ΤΟ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙ ΤΩΝ ΣΑΠΩΝ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ-ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ

Η ΓΥΝΑΙΚΟΚΡΑΤΙΑ

ΤΟ ΣΤΟΛΙΣΜΑ ΤΟΥ ΕΠΙΤΑΦΙΟΥ

''ΛΑΖΑΡΙΝΕΣ''-ΕΘΙΜΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

ΜΕΣΤΗ:ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ

Η ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΚΩΝ/ΝΟΥ ΚΑΙ ΕΛΕΝΗΣ

ΠΡΩΤΑΤΟ:ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΠΝΕΥΜΑΤΟΣ

ΤΟ ΕΘΙΜΟ ΤΟΥ ΚΛΗΔΟΝΑ

ΙΑΣΙΟ:ΤΟ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΤΟΥ 15ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

ΕΘΙΜΑ ΤΩΝ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΩΝ

ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΕΣ ΕΠΙΔΕΙΞΕΙΣ

ΕΘΝΙΚΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ

ΤΟΠΙΚΟΙ ΓΑΜΟΙ

ΤΑ 70 ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜ. ΣΧΟΛΕΙΟΥ

ΛΑΪΚΟΙ ΟΡΓΑΝΟΠΑΙΚΤΕΣ

ΤΟ ΖΑΛΟΓΓΟ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣΣάπες 1955: Εκδήλωση για την Κύπρο και κατά των Άγγλων. Νέοι και μεγαλύτεροι κάτοικοι των Σαπών γονατισμένοι γύρω από το παλιό ηρώο εκδηλώνουν την αντίθεσή τους για τα γεγονότα στην Κύπρο. Στα πανώ που έχουν γράφουν μεταξύ των άλλων: "Να φύγουν οι Άγγλοι από την Κύπρο" - "Ο Καραολής είναι αθώος" - "ΕΝΩΣΙΣ- ΚΥΠΡΟΣ - Η ΚΥΠΡΟΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ" - "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Ή ΘΑΝΑΤΟΣ" - "Να παύσουν οι χιτλερικές βαρβαρότητες στην Κύπρο" και άλλα. Τί έγινε την εποχή εκείνη: Ο Μιχαλάκης Καραολής στις 28 Αυγούστου 1955, μαζί με το συναγωνιστή του Ανδρέα Παναγιώτου σκότωσαν τον αστυνομικό Ηρόδοτο Πουλλή, την ώρα που παρακολουθούσε μια συγκέντρωση του ΑΚΕΛ. Ο Παναγιώτου διέφυγε, ενώ ο Καραολής συνελήφθη σε ενέδρα από τις αγγλικές δυνάμεις και φυλακίστηκε στις Κεντρικές Φυλακές Λευκωσίας. Στις 28 Οκτωβρίου καταδικάσθηκε σε θάνατο, παρότι η σφαίρα που σκότωσε τον ελληνοκύπριο αστυνομικό προέρχοταν από το όπλο του Παναγιώτου. Οι Αγγλοι δεν του συγχώρησαν ότι κατά τη διάρκεια της ανάκρισης δεν είχε αποκαλύψει τους συναγωνιστές του. (ΑΡΧΕΙΟ ΓΙΩΡΓΟΥ ΓΚΑΖΙΝΟΥ)


Κατάθεση στεφάνων στο ηρώο Σαπών το 1960. Πρόσθεσα αυτή τη φωτογραφία για να δείτε τα έργα διαμόρφωσης του κεντρικού δρόμου, που ακόμη και την ημέρα της γιορτής τα μηχανήματα δούλευαν. Το δήμαρχο Χρ. Τσιτσώνη αντικαθιστά ο αντιδήμαρχος Γιώργος Παπαδόπουλος, ανάμεσα στο δημοτικό σύμβουλο Θεοδ. Μπακιρτζή και το διοικητή του Α.Τ. Σαπών Δρούλια. Ο αξιωματικός είναι ο Πέτρος Κονδυλάκης, απόγονος του συγγραφέα Ιωάννη Κονδυλάκη. Το ήξερα γιατί μικρός εγώ τότε, συμμαθητής με την κόρη του Στέλλα, μας έκανε φροντιστήριο στα μαθηματικά, στο σπίτι της γιαγιάς μου, όπου κατοικούσε με ενοίκιο.

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

ΕΠΙΛΟΓΕΣ /choices

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Περιλαμβάνει: Βιογραφικό και σημαντικό φωτογραφικό υλικό.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η.Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. - Λιπορδέζης Γ - Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμέτ Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Παυλίδης ΙωάννηςΠέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

=========================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

New Block 2