Ο Αλέξανδρος Τζανίδης, για τους φίλους του ήταν ο "Αλέκος". Έτσι ήταν γνωστός στην "πιάτσα", στον κόσμο της αγοράς δηλαδή. (Πιάτσα είναι ο δρόμος, η πλατεία, εκεί που γίνετα η εμπορική κίνηση ενός τόπου). Ήταν γιος του Σταύρου και της Χρυσάνθης Τζανίδη, γεννημένος το 1926 στο Ορτάκιοϊ της Βουλγαρίας. Στον τόπο μας εγκαταστάθηκε με τον πατέρα του και τα άλλα αδέλφια το 1936. Ήταν δέκα χρονών τότε. Πήγε στο σχολείο μέχρι το 1940, όταν ξέσπασε ο Β' Παγκόσμιος Πόλεμος και ο τόπος μας γνώριζε τη βουλγαρική κατοχή. Τα ελληνικά σχολεία έκλεισαν, ενώ άρχισε μια σκληρή περίοδος πείνας και τρομοκρατίας.
Την περίοδο από το 1974 μέχρι το 1980, συνεργάστηκε με το Δημήτρη Καραμουσαλίδη και ήταν ο οδηγός του 2ου φορτηγού του.
Με την Πάτρα (Πατρούλα στο δικό της περιβάλλον) (1928-1990), κόρη του Γιάννη Καραλεξίδη, με καταγωγή από την Πέτρα της Ανατ. Θράκης, τη γυναίκα του, απέκτησε τρία παιδιά, το Χρήστο, τη Γιάννα και τη Νίτσα.
Ο Χρήστος και η Πόπη Ξανθοπούλου, ζουν στις Σάπες κι έχουν τρία παιδιά, τον Αλέξανδρο, το Σίμο και την Πάτρα.
Η Γιάννα, ζει στην Κρήτη κι έχει δυο παιδιά, τη Μαρία και το Γιάννη.
Τέλος, η Νίτσα, ζει στη Γερμανία κι έχει επίσης δυο παιδιά, τον Αλέξανδρο και τη Χριστίνα.
Σταύρος και Άγγελος Τζανίδης: Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για την οικογένεια.
Σάπες, γύρω στα 1947 με '49. Εποχή του Εμφύλιου και ο Αλέκος με τη στολή του αστυνομικού. Την εποχή εκείνη, λόγω των ειδικών συνθηκών, πολλοί άνδρες, είτε εθελοντικά είτε με την επιστράτευση του κράτους , υπηρέτησαν στις τάξεις της Χωροφυλακής για να ενισχύσει την αμυντική θωράκιση της πολιτείας από τις ανταρτικές δυνάμεις του Δ.Σ.Ε. Δύσκολες εποχές, αλλά υπήρχαν και λίγες στιγμές χαράς με πρόσωπα αγαπημένα! Δίπλα του η μελλοντική σύζυγός του Πάτρα. Από όσο μπορώ να εντοπίσω την τοποθεσία πρέπει να είναι μέσα στο χείμαρρο "Μπουκλοτζά", όταν αυτός δεν είχε σκεπαστεί ακόμη. Πίσω τους διακρίνεται η γέφυρα της σημερινής οδού "Μπακάλμπαση". Εδώ, σήμερα πρέπει να υπάρχει η παιδική χαρά. (Αρχείο: Αλέκου Τζανίδη).
Σάπες, γύρω στα 1960. Καλοκαιράκι βράδυ και είναι ώρα για ένα δροσερό αναψυκτικό για τους μικρούς και λίγη ρετσινούλα για τους μεγαλύτερους. Δεν μπόρεσα να εντοπίσω για ποια ταβερνούλα πρόκειται. Στην παρέα από αριστερά: Σταύρος Τζανίδης, (;), Πάτρα με το γιο της Χρήστο στην αγκαλιά, Γεωργία και Άγγελος Τζανίδης και ο αδερφός του Αλέκος με τη Χρυσάνθη στα γόνατά του. (αρχείο: Άγγελος Τζανίδης).
Στο "ΠΑΛΛΑΔΙΟ", γύρω στα 1960. Κυριακή πρωινό, μετά την απόλυση της εκκλησίας. Ο Αλέκος Τζανίδης καθώς περιμένει έξω στην πλατεία για να μεταφέρει κάποιον πελάτη, συναντιέται με μια παρέα φίλων. Προλαβαίνουν να πιουν μια δροσερή μπύρα στα γρήγορα. Για το τραπέζι φροντίζει ο Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, (2ος από δεξιά) που λειτουργεί το ΠΑΛΛΑΔΙΟ. Τα άλλα πρόσωπα: ο Βασίλης Χουρίδης, ο Αλέκος Τζανίδης, ο Γρηγόρης Γρηγοριάδης και κάποιος έφεδρος αξιωματικός, που υπηρετούσε στο Τάγμα Εθνοφυλακής Σαπών. (Αρχείο: Αλέκος Τζανίδης).
Σάπες, γύρω στα 1963 με '64, στον αύλειο χώρο της Δημαρχίας. Τρεις ξαδέρφες και μια φίλη. Από αριστερά η Νίτσα(Κοκώνη) και η εξαδέρφη της Χρυσάνθη Τζανίδου, η Ευγενία Κοντακίδου, ξαδέρφη της Χρυσάνθης (από μητέρα) και η Μαγδαλήνη Πορτοκάλογλου. Πίσω από τα παιδιά, οι πόρτες που φαίνονται ήταν η είσοδος του κινηματογράφου. Πιθανόν, αν πρόκειται για το 1964, να μη λειτουργούσε πλέον, αφού από το 1963 μεταφέρθηκε στον ιδιόκτητο χώρο του Σινέ-Σταυρίδη. Επίσης δεξιά, φαίνεται το οίκημα στο οποίο τότε στεγαζόταν τα Ελληνικά Ταχυδρομεία. (Αρχείο: Άγγελου Τζανίδη).
Σάπες 1964: Από σχολική γιορτή της 25ης Μαρτίου στο Δημοτικό Μέγαρο. Στη φωτογραφία η 2η από δεξιά είναι η Νίτσα (Κοκκώνη) Τζανίδου. Άλλα γνωστά πρόσωπα που εντόπισα είναι η Μάγδα Πορτοκάλογλου, η Λίτσα Μαρίνου, η Κερασούλα Υφαντοπούλου, η Σούλα Φραγκάκη.
Σάπες 1965: Πίσω διακρίνεται το σπίτι του Αλέξανδρου Τζανίδη, στο οποίο υπήρχε πρόσβαση μέσω αυτής της στενής γέφυρας του χειμάρρου Μπουκλοτζά. Δεν γνωρίζω να υπάρχει ελληνική ονομασία για το χείμαρρο αυτό. Σήμερα δεν φαίνεται γιατί είναι σκεπασμένος και επάνω υπάρχει παιδική χαρά. Ο χείμαρρος αυτός ξεκινούσε από βορειοανατολική πλευρά των Σαπών και κατέληγε ανάμεσα στο Δημοτικό Μέγαρο και το πάρκο. Το όνομά του μάλλον προέρχεται από τη συνήθεια των πέριξ σπιτιών να ρίχνουν τα απόβλητα στο χείμαρρο και αυτός, ιδιαίτερα το καλοκαίρι να αναδίδει δυσάρεστες οσμές! Από τα πρόσωπα της φωτογραφίας (χωρίς να είναι καθαρή) αναγνωρίζω την Πάτρα Τζανίδου με τα τρία παιδιά της και τη Γεωργία, σύζυγο του Άγγελου Τζανίδη.
Σάπες 28 Οκτωβρίου 1966, από το γάμο του Σταύρου και της Χρυσούλας Αγγελίδη. Την εποχή εκείνη δεν υπήρχαν ακόμη τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και οι μεταφορές γινόταν με τα λεωφορεία και τα ταξί. Ένα από αυτά ήταν και αυτό που βλέπουμε στη φωτογραφία με οδηγό τον Αλέκο Τζανίδη. Μια αναμνηστική φωτογραφία λίγο πριν επιβιβαστούν οι νεόνυμφοι στο αυτοκίνητο. Είναι από τις φωτογραφίες που μας γνωρίζουν τις τότε συνθήκες της κοινωνικής ζωής. (Αρχείο Αλέκου Τζανίδη).
26 Μαΐου 1968. Ο Αλέκος με το "Αγοραίο" ταξί, στολισμένο με λευκές ταινίες έξω από το σπίτι της νύφης. Δεν γνωρίζω αν είναι στις Σάπες ή σε κάποιον από τους οικισμούς του Δήμου.
Σάπες 1969, υποθέτω στο καφενείο του Αλέκου Θεοδωρίδη στη γειτονιά μου. Παιδιά της εφηβικής ηλικίας στα πρώτα βήματα για τη μετάβαση σε μια ωριμότερη περίοδο της ζωής τους! Τις Κυριακές ως επί το πλείστον ή τις γιορτινές ημέρες, την εποχή εκείνη, η απασχόληση των νέων σε κάποιο καφενείο ήταν από τις πιο ευχάριστες συνήθειες. Πρόσωπα γνωστά σε μένα, κοντά στην ηλικία μου. Από αριστερά ο Χρήστος Τζανίδης, ο Βασίλης Φούτσας, ο Λεωνίδας Ξανθόπουλος και άλλα δυο άτομα που δεν αναγνώρισα, παίζουν "κολτσίνα"... (Αρχείο: Χρήστου Τζανίδη).
Πρωτομαγιά του 1971, κάπου στα όμορφα δασάκια των Σαπών. Μεγάλη η παρέα των φίλων, διπλές και τρίδιπλες οι σούβλες από ξύλο. Δεμένα με τέχνη από τον ειδικό της παρέας, το Δημήτρη Κεχαγιά, που ήταν και κρεοπώλης στο επάγγελμα (ο πρώτος κάτω αριστερά που γυρίζει τη μία σούβλα. Ο δεύτερος ψήστης ο Αλέκος Τζανίδης. Με κίνδυνο να κάνω κάποιο λάθος στα υπόλοιπα μέλη της παρέας, αναφέρω από αιστερά τους/τις: Χρυσάνθη, Αργυρώ, Δημήτρη Καραμουσαλίδη, Γιάννα, Μερόπη, Χριστίνα, Χρυσούλα, Σουλτάνα, Πατρούλα, Ελένη, (;), (;), Λίτσα, γιαγιά Ευαγγελία, Σάκης και Βούλα. Αγνοώ το φωτογράφο! (Αρχείο φωτό: Λίτσα Καραμουσαλίδου).
Καλοκαίρι του 1975, στην παραλία του "Ντεμίρ Αλή", σήμερα "Άι Γιώργης". Ο τόπος αυτός ήταν για πολλά χρόνια η παραλία που προτιμούσαν για τα μπάνια τους οι Σαπαίοι. Κυρίως τις Κυριακές με όλα τα μεταφορικά μέσα πηγαίναμε για ένα δροσερό μπάνιο στην καθαρή θάλασσα της Μάκρης. Στη φωτογραφία από αριστερά οι: Χρήστος Τζανίδης με τις αδερφές του Νίτσα και Γιάννα, Λεωνίδας Ξανθόπουλος και πίσω ο Παναγιώτης Μολλάκης. (Αρχείο: Χρ. Τζανίδη).
Σάπες, γύρω στα 1980. Την περίοδο από το 1974 μέχρι το 1980, συνεργάστηκε με το Δημήτρη Καραμουσαλίδη και ήταν ο οδηγός του 2ου φορτηγού του. Ο Αλέκος Τζανίδης με το φορτηγό με το οποίο την εποχή εκείνη έκανε μεταφορές κυρίως αγροτικών προϊόντων.
Σάπες: 25 Μαρτίου 1990. Στον κεντρικό δρόμο, ο παππούς Αλέξανδρος με την εγγονή του, τη μικρή Πάτρα, ντυμένη τσολιαδάκι! Από τις όμορφες και χαρούμενες στιγμές για έναν παππού.
ΘΑ ΠΡΟΣΤΕΘΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΥΛΙΚΟ - Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ...