1986, κοπή της βασιλόπιτας στη Λέσχη Οδηγών Σαπών. Εντυπωσιακές ήταν οι συγκεντρώσεις την εποχή εκείνη που και τα παιδιά έδειχναν ενδιαφέρον και συμμετείχαν σε όλες τις εκδηλώσεις, αλλά υπήρχαν και τοπικά στελέχη που δραστηριοποιούνταν δίνοντας ζωή σε μια κοινωνία που το είχε ανάγκη. Σήμερα παρόμοιες εκδηλώσεις, αν δεν έχουν εκλείψει, τουλάχιστον έχουν ατονήσει. Διαφορετικές εποχές, διαφορετικά τα ενδιαφέροντα; Ποιος ξέρει... (αρχείο Γεωργίας Κρυστάλλη).
26/11/1987: Υπόσχεση πουλιών στη Λέσχη Οδηγών Σαπών. Οι ομάδες των μικρών παιδιών στον Οδηγισμό αποτελούνται από τα "αστέρια" και τα "πουλιά". Πουλιά ήταν τα μέλη από 5-11ετών. Για να αναγνωριστεί όμως επίσημα ως μέλος, θα έπρεπε να δώσει την "Υπόσχεση". Για το σκοπό αυτό γινόταν ειδική τελετή στην οποία με τη συμμετοχή και των γονιών, τα μικρά κορίτσια έδιναν τον όρκο, τον οποίο θα ψάξω για να καταγράψω. Στη φωτογραφία βλέπουμε από αριστερά τη Βιβή Πετμεζά, τη Σούλα Λιπορδέζη, Νικολέτα Κολάκη, Ελένη Μαρίνου, Γεωργία Κρυστάλλη (Τοπική Έφορος), Πιτακούδη, Ματίνα Καραθανάση. Πίσω διακρίνονται οι: Κατίνα Καραθανάση, Αθηνά Κουκουζέλη, Μαρία Μαρίνου και Ερμιόνη Μπιτζίδου. (αρχείο Γεωργίας Κρυστάλλη).
Ο ΥΜΝΟΣ ΤΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ
Ο ήλιος γελά - Κοιτά από ψηλά - Και λέει σε μας τα Πουλιά - Φορείς μια Στολή
Και πρέπει γι’ αυτή - Περήφανο να’ σαι πολύ - Χορεύεις, πηδάς - Γελάς, τραγουδάς
Και όλους τριγύρω βοηθάς - Γιατί κάθε Πουλί - Το Νόμο πρέπει να κρατεί - Και για το κάθε τι να προσπαθεί
Να φέρνει τη χαρά - Και όλους γύρω να βοηθά - Γιατί έτσι κάνουν πάντα τα Πουλιά
ΤΡΑΓΟΥΔΙ ΥΠΟΣΧΕΣΗΣ
Σμήνος: Όλο το Σμήνος τραγουδά μαζί σου - Έλα να δώσεις την Υπόσχεση σου
Ξέρεις τον Νόμο, το Ρητό - Θα’ σαι τώρα πια και συ Πουλί σωστό
Πουλί: Όλο το Σμήνος τραγουδά μαζί μου - Ήρθα να δώσω την Υπόσχεση μου
Θα δίνω χέρι, θα γελώ - Θα ‘μαι τώρα πια κι εγώ Πουλί σωστό
1990: Λέσχη Οδηγών Σαπών. Στη φωτογραφία μαζί "πουλάκια" και "οδηγοί" του τοπικού τμήματος του ΣΕΟ, με αρχηγούς τη Νάνσυ και τη Σίσση Καραθανάση. Καθώς παρατηρούσα αυτή τη φωτογραφία κι επειδή αναγνωρίζω τις περισσότερες φυσιογνωμίες των παιδιών, μου ήρθε στο μυαλό η σκέψη... πόσα από αυτά τα παιδιά σήμερα είναι μαμάδες με ένα και δυο παιδιά! Όμως θα ήθελα, αν μπορούσα, να τις ρωτήσω... τα δικά τους παιδιά τα έχουν εγγράψει σε κάποια τοπική οργάνωση του ΣΕΟ ή πιστεύουν ότι η σημερινή εποχή είναι διαφορετική από τότε και δε χρειάζεται μια παρόμοια δράση και απασχόληση για τα δικά τους παιδιά; (από το αρχείο της Γεωργίας Κρυστάλλη).
2008: Στο κατασκηνωτικό κέντρο του Δήμου Σαπών. Πουλιά, Οδηγοί και Στελέχη του ΣΕΟ Σαπών εφάρμοσαν τα όσα έμαθαν την περίοδο του χειμώνα στην Οδηγική Φωλιά. Το πρόγραμμα περιείχε δράσεις, παιχνίδια, κατασκευές, ψυχαγωγία και καθημερινό μπάνιο. Πάνω από όλα έφυγαν με περισσότερες γνώσεις και κυρίως με πολύ καλές φιλικές σχέσεις μεταξύ τους.
Tα παιδιά του ΣΕΟ Σαπών με την παρουσία της Αγγέλας Μπεκιαρίδου και με τη συνεργασία του ΚΕΦΟ Δήμου Σαπών συμμετείχαν στη διοργάνωση του Θρακιώτικου Εθίμου "Λαζαρίνες". Τό έθιμο είναι φερμένο από την Κεσσάνη της Αν. Θράκης. Για τη διάσωσή του βοήθησαν οι: Κιρκινέζη Γαλήνη, Τούλα Πανταζή, Ελένη Χριστακάκη και Ελευθερία Φωτακάκη. (Περισσότερα για το έθιμο στην επιλογή: "Εκδηλώσεις")
To Σμήνος Πουλιών του ΣΕΟ Σαπών συμμετείχε στην Πανελλήνια δράση του 2009. Σκοπός ήταν με ζωγραφιές από το τοπικό περιβάλλον να φτιάξουν ένα τεράστιο αερόστατο. "Μια καινούρια ιδέα, μια σκέψη στην καρδιά, τα Πουλιά κοιτάζουν τον κόσμο από ψηλά, χρώματα εικόνες ταξίδι μαγικό, έλα και πετάμε μ' ένα αερόστατο". Ήταν η πρώτη στροφή από το σχετικό τραγούδι της δράσης αυτής.
Μια δράση από τα Σμήνη των Πουλιών που είχε το σύνθημα: "Δώσε χέρι μετά". Στα πλαίσια αυτής της δράσης το 1ο Τοπικό Σμήνος Πουλιών βοήθησαν με το φύτεμα λουλουδιών στον προαύλειο χώρος του Ναού των Αγίων Κων/νου και Ελένης.