Η τέχνη σώζει ζωές

  Στον πόλεμο Ελλάδας και Τουρκίας το 1922, ο ελληνικός στρατός απελευθέρωσε την Ανατολική Θράκη, στην οποία κατοικούσανε πολλοί Έλληνες. Ο στρατός μας προχώρησε προς τα παράλια της Μικράς Ασίας, για να φτάσουν μέχρι την 'Αγκυρα και να απελευθερώσουν και τους άλλους 'Ελληνες που κατοικούσανε στα μέρη αυτά.

  Στην Προύσα, όπου κατοικούσε ο προπάππος μου, ΣΤΑΥΡΙΔΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ με την οικονένειά του, οι Τούρκοι τον πιάσανε κι αυτόν και πολλούς άλλους Έλληνες και τους κλείσανε σ' ένα στρατόπεδο. Στο στρατόπεδο αυτό υπήρχε ένα τζαμί με ένα μιναρέ που δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ο προπάππος μου, που ήταν τεχνίτης και ήξερε καλά από τον πατέρα του να φτιάχνει μιναρέδες, μια πολύ δύσκολη δουλειά., έπιασε το διευθυντή του στρατοπέδου και του ζήτησε να επισκευάσει το παλιό τζαμί και το μιναρέ του.

  Ο διευθυντής δέχτηκε την πρόταση του προπάππου μου και αυτός άρχισε τη δύσκολη δουλειά, παίρνοντας για βοηθούς τους συγγενείς και τους φίλους του.

  Όταν τελείωσε τη δουλειά του, ο Τούρκος διευθυντής έμεινε τόσο ευχαριστημένος που τον φώναξε κρυφά και του είπε πως θα τον άφηνε ελεύθερο να φύγει, αλλά για την Ελλάδα, για να σωθεί από τη μανία των Τούρκων που διψούσαν για εκδίκηση. Ο προπάππος μου του ζήτησε να φύγουν μαζί του και οι συγγενείς κι οι φίλοι του, όσοι δούλεψαν για να φτιάξουν το τζαμί.

  Αυτός το δέχτηκε και μια νύχτα κρυφά τους άφησε να φύγουν για να γυρίσουν στηνΕλλάδα.

  'Ετσι, χάρη στην τέχνη του, σώθηκε ο προπάππος μου, οι συγγενείς του και οι φίλοι του.

  Την ιστορία αυτή παρουσίασε σε σχολική εργασία στο Δημοτικό Σχολείο Σαπών η εγγονή του Αντώνη Σταυρίδη Δάφνη, μαθήτρια τότε της Γ' τάξης


Η σελίδα είναι από το βιβλίο "Σάππαι" του Χρ. Τσιτσώνη.


O ναός των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης είναι δημιούργημα του εργολάβου Αλέξανδρου Σταυρίδη. Κατασκευάστηκε το 1931. 


Λίγα χρόνια νωρίτερα έφτιαξε και το κτίριο του Δημοτικού Σχολείου Σαπών, κάτι που δε γνώριζα. Το σχολείο αρχικά κατασκευάστηκε με 4 αίθουσες διδασκαλίας για να προστεθούν άλλες 2, το 1946 ή 47, μετά την εγκατάσταση των Κασσιτεριωτών στις Σάπες. Το 2010 έγινε μια εντυπωσιακή ανακαίνιση του κτιρίου. Διατηρήθηκαν μόνο οι εξωτερικοί τοίχοι και τα παράθυρα. Οι εσωτερικοί χώροι και η σκεπή αντικαταστάθηκαν ολοκληρωτικά.


 Το Γυμνάσιο Σαπών κατασκευάστηκε από τον Αλέκο Σταυρίδη το 1955 με 6 αίθουσες (αριστερά)(φωτό αρχείο Ψωμιάδη) και το 1973 περίπου (κάτω) επεκτάθηκε και με άλλες αίθουσες, αμφιθέατρο και αίθουσα εκδηλώσεων.



 Το 1956 έγινε το ηρώο που για πολλά χρόνια ήταν γνωστό σε όλους μας. Το 2010, μετά από 54 χρόνια γκρεμίστηκε και αντικαταστάθηκε με άλλο στον ίδιο χώρο, αυτό με τα 3 κωνικά σχήματα.


Απόκομμα από τη δημοσίευση της προκήρυξης δημοπρασίας για την ανακατασκευή γέφυρας στη Μέστη (σχετικές είναι οι δυο παρακάτω φωτογραφίες). Η δημοσίευση έγινε στις 12 Ιανουαρίου 1950. Το έργο ανέλαβε μετά τη δημοπρασία να εκτελέσει ο εργολάβος Αλέξανδρος Σταυρίδης.  Τη φωτογραφία της διακήρυξης μου έστειλε "διαδικτυακός φίλος" του οποίου το όνομα δεν γνωρίζω, αλλά οφείλω να τον ευχαριστήσω για το ενδιαφέρον του και για το πολύτιμο υλικό που συχνά μου προμηθεύει.


Εκτός από τα πολλά κτίρια, τζαμιά και καμπαναριά, ο εργολάβος Αλέκος Σταυρίδης κατασκεύασε και πολλά δημόσια έργα. Ένα από αυτά είναι και οι γέφυρες που έγιναν στο δρόμο προς τη Μέστη. Τότε ο δρόμος αυτός ήταν ο εθνικός δρόμος Αλεξ/πολης-Αθηνών.   [ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑ]:  Στις 22 Απριλίου 1951, έγιναν τα εγκαίνια [διπλά] α) του δημοτικού Μεγάρου Σαπών (θεμελίωση, όχι ολοκλήρωση) και β) της γέφυρας της Μέστης. Ως εργολήπτες του έργου αναφέρονται τα ονόματα του Ε. Γερμανίδη και του Νικολάου Αδάμ.  (Πληροφορία από Κυριάκο Γκλεζάκο, ιστορικό των Δημοσίων Έργων και της Εργοληψίας). 

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com