δημήτρη Σκοπιανό, Κώστα Παπαδόπουλο, Ελένη Βασιλειάδου, η γυναίκα του, Βικτώρια Βασιλειάδου,  Νίτσα Σκοπιανού, Κίμων και Αθηνά Μπακιρτζή, (;), (;), (;)...  Αν φανταστούμε σήμερα μια παρόμοια παρέα, θα βλέπαμε πολλά αυτοκίνητα, ψησταριές με μοτέρ μπαταρίας, στερεοφωνικό σύστημα, καρέκλες και τραπέζια (ποτέ κάτω), ψυγεία πάγου, ώστε τα ποτά να είναι δροσερά... Αλλά η χαρά και η διασκέδαση φαντάζομαι ίδια!


Σάπες, χειμώνας του 1963. Θυμάμαι καλά αυτή την εποχή. Ήμουν μαθητής στο Δημοτικό σχολείο και για κάποιες ημέρες δε λειτουργούσαν τα σχολεία. Το χιόνι στους δρόμους έφτανε μέχρι το γόνατο!  Νομίζω ότι ποτέ άλλοτε δε χιόνισε τόσο πολύ στις Σάπες!  Στη φωτογραφία, ο  Δημήτρης Σκοπιανός κάποιο Κυριακάτικο πρωινό, πάνω στο τσιμεντένιο μνήμα που υπήρχε για πολλά χρόνια εκεί, μας δίνει την ευκαιρία να δούμε κάτασπρη την πόλη μας, όπως ήταν τότε... 
To προσκλητήριο του γάμου του Δημήτρη Σκοπιανού με τη Στεφανία Μπιμπέρογλου, το Νοέμβριο του 1966.


Σάπες 13 Νοεμβρίου 1966: Αναμνηστική φωτογραφία από το γάμο του Δημήτρη Σκοπιανού με τη Στεφανία (Νίτσα) Μπιμπέρογλου. Γύρω από τους νεόνυμφους συγγενείς και φίλοι.  Αναγνωρίζω από αριστερά: Τάκος Σεραφειμίδης, γιαγιά Φεβρωνία, Αλέκος Σκοπιανός, Μαρίκα Μαργαρίτου (κουμπάρα), Στέφανος Χαστάς (κουμπάρος), Δέσποινα Σκοπιανού και πάνω δεξιά, Αντώνης Παπαδόπουλος, Σταύρος Σμυρνόπουλος Θανάσης Μπακιρτζής και Δημητρός Γιουφτσιάδης. Τα πρόσωπα που δε γνωρίζω είναι συγγενείς της νύφης και πιθανό  να επανέλθω...

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η. - Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμ - Λιπορδέζης Γ. - Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Πέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ /ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ