15 Ιουνίου 2016: Αρχίζω την καταγραφή μιας ακόμη οικογένειας, τα μέλη της οποίας ήρθαν στις Σάπες το 1922, από την Πέτρα της Ανατολικής Θράκης.
Τα πρώτα στοιχεία που καταχωρώ δεν είναι πολλά και ιδιαίτερα το φωτογραφικό υλικό, όμως πιστεύω ότι αν γίνει η αρχή, θα υπάρχει και η συνέχεια...
Ευχαριστώ, τη Φωτεινή Μαρωνοπούλου, κόρη της Δέσποινας Καραλεξίδου, και τη Δήμητρα Κάλτσου, κόρη της Μαρίκας Καραλεξίδου, για την πολύτιμη συνεργασία .
Μαζί τους είχαν και τα τέσσερα παιδιά τους. Όλα αγόρια.
Ήταν ο Μιχάλης, ο Θόδωρος, ο Γιάννης και ο Θανάσης.
Για το Μιχάλη .. (προς το παρόν δεν έχω πληροφορίες).
Ο Θόδωρος παντρεύτηκε τη Φωτεινή Σωτηρούδα. Παιδιά που απέκτησαν ήταν ο Γιάνναρος Καραλέξης, η Μαρίκα, η Τασία (1920), (όταν ήρθε από την Πέτρα, ήταν 2 ή 3 χρόνων) και η Μαρίτσα (1931). Τα κορίτσια δεν έκαναν δικές τους οικογένειες. Ο Γιάνναρος, παντρεύτηκε κι έζησε στην Κομοτηνή. Απέκτησε δυο παιδιά, το Θόδωρο και την Κοκωνίτσα.
Ο Γιάννης παντρεύτηκε την Κοκώνη ........ και απέκτησαν μια κόρη, την Πατρούλα. Η Πατρούλα παντρεύτηκε τον Αλέκο Τζανίδη με τον οποίο απέκτησαν τρία παιδιά. Το Χρήστο (Τάκη), τη Γιαννούλα και την Κοκώνη (Κοκωνίτσα, που ζει στη Γερμανία). (Διαβάστε εδώ).
Ο Θανάσης Καραλεξίδης [1900-1965], παντρεύτηκε την Καρυοφίλη Σαπουντζή. Aπέκτησαν πέντε παιδιά, όλα κορίτσια! Πρώτη ήταν η Μαρίκα (μετέπειτα Κάλτσου), η Ιερουσαλήμ (μετέπειτα Χαραλαμπίδου), η Δέσποινα (Πιπίνα), (μετέπειτα Μαρωνοπούλου), η Κατίνα (1933-1999), (μετέπειτα Τραμπίδου), η Ζωή (μετέπειτα Κατσαούνη) και η Περσεφόνη (μετέπειτα Κιουπτσή).
Η Μαρίκα (η μεγαλύτερη κόρη), παντρεύτηκε το Λεωνίδα Κάλτσο, από την Κίρκη. Απέκτησαν δυο παιδιά, τη Δημητρούλα και το Θανάση. Σήμερα δεν βρίσκονται στη ζωή, ούτε ο Λεωνίδας (Κομοτηνή+1966), ούτε η Μαρίκα (Λουτράκι+2007).
Η Ιερουσαλήμ, παντρεύτηκε τον Αναστάσιο Χαραλαμπίδη και απέκτησαν ένα παιδί, τη Βασιλική, που ζει στην Καβάλα. Ο Αναστάσιος και η Ιερουσαλήμ Χαραλαμπίδη δεν βρίσκονται στη ζωή.
Η Δέσποινα, παντρεύτηκε το Νικόλαο Μαρωνόπουλο. Απέκτησαν δυο παιδιά, τη Φωτεινή και το Θανάση, που ζουν στην Καβάλα. Η Δέσποινα (Πιπίνα) έφυγε από τη ζωή στην Καβάλα το 2018.
Η Κατίνα, παντρεύτηκε τον Παναγιώτη Τραμπίδη, γνωστό στους παλιούς Σαπαίους και ειδικά στους μαθητές του Γυμνασίου Σαπών, αφού για πολλά χρόνια ήταν επιστάτης. Απέκτησαν δυο παιδιά, τον Πασχάλη και το Σταύρο. Ζουν, ο πρώτος στην Κομοτηνή και ο δεύτερος στις Σάπες. Ο Παναγιώτης και η Κατίνα Τραμπίδου, δεν βρίσκονται στη ζωή.
Η Ζωή, παντρεύτηκε το Θεόδωρο Κατσαούνη και απέκτησαν δυο παιδιά, την Όλγα και το Θανάση. Ζουν στην Αθήνα.
Η Περσεφόνη, παντρεύτηκε τον Πολυδεύκη Κιουπτσή από τις Σάπες και απέκτησαν μια κόρη, τη Μαρίνα. Ζουν στη Γερμανία. Εκεί ζει και η Περσεφόνη.
Γύρω στα 1934. Μοναδική φωτογραφία κειμήλιο! Η Καρυοφίλη (Σαπουντζή) Καραλεξίδου, σύζυγος του Θανάση, με τα τέσσερα από τα έξι κορίτσια της. Στην αγκαλιά της κρατάει την Κατίνα (μετέπειτα σύζυγο Παναγιώτη Τραμπίδη). Αριστερά η Μαρίκα (μετέπειτα Κάλτσου). Δίπλα της η Δέσποινα (Πιπίνα), μετέπειτα Μαρωνοπούλου. Δεξιά η Ιερουσαλήμ (μετέπειτα Χαραλαμπίδου).
1943, εποχή Βουλγαρικής Κατοχής στις Σάπες. Πίσω δεξιά, διακρίνεται το σπίτι του παππού μου Απόστολου Μαλλέ, που και σήμερα είναι αναγνωρίσιμο όπως το βλέπουμε στην εικόνα. Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Σταύρου Αγγελίδη του Κωνσταντίνου. Ο ίδιος ο Σταύρος αναφέρει το κορίτσι που κρατά την αγελάδα, ως μια από τις κόρες του Θανάση Καραλεξίδη. Η Δέσποινα Καραλεξίδη, που ζει στην Καβάλα, δέχεται ότι είναι πολύ πιθανόν να πρόκειται για τη μεγαλύτερη αδερφή της Μαρίκα, που γεννήθηκε το 1925.
Φωτογραφία μεταξύ 1947-48. Αριστερά η Δέσποινα Καραλεξίδου και δεξιά η Μορφίλη Χαραλαμπίδου. Ήταν αδερφή του Ανέστη Χαραλαμπίδη, σύζυγος της Ιερουσαλήμ, αδερφής της Δέσποινας. Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας γράφει: "1947-1948 - Πόλεμος αντάρτες - Πιπίνα - Μορφίλη, αδερφή Ανέστη"... [Αρχείο: Φωτεινής Μαρωνοπούλου]
Φωτογραφία γύρω στο 1946. Οι αδερφές Ιερουσαλήμ και Δέσποινα (Πιπίνα) Καραλεξίδου. Η Ιερουσαλήμ ήταν η δεύτερη στη σειρά κόρη του Θανάση Καραλεξίδη και η Πιπίνα αμέσως μετά. Και οι δυο αδερφές μετά από μερικά χρόνια παντρεύτηκαν κι έζησαν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους στην Καβάλα. [Αρχείο: Φωτεινή Μαρωνοπούλου]
Σάπες μετά το τέλος της Βουλγαρικής Κατοχής. Η απελευθέρωση έδωσε τη δυνατότητα στους κατοίκους των Σαπών να προσπαθούν να ανασάνουν μετά από τα δύσκολα χρόνια της μαύρης κατοχής. Μπορούν από εδώ και πέρα να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους και να απολαύσουν τους καρπούς του μόχθου τους. Το καλοκαίρι άρχιζε ο θερισμός και μετά τα αλώνια. Μοναδική φωτογραφία από τον αλωνισμό των σιτηρών. Η πατόζα ανήκει στο νέο Γεωργικό Συνεταιρισμό Σαπών. (πληροφορίες εδώ). Τα πρόσωπα που αναγνωρίστηκαν: Θανάσης Καραλεξίδης (στο κέντρο της φωτό). Δεξιά του ο Τηλέμαχος Μπεκιαρίδης, ο Γιώργος Σάντος, δεξιά με το μαύρο πουλόβερ και καθισμένη η Χρυσή Μπεκιαρίδου, μητέρα της Αγγέλας. (Αρχείο φωτό: Δέσποινα Καραλεξίδου Μαρωνοπούλου).
Σάπες γύρω στα 1950. Παρέα από μέλη δυο γειτονικών οικογενειών. Είναι καλοκαίρι και η συγκομιδή των καρπουζιών κάνει τα πρόσωπα να φωτογραφίζονται χαρούμενα. Δεν υπήρχε σπιτικό στον τόπο μας που να μην έχει ένα μικρό ή μεγαλύτερο μπαξεδάκι, όπου καλλιεργούσε διάφορα προϊόντα για τις οικογενειακές ανάγκες. Και βέβαια και τα καρπούζια το καλοκαίρι είχαν την τιμητική τους. Κι εγώ θυμάμαι την εποχή που ήμουν μικρός να ρίχνουμε ένα καρπούζι κάθε ημέρα μέσα στο δροσερό πηγάδι! Και τότε όλα τα σπίτια είχαν πηγάδια. Ήταν το ψυγείο της εποχής. Τα πρόσωπα της παρέας από αριστερά: Πιπίνα Καραλεξίδου, Ανέστης Χαρισιάδης, που ήταν και φωτογραφός την εποχή εκείνη, στη συνέχεια οι αδερφές του Ελένη και Χρυσούλα και τέλος η Πατρούλα, που ήταν κόρη του Γιάννη και της Κοκώνης Καραλεξίδη. [Αρχείο: Φωτεινή Μαρωνοπούλου]
Σάπες 1954: Η φωτογραφία είναι τμήμα από άλλη που ανήκει στο αρχείο του γιατρού Κώστα Βραδέλη. Την αναρτώ γιατί μόλις σήμερα (8/3/2021) έμαθα από την κ. Βούλα Σπούλου ότι ο 6ος από αριστερά είναι ο Ανέστης Χαραλαμπίδης, ο σύζυγος της Ιερουσαλήμ Καραλεξίδου και πατέρας της Βούλας. Ο Ανέστης υπάρχει στη φωτογραφία ως ένας από τους παράγοντες της "ΕΛΠΙΔΟΣ ΣΑΠΠΩΝ" . Αργότερα έφυγαν κι έζησαν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους στην Καβάλα. (Ευχαριστώ τη Βούλα για την πληροφορία)...
Σάπες: Φεβρουάριος ή Μάρτιος του 1957. Όταν οι άνθρωποι ήθελαν και μπορούσαν να διασκεδάσουν χωρίς οργάνωση και σωματεία. Έφτανε η διάθεση και η αυθόρμητη συμμετοχή σε γλέντια και διασκεδάσεις που ξεκινούσαν από τους ίδιους. Από τότε, το καρναβάλι ήταν μια γιορτή για όλους τους Σαπαίους και ιδιαίτερα για τους νέους και τα νέα κορίτσια. Πιστεύω ότι όλοι θα αναγνωρίσετε το δρόμο. Είναι η συνέχεια του κεντρικού δρόμου της αγοράς, προς το Γυμνάσιο και το Δημοτικό Σχολείο. Δυο φίλες, που έχουν καταγωγή από την Πέτρα της Ανατ. Θράκης, πηγαίνουν για το λαϊκό γλέντι του καρναβαλιού. Πρόκειται για την Αγγέλα Μπεκιαρίδου (αριστερά) και την Περσεφόνη Καραλεξίδου (δεξιά). Η φωτογραφία από το αρχείο της Αγγέλας Μπεκιαρίδου
Σάπες, 1958 - 59. Συλλεκτική, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η παραπάνω φωτογραφία, αφού εικονίζονται και οι έξι αδερφές και κόρες του Θανάση Καραλεξίδη. Είναι από το γάμο της Κατίνας με τον Παναγιώτη Τραμπίδη. Από αριστερά είναι η Δέσποινα (Πιπίνα), η Ιερουσαλήμ, η Ζωή, η νύφη Κατίνα, η Περσεφόνη και η Μαρίκα. Στιγμή μοναδική για την οικογένεια. (αρχείο: Δέσποινας Μαρωνοπούλου Καραλεξίδου).
Σάπες 1958-59. Άλλη μια φωτογραφία από το γάμο της Κατίνας Καραλέξη. Όλα σχεδόν τα πρόσωπα είναι συγγενικά. Δίπλα στη νύφη ο πατέρας της Θανάσης. Ο μικρός με το άσπρο παλτό ο Θανάσης Κάλτσος, εγγονός και η αδερφή του Δήμητρα με την άσπρη κορδέλα. Η γιαγιά Καρεμφύλη πίσω από τη Δήμητρα. Το κοριτσάκι αριστερά της νύφης η Βούλα Χαραλαμπίδου- Σπούλου. Πάνω από τη νύφη ο Λεωνίδας Κάλτσος και αριστερά του ο Αργύρης Αργυρόπουλος από την Κομοτηνή, ξάδερφος της νύφης.
Γύρω στα 1990. Από το γλέντι της "Γυναικοκρατίας" στις Σάπες. Με τον τότε Δήμαρχο Σαπών Γιώργο Πολυχρονιάδη, τέσσερα από τα δραστήρια μέλη, που συμμετείχαν κάθε χρόνο και για πολλά πολλά χρόνια στο έθιμο της Γυναικοκρατίας. Και ήταν φυσικό θα έλεγα, αφού όλες οι γυναίκες προέρχονταν από προσφυγικές οικογένειες από την Πέτρα της Ανατ. Θράκης, από όπου και έφεραν το έθιμο. Πρόκειτα (από αριστερά) για τη Νίτσα Αντωνιάδου, Κατίνα Τραμπίδου, Λαφίνα Δημητριάδου και Αγγέλα Μπεκιαρίδου. Η Κατίνα τραμπίδου, ήταν κόρη του Θανάση και της Καρυοφύλλης Καραλεξίδου. (Αρχείο φωτο: Λαφίνα Δημητριάδου).
Η ΣΕΛΙΔΑ ΘΑ ΕΜΠΛΟΥΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΟ ΥΛΙΚΟ...