1951. Καρναβάλι στις Σάπες. Ο "πόντιος" καρναβαλιστής είναι ο Αλέκος Χαρισιάδης και πίσω έχω την υποψία ότι είναι η θεία μου Καλλιόπη Μαλλέ. Μοιάζει πολύ.


1951. Καρναβάλι στο Δημοτικό Σχολείο. Αναγνωρίζω δυο πρόσωπα, τη Νίτσα Πάππου και την Αμαλία Σαμαρά. Θα υπάρχει συνέχεια όσον αφορά τα ονόματα.


Γύρω στα 1957. Καρναβάλι στις Σάπες. Στο καρναβάλι η συμμετοχή ανδρών και γυναικών, μικρών και μεγάλων ήταν μεγάλη. Στη φωτογραφία Ζ.Γιουφτσιάδου, .... Νίτσα Αντωνιάδου.


1959. Καρναβάλι στο Δημοτικό σχολείο: Από τα χρόνια της δεκαετίας του '50 και μετά, οι καρναβαλικές εκδηλώσεις στο σχολείο ήταν απόλυτα εναρμονισμένες με αυτές της τοπικής κοινωνίας. Στη φωτογραφία η δασκάλα Κούλα που τη γνωρίζαμε για χρόνια ως δεσποινίς Κούλα, μαζί με την τάξη της. Τη φωτογραφία μου έδωσε η κ. Ευαγ. Καραθανάση.


Σάπες 1957: Παρέα κοριτσιών που συμμετείχαν στις αποκριάτικες εκδηλώσεις της πόλης. Από αριστερά: Πέρσα Καραλεξίδου, Παναγιώτα Γκιουβέτσα, Ευσταθούλα Χατζεϊπίδου και Αγγέλα Μπεκιαρίδου, η οποία μου έδωσε και τη φωτογραφία.


Αποκριάτικος χορός με τη συνοδεία λαϊκών οργάνων των αθιγγάνων οργανοπαικτών που πάντα την εποχή εκείνη έδιναν τον τόνο του αυθόρμητου και χωρίς καμιά επίσημη οργάνωση κεφιού. Στη φωτογραφία μια ομάδα Σαπαίων χορεύουν μπροστά στο καφεκοπτείο-σησαμελαιοτριβείο  του Χρήστου Ζαμπογιάννη. Από τα πρόσωπα αναγνωρίζω τον Τάκη Σεραφειμίδη, Βασ. Κοντακίδη και Κώστα Μπακιρτζή. (αρχείο Γ. ψωμιάδη).


Σάπες: Καθαρά Δευτέρα... 25/02/1963. Στο ''Παλλάδιο'' την ίδια ημέρα με την προηγούμενη φωτογραφία, μια άλλη παρέα σε άλλο σημείο και μάλλον την ίδια ώρα (το συμπέρασμα από τις σκιές), γλεντούν το καρναβάλι με τη συνοδεία του Χρήστου Παπαδόπουλου που παίζει το μπουζούκι και του Χαράλαμπου Μαρίνου με το ακορντεόν!  Όπως βλέπετε, όλοι είναι μουτζουρωμένοι τηρώντας το παλιό έθιμο. Από τα άλλα πρόσωπα αναγνωρίζω από αριστερά τους: τρύφωνα Καραβασίλη, Σταύρο Σμυρνόπουλο (στη τζαμαρία), Ανδρέα Ρωμαΐδη, Σταύρο Αγγελίδη, Δημήτριο Μπεκιαρίδη, Θωμά Πέτρογλου, Χρήστο Θωίδη, Παναγιώτη Μπεϊλεξίδη. Ο νεαρός δεξιά με το μαύρο πουλόβερ είναι ο συνομήλικός μου Χουσεΐν, ο οποίος εδώ και πολλά χρόνια διατηρεί ελληνική ταβέρνα στη Βιέννη της Αυστρίας.


7 Μαρτίου 1965. Καρναβάλι στις Σάπες. Παρέα νέων της εποχής του 1965 μπροστά στο "Παλλάδιο" συμμετέχουν στο γλέντι της αποκριάς. Αναγνωρίζονται ο Χαρ. Τσαβδάρης, Χρήστος Θωίδης, Τάκης Παπαδόπουλος, Λάκης Σταυρίδης, (:), Φάνης Φωτακάκης και Τάσος Σταυρίδης. Θα μάθω και τους μασκοφόρους... (φωτογραφία από το αρχείο Γ. Ψωμιάδη).


1965. Περίοδος καρναβαλιού. Τις αποκριάτικες ημέρες στο Παλλάδιο γινόταν τα Σαββατοκύριακα αρκετοί χοροί, όπου διασκέδαζαν οι Σαπαίοι με τις φιλικές τους παρέες και τις οικογένειές τους. Στη φωτογραφία ο Στ. Αγγελίδης και ο Θ. Βαλασιάδης, από το αρχείο του οποίου βρήκα τη φωτογραφία.


7/3/1965: Αποκριάτικο γλέντι, πάλι στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ, αλλά μία εβδομάδα αργότερα από την προηγούμενη φωτογραφία.  Άλλη μία απόδειξη ότι εκείνη την εποχή στον τόπο μας ο κόσμος διασκέδαζε και ιδιαίτερα την περίοδο της αποκριάς. Και μάλιστα τα γλέντια ήταν πασίγνωστα στην περιοχή μας, γι αυτό και η συμμετοχή  προσώπων από τις άλλες πόλεις ήταν μεγάλη.  Τα πρόσωπα που αναγνωρίζω είναι από αριστερά: Κώστας Μισσαρβίδης, Έφη Τσαούση από τη Μάκρη, Μάρθα  και η Μαρία Ταμουρίδου.  Τους δυο άντρες δεξιά δεν τους γνωρίζω. Πρέπει να είναι φίλοι της παρέας, εκτός Σαπών.   (Αρχείο: Θ. Μισσαρβίδου).

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com