Κομοτηνή 1937. Μια φωτογραφία την εποχή που ο Δ. Καραθανάσης υπηρετούσε στο στρατό. Το τμήμα εξασκείται  δίπλα σε ένα συμπαθές πρόβατο, που φαίνεται εξοικειωμένο με το θέαμα!


Άδεια κυνηγιού του 1939!  Και τότε όποιος ήθελε να κυνηγά έπρεπε να έχει άδεια από δημόσια υπηρεσία. Αν ρίξετε μια ματιά στο έντυπο, θα διαπιστώσετε με πόση λεπτομέρεια αναφέρονται οι όροι κυνηγιού.



Μοναδικό έγγραφο του 1945! Στην πρώτη σελίδα αναγράφονται τα εξής: "ΕΘΝΙΚΗ ΟΡΓΑΝΩΣΙΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΝΤΑΡΤΩΝ ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ-ΘΡΑΚΗΣ" - "ΔΕΛΤΙΟΝ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ". Διαπιστώνουμε ότι ο Δημ. Καραθανάσης ήταν μέλος της οργάνωσης.  Τον Οκτώβριο του 1944 είχαν αποχωρήσει από τη Θράκη οι Βούλγαροι, αλλά άρχισε ο Εμφύλιος Πόλεμος, ένας σκληρός και ενελέητος αδερφικός σπαραγμός!  


Γύρω στα 1945.  Όμορφη φωτογραφία από το γάμο του Καραθανάση Δημητρίου με τη Σταματία το γένος Καραμουσαλίδου. 


Αποκριές του 1952. Η οικογένεια του Δημητρίου και της Σταματίας Καραθανάση. Τα τρία αγόρια τους ντυμένα καρναβαλάκια. Ο μεγάλος γιος ο Τάσιος, το φανταράκι ο Χρήστος και ο μικρούλης, ενός έτους, Ισίδωρος!!! Δίπλα στο πατρικό τους σπίτι. Το πίσω σπίτι πρέπει να είναι της οικογένειας του Κενανίδη.


Αποκριές του 1952. Την ίδια ημέρα και μια αναμνηστική φωτογραφία με τον παππού Χρήστο και τη γιαγιά Ευαγγελία Καραμουσαλίδη, γονείς της Σταματίας.  


Σάπες  6/1/1954:  Χορός στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ.  Πριν από τον πόλεμο του 1940, αλλά και μετά την απελευθέρωση από τη Βουλγαρική Κατοχή, υπήρχε ένας Σύλλογος γυναικών με την επωνυμία:   "Σύνδεσμος Κυριών και Δίδων Σαπών: "Η Αναγέννησις".  Πρωτοστατούσε η δασκάλα του Δημ. Σχολείου Σαπών Αλκμήνη Γουναροπούλου Ψαθά, την οποία βλέπουμε και στη φωτογραφία (πρώτη από αριστερά). Μια από τις δράσεις ήταν και η διοργάνωση χορών στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ συνήθως. Για την εξεύρεση χρημάτων ήταν συνηθισμένη πράκτική η λαχειοφόρος αγορά. Οι συμμετέχοντες στο χορό αγόραζαν λαχεία και μετά ακολουθούσε η κλήρωση. Οι τυχεροί κέρδιζαν ένα από τα δώρα, που συνήθως ήταν προσφορές των επαγγελματιών. Ο Δήμαρχος διαβάζει ένα από τους κληρωθέντες αριθμούς που κερδίζει ένα χαλί ή κάτι τέτοιο.


Σάπες 1955-Πρωτομαγιά στο Δενδράκι. Εντυπωσιακή φωτογραφία με φόντο το δυτικό μέρος των Σαπών, όταν τα δέντρα δεν εμπόδιζαν ακόμη τη θέα. Ήταν η χρονιά που είχε πεθάνει ο παππούς μου. Από την παρέα αναγνωρίζω τη Δάφνη Κρυστάλλη με το γιο της Κώστα (2η από αριστερά), τη Σταματία Καραθανάση(3η από δεξιά) και ο ένστολος πρέπει να είναι ο διοικητής της Υποδιοίκησης Χωροφ/κής Δρούλιας. Στην κάτω σειρά από δεξιά ο Τάσσιος με το ακορντεόν, ο αδερφός του Τάκης και μετά ο Ισίδωρος. (Αρχείο: Τ. Καραθανάση)...


31 Μαρτίου 1958. Ακόμη μια όμορφη οικογενειακή φωτογραφία στην Κομοτηνή. 


Στο ΠΑΛΛΑΔΙΟ. Ήταν σύνηθες φαινόμενο η διοργάνωση χορών - χοροεσπερίδων την παλιά εποχή. Οι Σα(π)παίοι δεν παρέλειπαν σε κάθε ευκαιρία να οργανώνουν όμορφες διασκεδάσεις με ορχήστρα και μουσική. Εδώ, η Σταματία χορεύει με τον σύζυγό της το κλασικό ταγκό!


Η πουρφίνα, όπως τη θυμάμαι εγώ. Υπάρχει ακόμη και σήμερα και τη λειτουργεί ο Χρήστος ή Τάκης Καραθανάσης, όπως τον ξέρουμε οι περισσότεροι. Στη φωτογραφία ο πατέρας του Δημήτριος. Εκτός από τα καύσιμα υπήρχε και αποθήκη με ξυλεία και άλλα οικοδομικά υλικά.


Σάπες 1952: Ο Δημήτριος Καραθανάσης ήταν ήδη Δήμαρχος Σαπών. Η έλλειψη οικονομικών πόρων του Δήμου, τον οδήγησε στην υποβολή μιας επιστολής, στην οποία περιέγραφε τις μεγάλες ανάγκες ενός φτωχού Δήμου και ζητούσε τη συνδρομή του Αρχιεπισκόπου Βορείου και Νοτίου Αμερικής Μιχαήλ. Δε γνωρίζω το αποτέλεσμα της επιστολής.


Ο Δημήτριος Καραθανάσης, ως Δήμαρχος Σαππών, τιμήθηκε για τις εξαιρετικές υπηρεσίες του, προς το ίδρυμα "Η Φανέλλα του Στρατιώτου" με αργυρό μετάλλιο.


Και απο την ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΑΡΩΝΕΙΑΣ (1951) με το μετάλλιο του ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΠΑΥΛΟΥ. 

Ευχαριστώ τον Ισίδωρο Καραθανάση για τη συνεργασία του και την παροχή πολύτιμου φωτογραφικού υλικού και πληροφοριών.

Η ΣΕΛΙΔΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ   (ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΣΕΛΙΔΑ)

Και άλλες φωτογραφίες από παρελάσεις εδώ κι εδώ.

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com