Το δασονομείο Σαπών ιδρύθηκε από το 1927 και στεγαζόταν στον πρώτο όροφο μιας παλιάς κατοικίας του Νικολάου Καπζάλα, η οποία όμως γκρεμίστηκε.

  Το 1951, κτίστηκε νέο διώροφο οίκημα, σε οικόπεδο που παραχώρησε δωρεάν ο Δήμος Σαπών. Το κτίριο κατασκευάστηκε από τον εργολάβο Ζωγράφο Σ. με δαπάνες του δημοσίου και ήταν σύγχρονο της εποχής εκείνης. Ο πρώτος όροφος ήταν η κατοικία του εκάστοτε δασονόμου και στο ισόγειο  ήταν τα γραφεία του δασονομείου.

  Η υπηρεσία για πολλά χρόνια ήταν αναβαθμισμένη και είχε σημαντικό ρόλο στα σχετικά θέματα.   Ονόματα δασονόμων που έχω μέχρι τώρα εντοπίσει ήταν οι: Εργαζόπουλος, Τζέμος Βλάσσιος, Κόλιας Αντώνιος, Τριανταφυλλίδης Τηλέμαχος (σταδιακά θα προσθέτω και άλλα ονόματα).

  Τα Δασαρχεία υπάγονται σήμερα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας  (Γενική Δ/νση Δασών και Δ.Π. και τις Διευθύνσεις της). 

 Η αποστολή της υπηρεσίας είναι σημαντικής αξίας, αφού έχει να κάνει με την προστασία και την αναβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, την προστασία των σπάνιων άγριων πτηνών, τις εκχερσώσεις, τη λαθροθηρία, τις λαθροϋλοτομίες, τη λαθραία διακίνηση δασικών προϊόντων, το σύστημα αντιπυρικής προστασίας των δασών, τη χάραξη και κατασκευή δασικών δρόμων, την οργάνωση αναδασώσεων. κλπ...


Σάπες 1952:  Από τις πιο παλιές φωτογραφίες που φαίνεται το νέο τότε Δασονομείο Σαπών, το οποίο φαίνεται να έχει ολοκληρωθεί και να κατοικείται, χωρίς να έχει ολοκληρωθεί ο αύλειος χώρος. Δεν διακρίνω ακόμη πινακίδα της υπηρεσίας, ενώ διακρίνονται πίσω γυναίκες μέσα και έξω από το οίκημα. Είναι γνωστό τους παλιούς Σαπαίους ότι ο επάνω όροφος ήταν η κατοικία του εκάστοτε δασονόμου. Για τους μη Σαπαίους αναφέρω ότι η υπηρεσία λειτουργεί ακόμη και σήμερα στην ίδια θέση απέναντι από το δημοτικό πάρκο.  Παρατηρώ επίσης ότι ο δρόμος που οδηγεί προς την Κομοτηνή είναι χωματόδρομος!   Και μια αναφορά στα πρόσωπο του πρώτου πλάνου... από αριστερά η Ζωή Κηπουρού, κόρη του Χαράλαμπου Αθανασιάδη, που στο μεταξύ άλλαξε η επωνυμία σε Κηπουρός, την εποχή της εγκατάστασης από τη Βίγα. Δίπλα της ο Κώστας Κηπουρός, γιος του Ιωάννη Αθανασιάδη-Κηπουρού. Και δεξιά η Χαρίκλεια Γιουφτσιάδου-Χαρισιάδου αργότερα. 


Δασονομείο Σαπών της ίδιας εποχής. Πίσω διακρίνεται το νεόδμητο οίκημα του Δασαρχείου και μάλλον ήταν τότε πόλος έλξης για μια αναμνηστική φωτογράφιση!  Από  την παρέα αναγνωρίζω από αριστερά των ορθίων το Βογδανίδη Γιάννη (2ος), Σεραφειμίδη Γιάννη (3), Κώστα Μπακιρτζή (4) και Γιώργο Μουχταράκο (5). Κάτω σειρά: Γρηγόρης Χαριτόπουλος (2), Κώστας Γιουφτσιάδης (3) και Αλέκος Κιρκινέζης (4).  [Αρχείο φωτό: Κ. Γιουφτσιάδη].


Σάπες 1952 ή '53. Επάνω στην ταράτσα του νέου τότε Δημοτικού Μεγάρου. Στη μέση, ένας ακόμη Σταύρος Αγγελίδης, ο παιδικός μου φίλος, που έφυγε πολύ νέος από τη ζωή! Αριστερά ο Σταύρος Αγγελίδης του Λεωνίδα και δεξιά ο Νίκος Κωνσταντινίδης μετέπειτα ιδιοκτήτης Σχολής Οδηγών στην Κομοτηνή. Πίσω διακρίνεται το επίσης νέο Δασαρχείο Σαπών και το επίσης νέο δημοτικό πάρκο, που μόλις είχαν φυτευτεί τα πεύκα!


Το Δασαρχείο Σαπών σε φωτογραφία του 2014.


ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ...

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η.Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμ - Λιπορδέζης Γ. - Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Πέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήστος


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ