H φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Kώστα Γιουφτσιάδη (επάνω δεξιά). Μπροστά στη Λέσχη μια ομάδα από προσκόπους, λυκόπουλα και μαθητές, ετοιμάζονται να ασπρίσουν πεζοδρόμια των Σαπών, συμμετέχοντας έτσι εθελοντικά στις προσπάθειες του δήμου για τον ευπρεπισμό της πόλης, πριν από κάποια εθνική γιορτή. Αναγνωρίζω τον Πασχαλίδη Τόζιο (Έφορο της ομάδας των Σαπών), κάτω με το μικρό ντενεκεδάκι τον Ανδρέα Καφετζή και δίπλα του όρθιο τον αδερφό του Αθανάσιο Καφετζή.


   Σάπες γύρω στα 1949. Τη φωτογραφία αυτή τη βρήκα στο αρχείο του Γιουφτσιάδη Κώστα, που πρέπει να είναι επάνω δεξιά, ντυμένος τσολιάς. Πρόκειται για μια θεατρική παράσταση την 25η Μαρτίου του 1949 που έγινε σε συνεργασία του Σ.Ε.Π. προσκόπων και του Σ.Ε.Οδηγών Σαπών. Υπάρχουν και κάποια παιδιά με τις προσκοπικές στολές τους. Aναγνωρίστηκε (με τη βοήθεια της κόρης του) ο Κιρκινέζης Βενιζέλος (Βασίλειος) σε ηλικία περίπου 15-16 χρόνων τότε. Είναι ο  παπα-Βασίλης.  Στο πίσω μέρος της φωτογραφίας ήταν γραμμένα τα εξής: "ΣΕΠ, ενθύμιον από το θέατρο της ΕΣΜΕ". Από τα άλλα πρόσωπα σημειώνω τους: Κατίνα Μιλτσιάδου, Κούλα Τεφτσίδου, Χατζηθεοδώρου Ζωή, Βασίλη Μαλλίδη, Χριστόδουλο Πασχαλίδη, Νίκο Τσιαντούκα, Σωτηριάδη Κώστα, Γιόγκατζη, Θανάση Βαλασιάδη    To θεατρικό έργο ήταν του Σπύρου Περεσιάδη "Εσμέ" και αναφέρεται στη σχέση δύο νέων ανθρώπων, ενός έλληνα κλέφτη, του Δρόσου, γιου του καπεταν-Σεράτου, και της τουρκοπούλας Εσμέ, μια ένωση που η τουρκοκρατούμενη Ελλάδα του 19ου αιώνα και τα... ήθη της εποχής απαγορεύουν. Αυτοί όμως αγαπιούνται με ανείπωτο πάθος. Ο Δρόσος συγκρούεται με την οικογένειά του, η δε Εσμέ συμμετέχει στον απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων και γίνεται χριστιανή για να μπορέσει να παντρευτεί τον αγαπημένο της. (Ευχαριστώ τη Δέσποινα Μαλλίδου, κόρη του Βασίλη για τις κατατοπιστικές πληροφορίες).  Για τα υπόλοιπα πρόσωπα δέχομαι βοήθεια.


Φωτογραφία γύρω στα 1950. Την περίοδο του Πάσχα, οι ομάδες των Προσκόπων και των Οδηγών, συνεργάζονταν με επισκέψεις σε στρατιωτικές ορεινές μονάδες με στόχο την τόνωση του ηθικού των φαντάρων μας στα βουνά της Ροδόπης. Εκτός της συμμετοχής τους στις γιορτές των Μονάδων, πρόσφεραν και δώρα, τα οποία συγκέντρωναν πολλές μέρες πριν οργανώνοντας διάφορες δραστηριότητες. Η φωτογραφία αυτή έχει συναισθηματικό χαρακτήρα για μένα, αφού η Οδηγός είναι η θεία μου Καλλιόπη Μαλέ και ο πρόσκοπος, πατέρας της γυναίκας μου Κώστας Γιουφτσιάδης. Στο βάθος ξεχωρίζουν ο κορυφές των βουνών!


Γύρω στα 1949:  H φωτογραφία είναι από το αρχείο του Kώστα Γιουφτσιάδη, που ήταν την εποχή εκείνη ομαδάρχης. Mε την ομάδα του σε μια από τις καθιερωμένες εκδρομές-συγκεντρώσεις όπου γινόταν η εκπαίδευση σε συνδυασμό με παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Η φωτογραφία είναι στο παλιό πάρκο των Σαπών, εκεί που σήμερα είναι το Γυμνάσιο Σαπών


H φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Kώστα Γιουφτσιάδη, που ήταν την εποχή εκείνη ομαδάρχης. Βλέπουμε μια ομάδα από λυκόπουλα να τα "επιθεωρεί" κάποιο στέλεχος του προσκοπισμού. Έφορος των προσκόπων Σαπών ήταν τότε ο Πασχαλίδης Χριστόδουλος (Τόζος) (με τη γραβάτα). Από τα λυκόπουλα αναγνωρίζω με σιγουριά το Βαγγέλη Χαδόλια (3ος από δεξιά).


1952: Από την κατασκήνωση των προσκόπων Σαπών στην Αγία Παρασκευή. Έντονες αναμνήσεις δημιουργούν εικόνες σαν κι αυτή, όχι μόνο για τα πρόσωπα που εικονίζονται σ' αυτές (για όσους ζουν βέβαια), αλλά και για μας και για τα συγγενικά τους πρόσωπα. Η φωτογραφία αυτή ανήκει στο γιατρό Βραδέλη (4ος από αριστερά). Τα άλλα πρόσωπα είναι οι: Γιώργος Πολυχρονιάδης, Κώστας Κρυστάλλης, Σταύρος Αγγελίδης, Κώστας Βραδέλης, Χάρης Κωνσταντινίδης και Ηλίας Αντωνιάδης. ( από εφημερίδα: ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ)


1953: Άλλη μια μοναδική φωτογραφία από την εποχή του 1953. Τότε που ο προσκοπισμός αποτελούσε μέρος της καθημερινής ζωής των νέων. Ο προσκοπισμός τους μάθαινε να αγαπούν και να συνεργάζονται ο ένας με τον άλλο. Φίλοι στο σχολείο, φίλοι στη ζωή, φίλοι και στον προσκοπισμό! Η φωτογραφία προέρχεται από το αρχείο του Κώστα Βραδέλη. Τα άλλα πρόσωπα από αριστερά είναι οι: Αργύρης Βαλασιάδης, Ηλίας Γεωργιτσόπουλος, Γιώργος Καζάκος, Κώστας Βραδέλης, Γιάννης Κελέσης, Γιώργος Φωτακάκης και Παναγιώτης Βεζυρίδης. Οι πρόσκοποι ποζάρουν με καμάρι στο παλιό γήπεδο των Σαπών, εκεί που σήμερα βρίσκεται το Κέντρο Υγείας Σαπών. (από εφημερίδα ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΑΠΟΨΗ)


Γύρω στα 1959 από τους Β' προσκοπικούς αγώνες στην Κομοτηνή. Την ομάδα αποτελούν οι:    Σωκράτης Γρηγορόπουλος, Κώστας Φωτακάκης, Τόζιος Πασχαλίδης, Πάνος  Τσιάκος, Λάκης Πετμεζάς, Δημήτρης Μαυρίδης,  (κάτω) Κώστας Χασομέρης, Γιώργος Καζανιάδης, Θέμης Τζανίδης και Κώστας Πετμεζάς.  Εντύπωση μου έκανε ότι κάποιοι από τους αθλητές δεν φορούν παπούτσια. Η φωτογραφία ανήκει στο αρχείο του Γιώργου Καζανιάδη.


Σάπες: 1960: Από το αρχείο του Ανδρέα Καφετζή. Ο διάδοχος τότε του βασιλικού θρόνου Κωνσταντίνος, που ήταν και ο αρχηγός των προσκόπων στην Ελλάδα, σε περιοδεία του στη Θράκη, έγινε δεκτός από τις αρχές και τους δημότες εισέρχεται στο δημοτικό μέγαρο συνοδευόμενος από το δήμαρχο Χρ. Τσιτσώνη και όλο το δημοτικό συμβούλιο. Ο διάδοχος χαιρετά το τμήμα των προσκόπων Σαπών, που σε στάση προσοχής αποδίδουν τιμές. Αναγνωρίζω από τους προσκόπους το Γ. Μαυρίδη, Γ. Ελευθεριάδη, Βάσο Διαμαντάκη, Χρ. Θωίδη δεξιά και ο Τοπικός Έφορος Προσκόπων Πασχαλίδης Τ.


Σάπες - γύρω στα 1960. Μοναδική φωτογραφία από την ομάδα προσκόπων και λυκοπούλων των Σαπών. Αξέχαστα και αλησμόνητα πρόσωπα. Τοπικός Έφορος ο Τόζιος Πασχαλίδης, που ζει σήμερα στην Κομοτηνή. Στα δεξιά του ο Πάνος Τσιάκος και ο Τάκης Πρασίδης. Στα αριστερά του (;), Κώστας Φωτακάκης, Βασίλης Κελέσης και Χρήστος Θωίδης. Στη δεύτερη σειρά από αριστερά: Λευτέρης Κολάκης, Ευριπίδης Κελέσης, Σωκράτης Γρηγορόπουλος, Δημ. Μαυρίδης, Π. Παυλίδης, Τάσος Καραθανάσης, Γ. Κηπουρός, Χαρ. Τσαβδάρης, Βάσος Διαμαντάκης, Θόδωρος Ζαμπογιάννης, Χρήστος Θωίδης,, (;) .  Στις δυο κάτω σειρές:  Γ.  Κρυστάλλης, (;) Γ. Αντωνιάδης, Θ. Ευκαρπίδης, Κ. Πετμεζάς,  Γ. Καζανιάδης, Αθ. Κρυστάλλης. Κάτω σειρά:  Τάκης Καραθανάσης,  Παν. Γρηγορόπουλος, Τάκης Ζαμπογιάννης,  Ισίδωρος Καραθανάσης, (;), Ζήσης Κελέσης, Θόδωρος Μιχ. Ζαμπογιάννης, Δημ Μωύδης,  Νίκος Παπάς και Δαμιανός Χαστάς. Η φωτογραφία είναι από το αρχείο του γιατρού Θόδωρου Μιχ. Ζαμπογιάννη. 


Σάπες, γύρω στα 1960, μπροστά στην τότε Λέσχη Προσκόπων. Πέντε από τα δραστήρια στελέχη του προσκοπισμού του τόπου μας. Από αριστερά [+] Κώστας Φωτακάκης - Δήμος Κρυστάλλης, δάσκαλος-δήμαρχος Σαπών (ζει στην Καβάλα. - [+] Σάκης Καφετζής - ταχυδρομικός. Πάνος Τσιάκος, δάσκαλος (ζει στην Ξάνθη. [+] Βασίλης Κελέσης, δάσκαλος. (Ευχαριστώ τον Πάνο Τσιάκο για την όμορφη φωτογραφία... Εκείνο που πρέπει να γνωρίζετε οι σημερινοί νέοι, ο προσκοπισμός κάποτε ήταν μια ζωντανή και δραστήρια κυψέλη δημιουργίας, δραστηριοτήτων και ψυχαγωγίας. Δύσκολα θα συναντούσες νέο, που δεν θα ήταν μέλος του προσκοπισμού! [Αρχείο Πάνου Τσιάκου].

 

Στο παλιό γυμνάσιο, γύρω στα 1962.  Λίγο πριν από την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου. Τέσσερις πρόσκοποι σε μια αναμνηστική φωτογραφία. Δεν έχουν όλοι την ίδια ηλικία. Από αριστερά: Ευριπίδης Κελέσης, Γιώργος Καζανιάδης, Παναγιώτης Πρασίδης και Τάσος Καραθανάσης.  Εκεί που είναι το παλιό γυμνάσιο σήμερα υπάρχει το Πολύκεντρο. Ακριβώς στη θέση που βρίσκονται οι πρόσκοποι υπάρχει ο Παιδικός Σταθμός.  (αρχείο Γ. Καζανιάδη).


Σάπες 28 Οκτωβρίου 1964. Από το αρχείο του Γ.Ψωμιάδη. Οι πρόσκοποι του ΣΕΠ Σαπών το 1964. Πρόσωπα που αναγνωρίζω: Θέμης Τζανίδης, Πλούταρχος Παπαθεοδοσίου, Γιώργος Αντωνιάδης, Απόστολος Κούμπαλος, (;), Κώστας Λιπορδέζης. Τους υπόλοιπους λόγω μεγέθους δεν τους ξεχωρίζω. Κάθε βοήθεια δεκτή...


Καλοκαίρι του 1962 στο γήπεδο της Μάκρης. (8/8/1962). 

Οι δύο προσκοπικές ομάδες των κατασκηνώσεων των Σαπών  και του ΤΕΚΕ,  βγαίνοντας από την Μάκρη προς την Αγία Παρασκευή στο ύψωμα δεξιά. Διακρίνονται οι: Γιώργος Λιπορδέζης, Γιώργος Κελέσης (ο μόνος με φανελλάκι που πιθανότερα να ήταν ο τερματοφύλακας), Τάσος Καραθανάσης,  Σωκράτης Γρηγορόπουλος,  Δημητράκης Μαυρίδης, Γιώργος Καζανιάδης, Κυριάκος Κεσκεσιάδης, Κώστας Σαμαράς, Ευρυπίδης Κελέσης,  Γιώργος Αντωνιάδης, Τάκης Ζαμπογιάννης και Λάκης Πετμεζάς.   (αρχείο φωτογραφίας: Γιώργου Καζανιάδη).


1964: Από την κατασκήνωση του ΣΕΠ Σαπών στο "Ντεμίρ Αλή", σημερινό Άγιο Γεώργιο. Για την ακρίβεια η κατασκήνωση βρισκόταν σε ένα ρεματάκι, που εκείνη την εποχή είχε ακόμη νερό! Ήταν δίπλα στο λιμανάκι της Μάκρης. Θα παρατηρήσατε βέβαια τον εξοπλισμό των προσκόπων. Μια σκηνή δύο ατόμων (τις πρόσφερε ο στρατός), στηριγμένες σε δυο ξύλα και που τέντωναν με δυο σκοινιά, μπρος και πίσω. Κρεβάτια δεν υπήρχαν την εποχή του '60. Οι μανάδες μας, έρραβαν έναν σάκο και στον τόπο της κατασκήνωσης, την πρώτη ημέρα της εγκατάστασης, μας μοίραζαν σάλμα από τα θερισμένα χωράφια. Με αυτό γεμίζαμε το άδειο μας στρώμα, κατευθείαν επάνω στο χώμα! Κάθε Σάββατο είχαμε καθαριότητα. Έπρεπε να τινάξουμε το στρώμα και τις κουβέρτες. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το σύννεφο της σκόνης!  Ήταν όμως ωραία χρόνια που τα αναπολούμε, γιατί ήμασταν παιδιά και όλα τα χαιρόμασταν! Η φωτογραφία ανήκει στο Χρήστο Τζανίδη (δεξιά), μαζί με τον Τάσο Αλεξίου το συμμαθητή μου.


1964: Από την ίδια κατασκήνωση με την προηγούμενη φωτογραφία. Σε μια μεγαλύτερη σκηνή, όπου έμεναν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία πρόσκοποι ή ήταν σκηνές των ομαδαρχών. Σε κάποια από τις κατασκηνώσεις αυτές στο λιμανάκι της Μάκρης ήμουν κι εγώ με την παρέα μου. Αποτελούσαμε την ομάδα των Ανιχνευτών! Παρ' όλα αυτά, το μυαλό μας παρέμενε παιδικό! Θα σας διηγηθώ την εξής ιστορία. Μια από τις ενωμοτίες λεγόταν: Ενωμοτία Κοκόρων. Μάλιστα φρόντισε κάποιος από την ομάδα να φέρει από το σπίτι του κι έναν κόκορα αληθινό!  Ένα βράδυ λοιπόν, εμείς οι "Ανιχνευτές" την ώρα που οι άλλοι έλειπαν, δέσαμε τον κόκορα στο σκοινί του ιστού της σημαίας και τον ανεβάσαμε στο πιο ψηλό σημείο. Και μετά φύγαμε. Όταν γύρισαν όλοι, ο κόκκορας είχε ψοφήσει ο καημένος από τη ζέστη και το κρέμασμα!  Το τί ανακρίσεις έγιναν για την ανακάλυψη των δραστών δεν περιγράφεται. Ώσπου κάποια στιγμή έσπασαν οι ένοχοι και ομολόγησαν. Θα περιμένετε να μάθετε την τιμωρία! Δυστυχώς δεν τη θυμάμαι, αλλά νομίζω πως υποχρεωθήκαμε να αντικαταστήσουμε τον κόκορα με κάποιον άλλο!!!  Τέτοια ωραία τα χρόνια εκείνα τα παλιά! Η Φωτογραφία ανήκει στο Χρήστο Τζανίδη. Με βεβαιότητα αναγνωρίστηκαν ο Λεωνίδας Ξανθόπουλος, ο Νίκος Τρουπιώτης, αλλά νομίζω πως είναι και ο Τάσος Χατζεϊπίδης, πίσω από το κοντάρι. 


Σάπες 28 Οκτωβρίου 1965. Από το αρχείο του Γ.Ψωμιάδη. Οι πρόσκοποι του ΣΕΠ Σαπών το 1965. Πρόσωπα που αναγνωρίζω: Γιώργος Αντωνιάδης, Δημ.Παπαθεοδώρου, Κώστας Λιπορδέζης, Γιώργος Υφαντόπουλος.


Σάπες 28 Οκτωβρίου 1966. Από το αρχείο του Γ.Ψωμιάδη. Οι πρόσκοποι του ΣΕΠ Σαπών το 1966. Πρόσωπα που αναγνωρίζω: Γιούλης Κρυστάλλης, Δαμιανός Χαστάς. Τους υπόλοιπους δεν μπορώ να αναγνωρίσω.


Φωτογραφία στο Δενδράκι, στις 31-5-1967. Οι πρόσκοποι των Σαπών. Ένας από αυτούς είμαι κι εγώ. Γνωρίζω όλα τα παιδιά, αλλά δεν αναφέρω τα ονόματά τους, γιατί δεν επαρκεί ο χώρος. Δεν θυμάμαι ακριβώς τί έγινε, αλλά μας επισκέφτηκε ένας ανώτατος αξιωματικός (ήταν ένα μήνα μετά την επιβολή του καθεστώτος της 21ης Απριλίου 1967). Στο Δενδράκι κάναμε κάποιες δραστηριότητες, προσκοπικού χαρακτήρα. Η μέρα εκείνη συνδυάστηκε και με εκδρομή όλου του Γυμνασίου Σαπών. Στη φωτογραφία στελέχη του προσκοπισμού: ο Πασχαλίδης Τόζιος και ο Κώστας Κρυστάλλης με πολιτική περιβολή

Συνέχεια στην 3η σελίδα

Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com