Κάποιες προσπάθειες, περισσότερο ή λιγότερο σημαντικές, οφείλονται στο μεράκι και στη διάθεση που έχουν μερικά ανήσυχα πνεύματα με τελικό σκοπό να αναβαθμίσουν τον πολιτισμό και τη δημιουργική νεανική ορμή των παιδιών ενός τόπου. Και ως τέτοια μπορούμε να χαρακτηρίσουμε την πρωτοβουλία ενός δημάρχου την εποχή του 1980.

  Δήμαρχος των Σαπών ήταν τότε ο Κρυστάλλης Δήμος, που αναδείχτηκε δήμαρχος 2 τετραετίες (1975-1982).  Δική του ήταν η πρωτοβουλία να δημιουργήσει ένα Δημοτικό Ωδείο στο οποίο θα φοιτούσαν μαθητές του Δημοτικού και του Γυμνασίου Σαπών. Η διάρκεια λειτουργίας του ωδείου ήταν ολιγόχρονη. Άρχισε το 1980 ως το 1982, όσο δηλαδή και το τέλος της θητείας του. Με την εκλογή του νέου δημάρχου, ατόνισε και τελικά έπαψε να λειτουργεί. 

  Η σελίδα αυτή δημιουργήθηκε με την παρότρυνση της Νικολέτας Κιρκινέζη, η οποία και μου έδωσε τις περισσότερες πληροφορίες και μία φωτογραφία. Θυμήθηκα ότι είχα άλλη μια παρόμοια, ίσως από την ίδια εκδήλωση, γι αυτό και ξεκίνησα τη δημιουργία αυτής της σελίδας. 

  Το Δημοτικό Ωδείο Σαπών, λειτούργησε το 1980 και σ' αυτό δίδαξαν οι μουσικοί Γιαννακίδης και Μαλετσίδης Αθανάσιος. Η συμμετοχή του δεύτερου ήταν εθελοντική και επικουρική. Προσωπικά, θυμάμαι το Μαλετσίδη από το 1962-63, όταν ίδρυσε τη Φιλαρμονική του Δήμου Σαπών. και στην οποία συμμετείχα κι εγώ σε ηλικία 11,12 ετών!

  Τπ Δημοτικό Ωδείο στεγάστηκε στο ισόγειο του παλιού κτιρίου, όπου στον επάνω όροφο ήταν η Φιλαρμονική. Παλιότερα εκεί ήταν το Γυμνάσιο Σαπών, πριν το 1955 και σήμερα συναντάμε το Πολύκεντρο. 

  Τα μουσικά όργανα στα οποία εκπαιδεύονταν τα παιδιά ήταν το ακορντεόν, το αρμόνιο και η κιθάρα. Το ρεπερτόριο προερχόταν από την κλασική, μοντέρνα και ρεμπέτικη μουσική.  Από εθνικά, εποχιακά, και εορταστικά θέματα...

  Οι παραστάσεις που δόθηκαν γινόταν στις αίθουσες εκδηλώσεων του Γυμνασίου ή της Λέσχης Οδηγών του Σ.Ε.Ο. Σαπών και συμμετείχαν εκτός από τους γονείς και μεγάλο πλήθος δημοτών.  Συμμετοχή στην αγορά οργάνων είχαν οι γονείς, καθώς και σε μετακινήσεις σε άλλα μέρη. 

  Η Νικολέτα, θυμάται για τον Αθανάσιο Μαλετσίδη τα εξής:  "Το δυσάρεστο είναι ότι μέσα στους πρώτους μήνες είχαμε χάσει τον κ. Μαλετσίδη. Δίδασκε και σολφέζ. Ερχόταν αφιλοκερδώς, αλλά κουραζόταν πολύ λόγω ηλικίας. Ήθελε πάντα να παίζουμε τη νότα πρώτα με τη φωνή μας να μπορούμε να την εξασκούμε "...

   Καλώ τα παιδιά εκείνης της εποχής, που συμμετείχαν στη λειτουργία του Ωδείου, να στείλουν τις αναμνήσεις τους και αν έχουν και πρόσθετο φωτογραφικό υλικό...   Μουσική εκδήλωση στις Σάπες γύρω στα 1982. Όλα τα παιδιά παίζουν με τα ακορντεόν. Διακρίνονται από δεξιά στην πρώτη σειρά: Νικολέτα Κιρκινέζη, Χουρίδης Ηλίας, Ρεφειάδου Όλγα, Βασιλειάδου Σοφία, Εμμανουηλίδης Παύλος, Σταυρίδης Βασίλης.
  Επάνω σειρά από δεξιά ο Γιάννης Κρυστάλλης, γιος του τότε δημάρχου, η Νίκη Τριανταφυλλίδη, Ασημάκης,  Μπεκιαρίδης Γιώργος,  Χρήστος Τσιροζίδης και ο Παναγιώτης Πέτρογλου του Γιώργου...    Άλλα παιδιά που συμμετείχαν και δεν φαίνονται  ήταν ο Αγγελίδης Ιωάννης τού Σταύρου, η Έλσα Κελέση, η Σούλα Καζάκου, η Χουρίδου Παρασκευή, Αδαμακίδου Τιτίκα και ο αδελφός της  Αποστόλης.  [ΑΡΧΕΙΟ ΦΩΤΟ: ΝΙΚΟΛΕΤΑ ΚΙΡΚΙΝΕΖΗ].


Τη φωτογραφία αυτή, πριν πολλά χρόνια μου την έστειλε  κάποιο παιδί από τους συμμετέχοντες, αλλά δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιος ή ποια. Αν δει τη φωτογραφία ας με ενημερώσει... Είναι από την ίδια εκδήλωση και τα ονόματα υπάρχουν στην επάνω φωτογραφία. Εδώ φαίνεται να παίζει σόλο ο Ηλίας Χουρίδης και τα άλλα παιδιά τον ακούν ευλαβικά!


1981: Μουσική συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Σαπών. Μαέστρος  ο κ. Γιαννακιδης. Αναγνωρίστηκαν από αριστερά: Σούλα Καζάκου, Απόστολος Αδαμακίδης, Ρεβέκα ? ,  όρθια με την κιθάρα η Τιτίκα Αδαμακίδου. Πιο πίσω οι : Έλσα Κελέση Βούλα Χουρίδου, Θάνος Δημητριάδης, Στέλιος Στάμου, Φώτης Μπακιρτζής, Ευθυμία Δουρουκλάκη, Δούκας Καζάκος.  [ΑΡΧΕΙΟ: ΣΟΥΛΑ ΚΑΖΑΚΟΥ]


1982: Μουσική Συναυλία στην αίθουσα εκδηλώσεων του Γυμνασίου Σαπών: Μαέστρος ο κ. Γιαννακίδης.  Από τα παιδιά που συμμετέχουν αναγνωρίστηκαν η Μαρία Κιουπτσή, Τιτίκα Αδαμακίδου, Γιάννης Αγγελίδης. Εντύπωση προκαλεί ο μεγάλος αριθμός των παιδιών που συμμετέχουν στις εκδηλώσεις αυτές. Και αυτό είναι ένα θέμα για προβληματισμό για τις συνθήκες και τις ευκαιρίες που υπάρχουν σήμερα στον τόπο για τη νεολαία... Ευχαριστώ τη Σούλα Καζάκου για τις φωτογραφίες και τις πληροφορίες που μου έδωσε. [ΑΡΧΕΙΟ: ΣΟΥΛΑ ΚΑΖΑΚΟΥ].Πρώτη ανάρτηση: 13/4/2020

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

ΕΠΙΛΟΓΕΣ /choices

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Περιλαμβάνει: Βιογραφικό και σημαντικό φωτογραφικό υλικό.

Αγγελίδης Σταύρ. - Αδαμίδης Μ. - Αχμέτ Σιαμπάν - Βαλασιάδης Θ. - Βασιλειάδης Ηλίας - Βογδανίδης Ι. - Βραδέλης Κ. Γιαννόπουλος Η.Γιουφτσιάδης Κ. - Γουναροπούλου Βεν. - Εξηντάρης Θεολόγος - Ευσταθόπουλος Νικ. - Ευσταθόπουλος Καλ. - Ζαμπογιάννης Θεοδ. - Καραλέξης Σ - Καραμουσαλίδης  Χρ. - Καφετζής Α. -  Καραβασίλης Βασ - Κεραμυδάς Γ -Κεχαγιάς Άγγελος - Κιασήφ Μεμέτ - Κιρκινέζης Ιωάν - Κουσίδης Νικ - Κυριαζίδης Βασ. - Λιπορδέζης Γ - Μπεκιαρίδης Γ. - Μπερμπέρ Μεμέτ Μαλλίδης Δημ. - Μαυρίδης Χαρ. -  Μπακιρτζής Δημ. -  Μπακιρτζής Φωκίων - Μπεκίρ ΧουσεΐνΝάνος Αλέξιος - Ουρεϊλίδης Ι. - Ουστά Αλή Μουστ - Παγώνης Κ - Παπαδόπουλος - Μιχ. - Πάππος Δημήτριος - Πασχαλιδής Κων.  - Παυλίδης ΙωάννηςΠέτρογλου Ι.  -  Πίνιος -  Ποάλας Κ. - Ποτουρίδης Γαβριήλ - Πρασίδης Αθ. Ρεφειάδης Παναγ - Ρούφος Αντ - Ρωμαΐδης Θωμάς - Σκαμνός Χρ - Σκοπιανός Δημ.Σταυρίδης Αλεξ.- Τζανίδης Στ. -  Τραμπίδης Πασχ. - Τσιάκος - Χαρισιάδης Παν. - Χασάν Αλή Γκ.- Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ

ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

=========================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

New Block 2