Ο Αγγελίδης Λεωνίδας [1901-1977], ήταν το 5ο από τα επτά παιδιά του Σταύρου και της Ευδοκίας Κατσάνου (Κατσανοπούλου)

  Παντρεύτηκε την Ελισάβετ, το γένος Κετσετζή, που καταγόταν από τη Βίγα. Ήταν αδερφή της Άννας, συζύγου του Στέργιου Πάππου. Απέκτησαν τρία παιδιά, την Ευδοκία [1930], το Σταύρο [1932] και τη Βασιλική [1941].

    Στις Σάπες αρχικά διατηρούσε τσαγγαράδικο με το γνωστό και κλασικό χειροποίητο τρόπο κατασκευής των παπουτσιών. Δούλεψε και ο ίδιος αλλά την τέχνη του δίδαξε και σε πολλά άλλα παιδιά που ήταν και βοηθοί του.  Παράλληλα εμπορευόταν και δέρματα, χρήσιμα στην κατασκευή των παπουτσιών. Το 1940 επιστρατεύτηκε στον πόλεμο και όταν μπήκαν οι Γερμανοί και Βούλγαροι από τη Νυμφαία, η στρατ. Μονάδα με όλον τον εξοπλισμό της κινήθηκε αρχικά προς τον Έβρο και μετά με τη συνδρομή τη Ερυθρού Σταυρού εισήλθαν στην ουδέτερη Τουρκία. Στρατοπέδευσαν στη Νίγδη και στην Πέργαμο. Λόγω της κακής συμπεριφοράς του τουρκικού στρατού, πολλοί δραπέτευσαν κι ένας από αυτούς και ο Λεωνίδας, ο οποίος έσπασε το χέρι του, με αποτέλεσμα μια αναπηρία, αφού δεν είχε τη δυνατοτητα να νοσηλευτεί.  Γύρω στα 1943-44 ακολουθώντας τα Μικρασιατικά παράλια έφτασε στις Σάπες. Στο μεταξύ στις Σάπες είχαν παραμείνει τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Στο διώροφο σπίτι τους στην κεντρική πλατεία, οι Βούλγαροι εγκατέστησαν στρατό στον επάνω όροφο και στο ισόγειο ζούσαν όλα της μέλη της οικογένειας Αγγελίδη.

  Μετά το 1945 μετακόμισαν στην Κομοτηνή.  Εκεί εργάστηκε ως λογιστής σε ιδιωτική εταιρεία της Κομοτηνής. 

  Από τα παιδιά του: 

  Η Ευδοκία παντρεύτηκε τον Κολιόπουλο Κυριάκο, πολιτικό μηχανικό, από την Πελοπόνησσο. Απέκτησαν δύο παιδιά, τη Μαρία και τον Παναγιώτη.

Ο Σταύρος παντρεύτηκε την Ελένη Αδαμίδου από την Πτλεμαΐδα. Απέκτησε δύο παιδιά, Την Ελισσάβετ και την Παρασκευή. Ασχολήθηκε με το εμπόριο στις Σάπες και στην Κομοτηνή. Εκεί είχε εμπορικό με ηλεκτρικές και άλλες οικιακές συσκευές. Από νεαρή ηλικία δραστηριοποιήθηκε στον προσκοπισμό και η δράση του συνεχίστηκε για πολλά χρόνια και από τη θέση του Τοπικού Εφόρου Σαπών.

  Το Σταύρο συνάντησα δύο φορές στην Κομοτηνή, το Δεκ. 2018 και το Μάρτιο 2019 και μιλήσαμε ώρες πολλές για τα παλιά!).

Η Βασιλική παντρεύτηκε το φαρμακοποιό Αναστάσιο Καρασιμόπουλο. Η ίδια ήταν οδοντίατρος στην Κομοτηνή. Απέκτησε δύο παιδιά. Τη Σμαραγδή και τον Αθανάσιο.


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΓΓΕΛΙΔΗ


Σάπες 1935:  Οικογενειακή φωτογραφία  του Λεωνίδα Αγγελίδη (όρθιος στη μέση). Αριστερά η γυναίκα του Ελισάβετ και δεξιά η αδελφή της Ανίτσα Κεσετζή, από τη Βίγα. Η Ανίτσα αργότερα παντρεύτηκε τον Στέργιο Πάππο, από τα Πορόια Σερρών. Καθιστή η γιαγιά Βασιλική, μητέρα της Ελισάβετ. Τα μικρά παιδιά είναι τα αδερφάκια Σταύρος και Ευδοκία. Δεν είχε ακόμη γεννηθεί η Βασιλική. 


Φωτογραφία της εποχής του 1930 περίπου. Σε κάποιο φωτογραφικό στούντιο, ίσως της Κομοτηνής, ο Λεωνίδας Αγγελίδης (καθιστός) σε νεαρή ηλικία φωτογραφίζεται με κάποιο φιλικό ή συγγενικό πρόσωπο, που δεν είναι γνωστό.   


Σάπες 1938: Περίοδος αποκριάς και ένα μεγάλο κομμάτι της πιάτσας συγκεντρώθηκε για μια αναμνηστική φωτογράφιση. Με τη βοήθεια του Σταύρου Αγγελίδη, κατέγραψα κάποια ονόματα.  1: Φωκίων Μπακιρτζής, 2: Σωκράτης Χαρπαντίδης, 3: Γιώργος Βαφειάδης, τσαγκάρης. 4: Χαράλαμπος Σεραφειμίδης.  5: Ιμπραήμ (ήταν "σουνετζής", το έθιμο του σουνέτ (περιτομή) των μουσουλμάνων). Κάποιοι, προφανώς για διασκέδαση έφτιαξαν ένα καρότσι που το έσερνε ένας ταλαίπωρος σκύλος, του οποίου το όνομα ήταν "Μπόμπης". [Μερικά ακόμη σχόλια: Ο Γ. Βαφειάδης μετά τη Βουλγαρική κατοχή έφυγε οικογενειακώς από τις Σάπες και εγκαταστήθηκε στο Διδυμότειχο (Γερμανική Κατοχή). Ο Σ. Χαρπαντίδης δούλευε ως οδηγός στα μηχανήματα της οικογένειας των Αγγελιδαίων και ως εργένης έμενε μέσα στο ξυλουργείο του Κων/νου Αγγελίδη.Αργότερα παντρεύτηκε την κόρη του φούρναρη Τσαλδάρη.


Σάπες 1938, έξω από το "γκαζοζάδικο" του Θόδωρου Ζαμπογιάννη. Από τα πρόσωπα που υπάρχουν αναγνωρίστηκαν αυτά του: Παναγ. Αγγελίδη (2ος από αριστερα) - κάποιος Εβραίος Ζακίτος (4ος) - Λεωνίδας Αγγελίδης (5ος) - Σωτήρης Καπζάλας (7ος). Κάτω: Σταύρος γιος του Δημητρίου Αγγελίδη (1ος και 2ος) - Γεώργιος Πενηντάρης. Όσο για το γκαζοζάδικο, έχω να προσθέσω ότι προπολεμικά το Σαψί, είχε γκαζόζες εντόπιας παραγωγής. Θυμάμαι τα μπουκάλια που είχαν ένα ειδικό τρόπο στεγανοποίησης με ένα σφιγκτήρα, ο οποίος πίεζε μια γυάλινη μπίλια (τις λέγαμε γκάζες). Η όλη διαδικασία γινόταν με το μηχάνημα που θα δείτε εδώ.

ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΣΑΠΩΝ 1950Οι πρώτοι απόφοιτοι του Γυμνασίου Σαπών. Οι λίγοι μαθητές και μαθήτριες που υπάρχουν είναι οι πρώτοι απόφοιτοι του Γυμνασίου. Κάποιοι από αυτούς είναι Σαπαίοι και αρκετοί πόντιοι από τα Κασσιτερά.  Ένας, έρχεται από την Αλεξ/πολη. Από τους καθηγητές και από αριστερά είναι ο Αθανασόπουλος (θεολόγος), Νίνα Στεργιοπούλου, που αργότερα παντρεύτηκε τον Αθανασόπουλο. Ο γυμνασιάρχης Βασίλειος Κουτουμάνης. Ο Μαρκόπουλος Γεώργιος (φιλόλογος). Μουζάκης Διονύσιος, επτανήσιος (μαθηματικός).  Από τους μαθητές: Γιόγκατζης Θεόδωρος, Βαλασιάδης Αθανάσιος, Αιματίδου Μαρία , Μαυρίδου Φωτεινή, Κηπουρός Θεοδόσιος, Παρχαρίδης Αναστάσιος, Κουραντζής Ιωάννης (Αλεξ/πολη), Παπαθεοδοσίου Αναστασία, Κωφίδης Μιχάλης, Αγγελίδης Σταύρος, Βασιλειάδης Ξενοφών. Μια μαθήτρια δεν έχει αναγνωριστεί.  Πίσω διακρίνεται το οίκημα που χρησιμοποιήθηκε ως Γυμνάσιο και αρχικά ήταν ιδιωτική κατοικία που αγοράστηκε από το Δήμο Σαπών. Το θυμάμαι καλά, γιατί εδώ για αρκετά χρόνια (1964 και μετά) στεγάστηκε η Φιλαρμονική του Δήμου.  Ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την εποχή εκείνη των γυμνασιακών χρόνων σημειώνει ο γιατρός Βραδέλης Κώστας που φοίτησε και αυτός στο ίδιο γυμνάσιο. [ΕΔΩ].  [ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ: ΣΤΑΥΡΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ ΤΟΥ ΛΕΩΝΙΔΑ].


Μάκρη 1954. Από την κατασκήνωση εκείνου του καλοκαιριού. Από αριστερά: [?] - Καφετζής Σάκης - Πάππος Νίκος - Γρηγορόπουλος Σωκράτης - Αγγελίδης Σταύρος - Κρυστάλλης Δήμος - Μπουφινάς Αναστάσιος.  Κάτω: Πετμεζάς Λάκης - Κρυστάλλης Αθανάσιος και Γιώργος - Αντωνιάδης Γιώργος.


Σάπες:  ημερομηνία της φωτογραφίας έγραφε 26/10/1949. Ο Σταύρος μου είπε ότι ήταν η πρώτη ημέρα που ήρθε στις Σάπες ο Γιάννης Πασχαλίδης [ο 4ος από αριστερά] από την εξορία. Θυμήθηκα τα όσα μου περιέγραψε η Αντιγόνη Πασχαλίδη. Λόγω της συμμετοχής του στο ΕΑΜ εξορίστηκε στη Μακρόνησο. Τον Οκτώβριο αφέθηκε ελεύθερος και στο τέλος Δεκεμβρίου υπηρέτησε το υπόλοιπο της στρατιωτικής του θητείας. Μετά συνέχισε τις σπουδές του στην Ιατρική Σχολή. Τα υπόλοιπα πρόσωπα από αριστερά:  Σταύρος Αγγελίδης του Δημητρίου (ακτινολόγος Θεσσαλονίκη). Ευδοκία Αγγελίδου του Λεωνίδα. Η μικρή Κατίνα Αγγελίδου του Δημητρίου. Κατίνα Πασχαλίδου-Αγγελίδου συζ. Δημητρίου. Και δεξιά ο Σταύρος Αγγελίδης του Λεωνίδα.


Σάπες 1952 ή '53. Επάνω στην ταράτσα του νέου τότε Δημοτικού Μεγάρου. Στη μέση, ένας ακόμη Σταύρος Αγγελίδης, ο παιδικός μου φίλος, που έφυγε πολύ νέος από τη ζωή! Αριστερά ο Σταύρος Αγγελίδης του Λεωνίδα και δεξιά ο Νίκος Κωνσταντινίδης μετέπειτα ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών στην Κομοτηνή.  Πίσω διακρίνεται το επίσης νέο Δασαρχείο Σαπών και το επίσης νέο δημοτικό πάρκο, που μόλις είχαν φυτευτεί τα πεύκα!


Σάπες, παραμονή Πρωτοχρονιάς μάλλον του 1953. Μπροστά στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ. Μια ασυνήθιστη παρέα κι ένας επίσης ασυνήθιστος συνδυασμός μουσικών οργάνων. Κιθάρα με πίπιζες και νταούλια.  Οι τρεις συντοπίτες μας αθίγγανοι έχουν βγει στο δρόμο και παίζουν με το δικό τους τρόπο τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα. Εκεί συνάντησαν το Σταύρο Αγγελίδη (χωρίς να ξέρω αν ο ίδιος βγήκε για να πει τα κάλαντα!) με την κιθάρα. Νάσου και ο Στέργιος Πάππος με ένα καλάθι με ψώνια για το πρωτοχρονιάτικο βραδινό ρεβεγιόν!  Τα χρόνια εκείνα ο Στέργιος, ως ένας άριστος μάγειρας, λειτουργούσε το ΠΑΛΛΑΔΙΟ...


Σάπες 1 ΙΑΝ. 1954.  Το βράδυ της πρωτοχρονιάς  μια μεγάλη παρέα Σαπαίων φίλων και συγγενών στο πρωτοχρονιάτικο ρεβεγιόν. Ακόμη θυμούνται οι μεγάλοι τα όμορφια γλέντια εκείνης της εποχής. Μεταξύ των προσώπων ξεχωρίζω τους: Αγγελίδη Στ. Καπέτση Νικ. -Κωνσταντινίδη Νίκο - Χατζηθεοδώρου Ελ. - Καζάκη - Πασχαλίδη Τόζιο - Πασχαλίδη Γιάννη - Πασχαλίδη Τάκο - Χαστά Γιάννη - Λυμπέρη Χαστά Σοφία - Χατζοπούλου Λαμπρούλα - Αγγελίδη Σταύρο, Κατίνα Πασχαλίδου - Κατίνα Αγγελίδου-Λουρίκα - Χαστά Στέφανο - Βραδέλη Άγγελο.


Καλοκαίρι του 1956 στη Μάκρη. Όλοι είναι συγγενικά μέλη της οικογένειας των Αγγελιδαίων. Από αριστερά Σταύρος Αγγελίδης, γιατρός, Ευδοκία, Κατίνα, Σταύρος του Αγγέλου και Σταύρος του Λεωνίδα.


Τρεις φωτογραφίες από τις Σάπες, από το αρχείο της Βασιλικής Αγγελίδου.. Στην πρώτη (1957) η γυμνασιακή τάξη της Βασιλής (3η από δεξιά κάτω) στο παλιό κτίριο του τότε Γυμνασίου Σαπών. Ονόματα θα αναφερθούν σε άλλη ευκαιρία... Η 2η φωτογραφία δύο χρόνια μετά (1959), αλλά στο Δημοτικό Σχολείο. Μη σας φαίνεται περίεργο!  Λόγω έλλειψης αιθουσών κάποιες τάξεις του Γυμνασίου Σαπών έκαναν μάθημα στο σχολικό κτίριο του Δημοτικού!  Η τρίτη φωτογραφία (1961) σε κάποια γιορτή γενεθλίων πιθανόν του αξ/κού, δεν γνωρίζω αν τα 5 κεράκια αντιστοιχούν σε 50 χρόνια ηλικία!  Οι όμορφες Σαπαίες κοπελιές, εύχονται με ένα ποτό τα "Χρόνια Πολλά?...  Από αριστερά: Αρτεμισία, Βικτώρια, Νίτσα, Βασιλική, Χρυσούλα και Ελένη...   (ΑΡΧΕΙΟ: ΒΑΣ. ΑΓΓΕΛΙΔΟΥ).


Γύρω στα 1980: Στις κατασκηνώσεις προσκόπων στην Αλκυώνα. Ο Σταύρος, όταν ακόμη ζούσε στις Σάπες, ήταν από τα πιο δραστήρια στελέχη του προσκοπισμού και συνέβαλε σημαντικά στην αναδιοργάνωσή του μετά τη Βουλγαρική Κατοχή και την περίοδο του Εμφυλίου Πολέμου που εξ ανάγκης ή δε λειτούργησε καθόλου ή ήταν ακόμη υποτονική η παρουσία του. Εδώ βλέπουμε το Σταύρο Αγγελίδη (αριστερά) και το Νεστοράκη, αλλον έναν δραστήριο πρόσκοπο της Κομοτηνής. Στην εκδήλωση που προηγήθηκε εκείνη την ημέρα, ο Σταύρος Αγγελίδης ανακηρύχτηκε σε επίτιμο Τοπικό Έφορο Σαπών.


Η ΣΕΛΙΔΑ ΑΝΑΝΕΩΝΕΤΑΙ ΟΤΑΝ ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΝΕΟ ΥΛΙΚΟ...

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com