Η ίδρυση του Προσκοπισμού.

  Ο Λόρδος Σμιθ Μπέηντεν Πάουελ του Γκίλγουελ , ήταν αξιωματικός του Βρετανικού Στρατού και υπηρέτησε στις Ινδίες, το Αφγανιστάν, στη Μάλτα, στη Νότια Αφρική. Έγινε γνωστός με την υπεράσπιση της μικρής πόλης Μέιφκινγκ (Mafeking) στη Νότια Αφρική στον πόλεμο μεταξύ των Άγγλων και των Ολλανδών αποίκων (Boers). Χάρη στην βοήθεια των μικρών παιδιών σε διάφορες βοηθητικές εργασίες, όπως η μεταφορά πυρομαχικών και τραυματιών, κατάφερε να κρατήσει την πόλη χωρίς να παραδοθεί για 7 μήνες (217 μέρες). Για αυτή την επιτυχία του έγινε ήρωας και ανακηρύχθηκε ο νεώτερος στρατηγός του Ηνωμένου Βασιλείου στα 43 του χρόνια. Αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και σήμερα οι στρατοί του κόσμου χρησιμοποιούν για την εκπαίδευση των στρατιωτών τους τις βασικές αρχές εκπαίδευσης, που εφάρμοσε στην εποχή του ο Μπέηντεν Πάουελ.

  Από την εμπειρία του αυτή έγραψε το βιβλίο "Βοήθημα στην ανίχνευση" το οποίο έγινε επιτυχία και πολλοί δάσκαλοι το χρησιμοποιούσαν στην εκπαίδευση. Οταν αποστρατεύτηκε του ζητήθηκε να προσαρμόσει το βιβλίο, ώστε να είναι κατάλληλο και για μικρότερες ηλικίες κι έτσι το ξαναέγραψε πρόχειρα και το ονόμασε "Ενωμοτίες παιδιών". Σκέφτηκε να βάλει σε εφαρμογή τις ιδέες του και έτσι πραγματοποίησε από τις 1 Αυγούστου μέχρι τις 9 Αυγούστου του 1907 μια κατασκήνωση στο μικρό νησί Μπράουνση (Brownsea), που βρίσκεται στα νότια της Αγγλίας. Στη κατασκήνωση αυτή συμμετείχαν 21 αγόρια τα οποία δοκίμασαν για πρώτη φορά τις διάφορες πλευρές του Προσκοπισμού, δηλαδή κατασκηνωτική τεχνική, μαγειρική, ξυλογλυπτική, ορειβασία, ναυαγοσωστική, βραδυνές πυρές κλπ. Το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό, οπότε άρχισε διαλέξεις και τελείωσε το βιβλίο ονομάζοντάς το τελικά "Προσκοπισμός για Αγόρια" (Scouting for Boys) το 1908. Υπήρξε τεράστια επιτυχία και ομάδες παιδιών σε όλη την Αγγλία σχημάτιζαν από μόνες τους Προσκοπικές ομάδες ζητώντας τη βοήθειά του.

  Παρόλο τον αρχικό σκοπό του να δώσει απλώς ιδέες σε ήδη υπάρχουσες οργανώσεις, τελικά δημιουργήθηκε μια νέα κίνηση. Λόγω της ανάγκης που διέκρινε για εκπαιδευμένους ενήλικες ως αρχηγούς στις ομάδες, ενήργησε το 1919 στην αγορά του πάρκου Γκίλγουελ για εκπαιδευτικό κέντρο και προσκοπική κατασκήνωση. Οι πρώτες προσκοπικές ομάδες δημιουργήθηκαν το 1908 στην Αγγλία και την Ιρλανδία και ακολούθησαν και στις άλλες χώρες της Κοινοπολιτείας, Μάλτα, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότιος Αφρική αλλά και αλλού όπως στην Χιλή. Το πρώτο Τζάμπορη (Jamboree), δηλαδή η πρώτη παγκόσμια προσκοπική συγκέντρωση έγινε το 1910 στο Λονδίνο με 10.000 παιδιά. Το 1910 υπήρχαν προσκοπικές ομάδες στην Σιγκαπούρη, Σουηδία, Δανία, Γαλλία, Ρωσία, Φινλανδία, Γερμανία, Νορβηγία, Μεξικό, Αργεντινή, Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες. Ιδρύθηκαν επίσης για τα κορίτσια και ομάδες Oδηγών οι οποίες αποτελούν τον "θηλυκό" Προσκοπισμό.

Η ίδρυση του Προσκοπισμού στην Ελλάδα.

1908: Ο Αθανάσιος Λευκαδίτης με τη ευκαιρία των Ολυμπιακών Αγώνων στο Λονδίνο γνωρίζει την Προσκοπική Κίνηση και τον Ιδρυτή των Προσκόπων Baden Powell.

1910: Ίδρυση της Ελληνικής Προσκοπικής Κίνησης στην Ελλάδα από τον Αθανάσιο Λευκαδίτη

1912: Πρώτη επίσημη εμφάνιση των Προσκόπων στον εορτασμό της 25ης Μαρτίου. Έγκριση στις 10.5.1912 του Καταστατικού του ΣΕΠ. Στο πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο μετέχουν οι Μ. Νεγρεπόντης, Ν. Πασπάτης, Κ. Μελάς, Φ. Χρυσοβελόνης και Γ. Πανάς. Προσφορά υπηρεσιών ως αγγελιοφόρων, τραυματιοφορέων, νοσοκόμων, γραφέων και σιτιστών στους Βαλκανικούς πολέμου 1912-1913.


ΚΟΜΟΤΗΝΗ 1936 ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΟΥ ΙΩΣΗΦ ΝΙΚΟΛΑΪΔΗ

Για τον Ιωσήφ Νικολαΐδη θα μάθουμε στην επόμενη σελίδα από τον ίδιο το Γιώργο Λιπορδέζη. Ο πρώτος ήταν δάσκαλος, αλλά στις Σάπες ήρθε για να υπηρετήσει τη στρατιωτική του θητεία ως Έφεδρος Αξιωματικός το 1932. Ήταν αυτός που ίδρυσε τον προσκοπισμό στον τόπο μας. Αριστερά ο Ιωσήφ Νικολαΐδης και δεξιά, ένας άλλος δάσκαλος ονόματι Παναγιώτης Λιάκος από τη Γραβιά Στερεάς Ελλάδας. Η ομάδα με τους μικρούς προσκόπους ήταν από τα πρώτα προσκοπάκια των Σαπών. Από αυτά που έγραψε ο Ιωσήφ πίσω στη φωτογραφία, αλλά και στο κάτω μέρος με το χέρι του, μαθαίνουμε ότι, προσκοπικές ομάδες από τον Έβρο, τη Ροδόπης, την Ξάνθη, την Καβάλα και τη Δράμα ήρθαν στην Κομοτηνή (6-10 Οκτωβρίου 1936) για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις για την υποδοχή του τότε Διαδόχου Παύλου και του Πρωθυπουργού Ι. Μεταξά. 


 ΣΑΠΠΑΙ 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΊΟΥ 1937:

  Πέντε μήνες μετά την προηγούμενη φωτογραφία, στο τότε Κοινοτικό γήπεδο Σαπών, πραγματοποιήθηκε συνάντηση των προσκόπων των Σαπών και της Νέας Σάντας [21/2/1937]. "Αδελφωμένοι για πάντα", έγραφε ο Γ.Λιπορδέζης πίσω από τη φωτογραφία. Την ίδια ακριβώς φωτογραφία είχε και ο Ιωσήφ Νικολαΐδης, ο οποίος γράφει:  "Οι πρόσκοποι ΣΑΠΠΩΝ και ΝΕΑΣ ΣΑΝΤΑΣ στο γήπεδο Σαπών όπου έλαβε χώραν φιλική ποδοσφαιρική συνάντησις". Ο Ιωσήφ Νικολαΐδης καθιστός στη μέση των ομάδων.


Η Λέσχη των προσκόπων σε φωτογραφία του 2018. Εδώ και αρκετά χρόνια σταμάτησαν να ακούγονται οι χαρούμενες φωνές των νέων. Πόρτες και παράθυρα παραμένουν κλειστά και σιωπηλά.  Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι. Από τη μια η έλλειψη νέων στελεχών που θα αναλάμβαναν να συνεχίσουν το έργο των παλαιών και από την άλλη οι τεράστια αλλαγή νοοτροπίας των οικογενειών. Η εξέλιξη του τεχνικού ηλεκτρονικού πολιτισμού άλλαξαν τα ενδιαφέροντα των παιδιών. Το παιχνίδι δεν γίνεται πλέον σε αλάνες και σε κατασκηνώσεις, αλλά σε κλειστούς χώρους με υπολογιστές παιχνιδομηχανές  κλπ κλπ....  


Και ήρθε αισίως το 2018, όπου σφραγίστηκε με υπογραφές επισήμων η λειτουργία της Λέσχης των προσκόπων. Το άδειο για χρόνια κτίριο βρίσκεται σε μια μορφή αποσύνθεσης και φθοράς. Ο Δήμαρχος Σαπών Σταυρίδης Ιωάννης υπογράφει το Πρωτόκολλο παραχώρησης - παραλαβής  του κτιρίου του ΣΕΠ από το Δήμο Σαπών.   Κι έτσι επίσημα πλέον σφραγίστηκε οριστικά! ...το τέλος μιας όμορφης εποχής!   


Συνέχεια στην επόμενη σελίδα

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com