1958, στο παλιό δημοτικό γήπεδο. Πρόκειται για ομάδα παλαιμάχων της "Ελπίδας Σαπών". Η αγάπη τους για το ποδόσφαιρο δεν τους άφηνε να το εγκαταλείψουν τόσο εύκολα. Συχνά φορούσαν την ποδοσφαιρική τους στολή και ήταν έτοιμοι για κάποιο φιλικό παιχνίδι με άλλη ομάδα. Συνήθως αυτή ήταν η κανονική ομάδα της ''Ελπίδας" και έδιναν φιλικούς αγώνες μαζί της και για την καλύτερη προετοιμασία της, ειδικά όταν είχε να παίξει κάποιο δύσκολο παιχνίδι. Από τα πρόσωπα της φωτογραφίας αναγνωρίστηκαν οι: Νίκος Καπέτσης και Στέργιος Πρυτανίδης (σύμβουλοι), Χαφούζ Χουσεΐν Χατζηχασάν, Δημήτριος Βραδέλης, Σταύρος Γιαννόπουλος, Παναγιώτης Ευσταθόπουλος, Κώστας Λοΐζος, Γιάννης Πέτρογλου, Πολυχρόνης Πολυχρονιάδης, Αλέκος Κιρκινέζης. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Κώστα Βραδέλη και έχει δημοσιευτεί στην "Ελεύθερη Άποψη".
Σάπες 1959-60. Στο παλιό δημοτικό γήπεδο. Πρόκειται ίσως για την πρώτη σύνθεση με την επίσημη ονομασία της ποδοσφαιρικής μας ομάδας με το όνομα "ΕΛΠΙΔΑ". Οι παίκτες που την αποτελούν: Από αριστερά: Γιώργος Πολυχρονιάδης (τερματοφύλακας), Πάνος Τσιάκος, Ηλίας Γιαννόπουλος, Μιχάλης Θωίδης, Λάκης Μαρουφίδης, Μιχάλης Χατζόπουλος. Κάτω: Γιάννης Κελέσης, Πάνος Δημητριάδης, Λάκης Πετμεζάς, Τάσος Μπουφινάς και Σταύρος Γιαννόπουλος. (Αρχείο: Πάνος Τσιάκος).
Η ΕΛΠΙΔΑ Σαπών γύρω στα 1960: Την ομάδα αυτή τη θυμάμαι σαν όνειρο! Παιδιά ήμασταν όταν τρέχαμε να θαυμάσουμε τα αστέρια της ομάδας μας. Σκαρφαλωμένοι γύρω γύρω από μερικά σύρματα, που ήταν και ο φράχτης απλώναμε τα χέρια να ακουμπήσουμε τους "θεούς μας"!!! Από αριστερά (όρθιοι) Λάκης Μαρουφίδης, Κώστας Χασομέρης, Τάσος Μπουφινάς, Πάνος Τσιάκος, Φωτακίδης (από το Χαμηλό), Ηλίας Γιαννόπουλος. Κάτω: Μιχάλης Χατζόπουλος, Λάκης Πετμεζάς, Σταύρος Τζανίδης, Πάνος Δημητριάδης, κάποιο παιδί με καταγωγή από τη Βουλγαρία....(Αρχείο Ηλία Γιαννόπουλου).
1962:
Η ποδοσφαιρική ομάδα των Σαπών Ελπίδα με τους παίκτες της εποχής.
Όρθιοι από αριστερά: Γ. Αλεξίου, Π. Δημητριάδης, (;), Κυρ. Κεσκεσιάδης,
Δρ. Αλεξίου, Σταύρος Τζανίδης, Μιχ. Θωίδης, Νίκος Τσιρίδης (προπονητής),
Κάτω: Τάκης Ζαμπογιάννης, Σταύρος Δημόπουλος, (;), Θέμης Τζανίδης και
Γιώργος Πολυχρονιάδης. (Αρχείο Τάκη Ζαμπογιάννη).
Στο γήπεδο του Ιάσμου, λίγο μετά το '62. Αρκετοί νέοι παίκτες από την ομάδα που γνωρίσαμε σε παλιότερες φωτογραφίες. Από αριστερά Χρ. Θωίδης και Γ. Πολυχρονιάδης (παράγοντες), Ηλ. Γιαννόπουλος, Θ.Τζανίδης, (), Κυρ.Κεσκεσιάδης, Γ. Αλεξίου, Παύλος Νικηφορίδης, (), Θεοδωρίδης, Στ. Δημόπουλος, Δρ.Αλεξίου, Μιχ.Θωίδης και Λ.Σταυρίδης (παράγοντας). (Αρχείο Ηλία Γιαννόπουλου).
Σάπες, γύρω στα 1964... στο
δημοτικό γήπεδο σε μια από τις λίγες φωτογραφίες γενικά, όπου φωτογραφίζονται μαζί οι δυο αντίπαλες ομάδες! Επάνω η Ελπίδα και κάτω ο
Ερμής Πίσω από τη φωτογραφία έγραφε: "Εδώ είμαστε βγαλμένοι προτού
αρχίσει το ματς Ελπίδα-Ερμή, που έληξε 3-2 υπέρ του Ερμή. Οι βαθμοί όμως
είναι της Ελπίδας, διότι χρησιμοποίησε ξένους παίκτες!"... Από τους
παίκτες της ομάδας μας αναγνώρισα: (κάποιος στρατιώτης, Νίκος
Τσιαντούκας,παράγοντας, Π.Δημητριάδης, Θ.Τζανίδης, Σ.Δημόπουλος, Κ.
Κεσκεσιάδης, Γ.Αλεξίου, Μ.Πετρόπουλος, Καραϊσερίδης, Λ.Μαρουφίδης,
Στ.Τζανίδης, Λ.Σταυρίδης (παράγοντας). (Δίπλα στον Κυριάκο Κεσκεσιάδη ο
φίλος του Γιώργος Καζανιάδης). (Αρχείο Κυριάκου Κεσκεσιάδη).
Σάπες 13 Νοεμβρίου 1966: Τέσσερις από τους πολλούς ποδοσφαιριστές της Ελπίδας Σαπών. Θυμάμαι τους τρεις να παίζουν την εποχή εκείνη, τους Δουρουκλάκη, Αλεξίου και Πανδρακλάκη. Τον Φιλιππίδη Σταύρο, δεν τον θυμάμαι, αλλά μπορεί και να κάνω λάθος.
Η ΕΛΠΙΔΑ Σαπών της εποχής του 1967. Στην ομάδα αυτή έπιαξα κι εγώ. Ένα μεγάλο μέρος των συμπαικτών μου ήταν συμμαθητές μου στο σχολείο. Η φωτογραφία είναι από έναν αγώνα με τον Πανθρακικό, ο οποίος την εποχή εκείνη ήταν από τις ισχυρότερες της κατηγορίας, όμως τα αποτελέσματα μαζί μας δεν ήταν τις περισσότερες φορές νικηφόρα γι αυτόν. Μετά από πρόσφατη (Νοε. 2012) με το φίλο και συμμαθητή μου Νίκο Πάππο, όπου θυμηθήκαμε τα παλιά, μου θύμησε και τα ονόματα των δύο στρατιωτών που υπηρετούσαν τότε στην ΠΑΠ και ενίσχυαν το δυναμικό της ομάδας. Ο τερματοφύλακας ήταν ο Τσίχλας και ο τρίτος από τους καθιστούς ο Λεωνίδας Παϊζάνης. Μπράβο Νίκο... φοβερό μνημονικό!
Το 1968, στο αλησμόνητο εκείνο πρωτάθλημα, από τον αγώνα μέσα στο Διδυμότειχο, όπου το κερδίσαμε με 1-3. Από αριστερά: Γ. Κελέσης, Παν.Γρηγορόπουλος, Πανδρακλάκης, Γ. Κεραμυδάς, Σπυριδακάκης, Γ. Αλεξίου, (κάτω) Ραήφ, Ν.Πάππος, Αν. Αλεξίου, Μουσταφά Μπερμπέρ, Δρ. Αλεξίου, Οσμάν Μπαλτά. Θυμάμαι το εξής στιγμιότυπο... στο 3ο γκολ που πέτυχε ο Ν. Πάππος, οι παίκτες του Διδυμοτείχου δεν άντεξαν το γεγονός κι ενώ πανηγύριζε τον πήραν από πίσω και τον κυνηγούσαν γύρω από την εστία του τερματοφύλακα! Και βέβαια να θυμήσω ότι τα γήπεδα τότε δεν ήταν στρωμένα με γκαζόν αλλά ψιλό χαλικάκι, που όταν έπεφτες το λιγότερο που πάθαινες ήταν κάποιοι μώλωπες στα χέρια ή στα πόδια! Την εποχή εκείνη η ομάδα ήταν πιο εύρωστη οικονομικά, ίσως ακόμη και μέχρι σήμερα! (διαβάστε το περιστατικό στην προηγούμενη σελίδα με το Δήμαρχο Τσιτσώνη). Γι αυτό και είχε τη δυνατότητα να πληρώνει τις μετακινήσεις τουλάχιστον 4-5 παικτών από την Αθήνα αεροπορικών κάθε βδομάδα και ενός από τη Γερμανία (Γ. Κελέσης).
Ήταν γύρω στο 1968-69. Μόλις έληξε ο αγώνας ανάμεσα στην Ελπίδα Σαπών και τον Πανθρακικό με αποτέλεσμα 1-0 υπέρ της ομάδας μας. Από μόνη της η νίκη αυτή αποτελούσε ένα μεγάλο γεγονός για το τοπικό μας ποδόσφαιρο. Ήταν όμως κάτι παραπάνω από ένα τοπικό θρίαμβο! Η νίκη αυτή οδηγούσε την ομάδα μας στη Β' Εθνική κατηγορία. Οι πανηγυρισμοί που βλέπετε ήταν απερίγραπτοι, καθώς συμμετείχαν αθλητές και φίλαθλοι σε ένα ξέφρενο χορό κάτω από τους ήχους των "ζουρναντζήδων"! Ίσως κάποιοι θα ρωτήσετε μα καλά, πότε η ομάδα σας αγωνίστηκε στη Β΄Εθνική, κάτι τέτοιο δεν έγινε ποτέ! Πραγματικά η Ελπίδα δεν ανέβηκε ποτέ και τη θέση της πήρε ο Πανθρακικός! Τότε ήταν και η χρονιά που αποφασίστηκε η κατασκευή του σημερινού Εθνικού Σταδίου με Γενικό Γραμματέα τον Ασλανίδη!!! Μια άνοδος που δεν έγινε και μεταφράστηκε σε Στάδιο! Από τότε κανείς δεν ασχολήθηκε με το θέμα αυτό! Και πώς θα μπορούσε άλλωστε! Από τους πανηγυρισμούς παικτών και φιλάθλων μετά τη νίκη της Ελπίδας επί του Πανθρακικού με 1-0 στο παλιό γήπεδο. Από τους παίκτες αναγνωρίζω τον Τάσο Αλεξίου και το Θέμη Τζανίδη.
H Eλπίδα Σαπών γύρω στα 1970 ή όχι;
Πέρασαν αρκετά χρόνια από τότε που συμπεριέλαβα αυτή τη φωτογραφία στη σελίδα με την ΕΛΠΙΔΑ Σαπών. Ώστόσο είχα τις αμφιβολίες μου αν ήταν έτσι! Κάποια πρόσωπα της φωτογραφίας, αν και αγαπούσαν το άθλημα, δεν είχαν παίξει στην ΕΛΠΙΔΑ. Κι έτσι ξεκίνησα να βγάλω μια άκρη! Από 2 άλλα πρόσωπα έλαβα διαφορετικές απόψεις για το όνομα! Τελικά τα πράγματα αποκαταστάθηκαν από τον ιδρυτή της ομάδας. Κι αυτός ήταν ο Τάσος Σταυρίδης, μαζί με το Γιάννη τον Εμιρζά!
Η ομάδα είχε το όνομα ΟΡΦΕΑΣ! Κι αυτό δεν ήταν τυχαίο! Το όνομα ήταν ίδιο με αυτό της παλιάς προπολεμικής ομάδας των Σαπών, που όμως δεν συμμετείχε σε επίσημες διοργανώσεις. Το ίδιο και ο νεότερος ΟΡΦΕΑΣ. Στην ομάδα συμμετείχαν παλιοί, αλλά και νέοι ποδοσφαιριστές που έπαιζαν στην ΕΛΠΙΔΑ. Οι υπόλοιποι είχαν συμμετοχή από αγάπη στο άθλημα. Η ομάδα του ΟΡΦΕΑ έδινε τους αγώνες στο παλιό Δημοτικό γήπεδο, εκεί που είναι σήμερα το Κέντρο Υγείας Σαπών, αν και είχε ήδη κατασκευαστεί το νέο Εθνικό Στάδιο. Οι στολές ήταν αγορασμένες από τα ίδια τα μέλη. Ο Τάσος θυμάται από τη φωτογραφία αυτή ότι οι φανέλες ήταν κίτρινες. Τις μαύρες ρίγες τις έφτιαξε ο ίδιος με πλαστικό μαύρο χρώμα!
Η φωτογραφία αυτή είναι και η τελευταία του ΟΡΦΕΑ και κρύβει ένα πολύ δυσάρεστο γεγονός! Την ώρα της φωτογράφισης περίμεναν να έρθει η ομάδα της 388 ΠΑΠ, την οποία αποτελούσαν στρατιώτες της Μονάδας. Θα ερχόταν με στρατιωτικό όχημα τα επόμενα λεπτά. Όμως τύχη σκληρή και τραγική περίμενε τα παιδιά εκείνα. Καθώς ερχόταν έσπασαν τα φρένα του οχήματος με αποτέλεσμα δυο στρατιώτες να χάσουν τη ζωή τους! Ήταν φυσικό από τότε η ομάδα να μην έχει τη διάθεση να συνεχίσει τις εμφανίσεις και από τότε διαλύθηκε!
Αργότερα, ο Ανέστης Δημόπουλος πρωτοστάτησε στη δημιουργία μιας νέας ομάδας, με το όνομα "ΗΡΑΚΛΗΣ" Ήταν σε όλους γνωστό το πάθος και η αγάπη του στο ποδόσφαιρο!
Αυτή είναι η ιστορία της φωτογραφίας. Κλείνοντας την αναφορά μου, σημειώνω τα ονόματα των παικτών του ΟΡΦΕΑ.
Από αριστερά, ο Ηλίας
Γιαννόπουλος. Ίσως ήταν από τις τελευταίες εμφανίσεις την εποχή εκείνη. Δίπλα του ο
Γιάννης Εμιρζάς, που τον θυμάμαι να παίζει και τερματοφύλακας, ο Τάσος
Σταυρίδης, ο Θανάσης Ρεφειάδης, ο Ευθύμης Πασχαλίδης και ο Θόδωρος
Τζανίδης. Κάτω σειρά: Ανέστης Δημόπουλος, Κώστας Ρεφειάδης, Γιάννης
Γρηγοριάδης, Χαράλαμπος Καρατσάης και Γιώργος Πορτοκάλογλου. (Αρχείο Ηλία Γιαννόπουλου).
Ευχαριστώ τον Τάσο Σταυρίδη για τις πληροφορίες...
Παρασκευή 12 Απριλίου 2013. Από αριστερά: Νίκος Παπάς, Ραήφ Τοπάλ, Σταύρος Γιαννόπουλος και Γιώργος Κεραμυδάς. Και οι τέσσερις υπήρξαμε παίκτες της ΕΛΠΙΔΑΣ Σαπών, σε εποχές που γνώρισε μεγάλες επιτυχίες στο Θρακικό χώρο. Για δυο ώρες θυμηθήκαμε γεγονότα που έγιναν πριν από αρκετές δεκαετίες. Παλιότερος όλων ο Σταύρος, που έπαιξε στην ομάδα τη δεκαετία του '50. Οι υπόλοιποι τρεις γύρω στο 1967 και μετά. Γελάσαμε, συγκινηθήκαμε, θυμηθήκαμε φίλους και συντοπίτες που έφυγαν από κοντά μας, αναπολήσαμε τις παλιές ''καλές'' εποχές, γιατί όταν είσαι νέος, πάντα οι εποχές είναι καλές!
(2019: Έξι χρόνια μετά την ανάρτηση της φωτογραφίας αυτής με μεγάλη θλίψη συμπληρώνω το σχόλιο ως εξής. Το Φεβρουάριο του 2019, ο παιδικός μου φίλος Νίκος Παπάς, μας άφησε κι έφυγε για το μεγάλο, το αιώνιο ταξίδι στη χώρα του Παραδείσου. Αναπάντεχο και βαρύ το πλήγμα για όλους μας, μα περισσότερο για την οικογένειά του. Αιωνία σου η μνήμη αγαπητέ μου φίλε!)
ΟΚΤΩΒΡΙΟΣ 2020: Αν και δεν συνηθίζω να ενημερώνω τη σελίδα μου με γεγονότα και καταστάσεις των τελευταίων χρόνων, αφού ο στόχος της είναι η ανάδειξη μιας άλλης περασμένης εποχής, κάνω μια εξαίρεση γιατί νομίζω ότι αξίζει τον κόπο, αφού το 2020 είναι μια χρονιά ορόσημο για την ΕΛΠΙΔΑ Σαπών. Η ποδοσφαιρική ομάδα ανέβηκε κατηγορία και παίζει στο Πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής Κατηγορίας. Νομίζω για πρώτη φορά. Διαβάζοντας το ονόματα των ποδοσφαιριστών μου ήρθαν κάποιες σκέψεις που θα ήθελα να αναφέρω. Εντόπισα μερικές διαφορές από τα παλιά, τα χρόνια τα δικά μου και ακόμη παλιότερα. Η πρώτη διαφορά είναι ότι παλιά η ομάδα αποτελούνταν καθαρά από γηγενείς παίκτες, παιδιά δηλαδή που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στον τόπο. Σήμερα τα ντόπια παιδιά είναι ελάχιστα, εκτός από τον προπονητή της ομάδας, το Βασίλη Χαριτόπουλο είναι και οι ο Γρηγόρης Χαριτόπουλος, ο Δημήτρης Ρούφος που είναι και αρχηγός της ομάδας, ο Κώστας Γεωργαντάς, από το Αρσάκειο και ο Χαμζά από τα Αρριανά, που δεν τους βλέπουμε στη φωτογραφία. Αρκετοί από τους ποδοσφαιριστές είναι φοιτητές σε Πανεπιστήμια της Θράκης. Για τα οικονομικά δεν μπορώ να κάνω συγκρίσεις, αφού δεν έχω ενημέρωση για τις παρούσες συνθήκες. Εκείνο που ξέρω είναι ότι τα παλιότερα χρόνια, οι αμοιβές έφταναν στο ποσό ενός κουλουριού ή ενός πιάτου φαγητού πριν τον αγώνα!
Και για την ιστορία η φωτογραφία είναι από τον πρώτο αγώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ για το Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής με την ομάδα της Αναγέννησης Θαλασσιάς, εκτός έδρας που νίκησε με 0-2. Συχνά πυκνά, θα ενημερώνω για την εξέλιξη του πρωταθλήατος από αυτή τη θέση... Καλή συνέχεια στην ΕΛΠΙΔΑ ΣΑΠΩΝ...