ΥΠΟ ΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ  ΣΥΝΤΟΜΑ


Σάπες πριν από το 1950. Μια πολύ όμορφη φωτογραφία με φόντο την εκκλησία των Αγίων Κων/νου και Ελένης, έτσι όπως ίσως βλέπουμε για πρώτη φορά. Η εκκλησία στο ίδιο επίπεδο με τον υπόλοιπο χώρο χωρίς δέντρα και περίφραξη. Μια υποτυπώδης συρμάτινη περίφραξη γύρω από τις πλαϊνές πλευρές. Φαίνεται επίσης πως είναι Κυριακή απόγευμα, γιατί στο βάθος είναι συγκεντρωμένο πλήθος φιλάθλων που παρακολουθούν ποδοσφαιρικό αγώνα της ΕΛΠΙΔΑΣ Σαπών. Σε πρώτο πλάνο ο νεαρός Χαράλαμπος εντυπωσιακός και με άψογη εμφάνιση. 


Η φωτογραφία είναι πριν το 1950. Σε νεαρή ηλικία ο Χαράλαμπος και σε θέση πρηνηδόν κρατάει ένα πολυβόλο. Υποθέτω πώς βρισκόμαστε στην εποχή του Εμφυλίου, (πριν το '49), γιατί  την εποχή εκείνη ακόμη υπήρχαν στρατιώτες με ανάλογο οπλισμό. Προφανώς το όπλο το κρατάει για να βγάλει την αναμνηστική αυτή φωτογραφία.  Νομίζω ότι πίσω φαίνεται το τσαρσί τζαμί με το κορμό του πλάτανου να ξεχωρίζει λίγο. Διακρίνεται καθαρά και η τετράκρουνη μαρμάρινη βρύση που υπήρχε μπροστά. Όσο για τις αγελάδες, να θυμίσω στους νέους, ότι τότε σχεδόν όλα τα σπίτια είχαν κάποια μικρά ή μεγάλα ζώα για τις ανάγκες διατροφής τους σε γάλα και κρέας. Τα ζώα αυτά τα έδιναν το πρωί σε κάποιον "αγελαδάρη", που όλη τη μέρα τα βοσκούσε στο ύπαιθρο και το απόγευμα τα επέστρεφε, εκεί που ο κάθε ιδιοκτήτης περίμενε σε κάποιο προσυνεννοημένο σημείο.


Σάπες 1950: Στο φούρνο του Θεμελή, ο δεύτερος από αριστερά. Οι άλλοι δυο δίπλα του ήταν στρατιώτες και βοηθός φούρναρη ο Χ.Μαλλίδης. Δεξιά στην άκρη βλέπετε κορμούς ξύλων. Ο φούρνος καιγόταν με καυσόξυλα και η παρουσία των στρατιωτών δικαιολογείται γιατί εκεί καθημερινά έψηναν τα ψωμιά που χρειαζόταν η στρατιωτική μονάδα που υπήρχε τότε στις Σάπες. Ο φούρνος βρισκόταν στον κεντρικό δρόμο, δίπλα ακριβώς από το υποδηματοπωλείο του Χαϊρουλά, απέναντι από το κρεοπωλείο του Τζανίδη.


Σάπες γύρω στα 1952. Ο Χαρ. Μαλλίδης βόλτα με το ποδήλατο, ενώ φορά τα στρατιωτικά ρούχα, αν και υποθέτω ότι έχει ήδη απολυθεί. Ο άλλος φίλος με το ποδήλατο ο Ηλίας Αντωνιάδης . Δεν αναγνωρίζω άλλον με σιγουριά. Πιστεύω ότι ο μικρός πίσω από το Χαράλαμπο είναι ο Τάκης Αμπατζής.


Ο Χαράλαμπος Μαλλίδης σε νεαρή ηλικία και με γιορτινή φορεσιά φωτογραφίζεται ακριβώς μπροστά από τη σημερινή κατοικία του, που τότε βέβαια δεν υπήρχε ακόμη. Από όσο μπορώ να θυμηθώ το διώροφο κτίσμο πίσω του πρέπει να ήταν ιδιοκτησίας κάποιου Παπάζογλου. Κανένα από τα σπίτια που φαίνονται στη φωτογραφία δεν υπάρχει σήμερα.


Μια ακόμη όμορφη φωτογραφία των νεαρών φίλων πριν το 1950. Δεν ξέρω αν είναι στις Σάπες ή σε κάποιο από τους οικισμούς.  Εκείνο που ξεχώρισα είναι τα μελισσοκόφινα που είναι αραδιασμένα στη σειρά. Από την παρέα αναγνώρισα τους: Χαράλαμπο Χαριτόπουλο, Ανέστη Χαρισιάδη και Χαρ. Μαλλίδη.


Σάπες, γύρω στα 1958. Υποθέτω ότι το καφενείο στο οποίο βρίσκονται είναι του Χουσεΐν (επάνω σειρά δεξιά). Περίοδος αποκριάς και η παρέα φαίνεται να διασκεδάζει. Από αριστερά (όρθιοι) Φετχή , Πάνος Δημητριάδης, Μιχάλης Χατζόπουλος. Κάτω Σεραφειμίδης Χαρ. Βραδέλης Άγγελος, Χαρ. Μαλλίδης.  (ΑΡΧΕΙΟ ΧΑΡ.ΜΑΛΛΙΔΗ) 


Από την Πρωτομαγιά του 1958.  Ο Χαράλαμπος φωτογραφίζεται στο "Δεντράκι" με φόντο τις Σάπες, όπως ήταν την εποχή εκείνη. Διακρίνεται το Δημαρχείο, η Αγία Μαρίνα, το Δασαρχείο και τα σπίτια αρκετά αραιά.


Από τους αρραβώνες του Χαράλαμπου με την Ελένη, τη σύντροφο της ζωής του. Η παρέα των φίλων και των συγγενών χαίρονται με μεζέδες και ποτό το χαρούμενο γεγονός! Αναγνωρίζω από αριστερά τους: Χαράλαμπο, (;), Χαρ. Χαριτόπουλο, Ελένη, Γαλήνη Μπομποτά Κιρκινέζη, Χαρ. Σεραφειμίδη,(;), (;),(;), Δημήτρη Καραμουσαλίδη. Δεξιά κάτω οι: Γιώργος Τατσίνας και η Μαρίκα  Μαλλίδου αδελφή του Χαράλαμπου και σύζυγος του Τατσίνα.

............................................................................Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com