Οι πληροφορίες για την οικογένεια αρχίζουν από τον Αναστάσιο (Τάσσιο) Καραθανάση, γύρω στα 1880, ο οποίος καταγόταν από την Κεσσάνη της Ανατ. Θράκης. Οι ασχολίες του εκεί ήταν κυρίως το ζωεμπόριο, όμως παράλληλα εξασκούσε και το επάγγελμα του "σαράφη". Ο σαράφης ή αργυραμοιβός στα ελληνικά, αντάλλασσε νομίσματα μιας χώρας σε νόμισμα μιας άλλης, βγάζοντας ένα κέρδος καθορισμένο από το νόμο.
 Ήταν παντρεμένος με την Ελένη, το γένος .......... . Απέκτησαν πέντε παιδιά. Την Άννα, το Σιδέρη, τον Κωνσταντίνο, το Δημήτριο και τον Αθανάσιο. Ήρθαν πρόσφυγες από την Κεσσάνη το 1922 και πέρασαν στην Ελλάδα μέσω του ποταμού Έβρου με τα κάρα. Η Ελένη ήταν έγκυος, όμως λόγω των κακουχιών έκανε αποβολή, έπαθε όμως σηψαιμία και παρά το νεαρό της ηλικίας της, μόλις 31 χρόνων, απεβίωσε στις Φέρρες.
 Αργότερα, μετά από διάφορες περιπλανήσεις σε διάφορα μέρη της Ροδόπης εγκαταστάθηκαν στις Σάπες. Εκεί παντρεύτηκε τη δεύτερη γυναίκα του, τη Σύρμω, το γένος Διανόπουλου Ζαρίφη με καταγωγή από την περιοχή Κεσσάνης [Ηρωικόν]. Μαζί της απέκτησε άλλα τέσσερα παιδιά. Ήταν ο Ζαρίφης, ο Νίκος, και οι δίδυμοι Θεοδωράκης και Φώτης.
 1] Η ΑΝΝΑ [1912-1987] παντρεύτηκε τον ΙΩΑΝΝΗ ΣΑΓΙΡΗ [1902-1986]. Απέκτησαν δυο παιδιά, την Ελένη και την Ειρήνη. Η Ελένη παντρεύτηκε το Θωμά Μέκκο. Απέκτησαν ένα παιδί, τον Κων/νο και ζουν στην Κομοτηνή. Η Ειρήνη παντρεύτηκε τον Ηλιάδη Νικόλαο και μένουν στη Θεσ/νίκη. Απέκτησαν ένα παιδί, τον Κων/νο-Μάριο.
 2] Ο ΣΙΔΕΡΗΣ , παντρεύτηκε την Ευανθία Ασλανίδου. Απέκτησαν δύο παιδιά, την Ελένη και τον Αναστάσιο (Τάσο). Ο Σιδέρης πέθανε στη Μέση Ανατολή, την εποχή της κατοχής. Η Ελένη παντρεύτηκε το δικηγόρο Νίκο Κιόρογλου στην Κομοτηνή. Απέκτησαν μια κόρη, τη Χριστίνα, η οποία απόφοίτησε από το Μετσόβειο Πολυτεχνείο ως μηχανικός υπολογιστών και οι γονείς της την ακολούθησαν στην Αθήνα. Ο πατέρας πέθανε γύρω στο 2016. Το 2ο παιδί του Σιδέρη, ο Τάσος δεν γνώρισε τον πατέρα του. Αργότερα έφυγε κι έζησε αρκετά χρόνια στη Γερμανία, παντρεύτηκε με Γερμανίδα γυναίκα και απέκτησε τρία παιδιά, τον Ισίδωρο (Σάπες), τον Αθανάσιο και τον Αλέξανδρο. Δεν βρίσκεται στη ζωή. (2019).
 3] Ο ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ , παντρεύτηκε τη Δέσποινα και έζησε όλα τα χρόνια στη Δράμα. Ήταν σιτέμπορος. Απέκτησε τρία παιδιά, τον Αναστάσιο, την Ελένη και την Άννα.
 4] Ο ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ [1916-1988] παντρεύτηκε το 1945 τη Σταματία Καραμουσαλίδου (1922-1991) (ηπειρώτικης καταγωγής) και απέκτησαν τρία παιδιά, το Αναστάσιο (Τάσσιο) [ΗΠΑ], τον Χρήστο [Σάπες] και τον Ισίδωρο.  [1951-2021].
 5] Ο ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ παντρεύτηκε την Ευαγγελία και απέκτησαν δυο παιδιά, την Ελένη και τον Αναστάσιο [Σάπες].
 Το όνομα ΕΛΕΝΗ κυριαρχεί στους απογόνους, από τον καυμό τους που έχασαν τόσο νωρίς τη μάνα τους και στα αγόρια κυριάρχησε το όνομα Αναστάσιος. Η μεγαλύτερη κόρη της Ελένης ήταν η Άννα που ήταν μόλις 9 χρόνων όταν χάθηκε η μητέρα της. Κι αυτή τα μεγάλωσε ώσπου να ξαναπαντρευτεί ο Τάσσιος Καραθανάσης. Όλα μικρά παιδιά 7, 5, 3 και ο μικρότερος ο Θανασάκος μόλις 18 μηνών. Ένα παιδί να μεγαλώνει αλλά 4 παιδιά - αδέλφια!!! 
  Τα ετεροθαλή αδέρφια
 6] Ο ΖΑΡΙΦΗΣ παντρεύτηκε την Κυριακή (Κούλα) με τόπο διαμονής την Ξάνθη. Απέκτησαν δύο παιδιά, τον Αναστάσιο και την Αθηνά. Η οικογένεια του Ζαρίφη ασχολήθηκε κυρίως με το εμπόριο.
 7] Ο ΝΙΚΟΛΑΟΣ [1929-1981] παντρεύτηκε τη Χρυσούλα [1925-2012] και απέκτησαν ένα παιδί, τον Αναστάσιο, καθηγητή Φυσικής Αγωγής. [Αλεξ/πολη].
 8] Ο ΘΕΟΔΩΡΟΣ [1931-1980] παντρεύτηκε τη Κατίνα και απέκτησαν δυο παιδιά. Τη Σύρμω (Σίσυ) (Κομοτηνή) και την Αθανασία (Νάνσυ) (Αλεξ/πολη). Ο Θεόδωρος, ο οποίος διατηρούσε στις Σάπες υφασματοπωλείο, κάτω από τα παλιό κτίσμα, όπου στεγαζόταν το Τάγμα Εθνοφυλακής.
 9] Ο ΦΩΤΗΣ, [1931-2000], δεν παντρεύτηκε...
Ευχαριστώ την Ειρήνη Σαγίρη, του Ιωάννη και της Άννας (Κεσσανιώτες), και την κ. Ευαγγελία Καραθανάση, για τις πληροφορίες που μου εμπιστεύτηκαν  (Οκτ. 2018).


ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

.

Γύρω στο 1945: Σάπες. Ο Δημήτριος Καραθανάσης γαμπρός και η Σταματία Καραμουσαλίδου νύφη. Έζησαν όλα τα χρόνια της ζωής τους στις Σάπες. Απέκτησαν τρία παιδιά. Τον Τάσσιο, το Χρήστο και τον Ισίδωρο. Ο Δημήτριος Καραθανάσης ήταν ο πρώτος αιρετός δήμαρχος Σαπών και εκλέχτηκε δύο τετραετίες... Περισσότερα δείτε εδώ


31 Μαρτίου 1958:  Όμορφη οικογενειακή φωτογραφία του Δημητρίου και της Σταματίας Καραθανάση με τα τρία παιδιά τους. Τον Τάσσιο, το Χρήστο και τον Ισίδωρο...


 Γύρω στα 1945: Ο  Ζαρίφης Καραθανάσης (αριστερά) και η γυναίκα του Κυριακή  (δεξιά) είναι οι κουμπάροι σε ένα γάμο, πιθανόν στην Αλεξανδρούπολη.  Είναι η στιγμή για να συνοδεύσουν τη νύφη στην εκκλησία. Από τις πληροφορίες που έχω ήταν από το συγγενικό περιβάλλον της οικογένειας Τουραντζή (ξυλέμπορα στην Αλεξ/πολη).   Ο Ζαρίφης και η γυναίκα του Κυριακή, έζησαν για κάποια χρόνια στις Σάπες και αργότερα μετακόμισαν μόνιμα στην Ξάνθη. Είχαν δύο παιδιά, τον Αναστάσιο (Τάσος) και την Αθηνά. 

Κάθε νέα πληροφορία θα προστίθεται στη σελίδα αυτή...

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com