Στους Ηπειρώτες των Σαπών συγκαταλέγεται και μία ακόμη οικογένεια. Αυτή των αδερφών ΝΙΚΟΛΑΟΥ και ΑΛΕΞΙΟΥ ΝΑΝΟΥ (ή ΝΑΝΑ).
 Ο Αλέξιος Νάνος (παππούς) των ανωτέρω προς τα μέσα του 19ου αιώνα είχε εγκατασταθεί στο Καντίκιοϊ (Gelibolu) της Ανατολικής Θράκης. Εκεί δραστηριοποιήθηκε ως παντοπώλης και σαράφης.
 [Η δουλειά του σαράφη, κατά κάποιον τρόπο αντικαθιστούσε το ρόλο μιας Τράπεζας. Τότε, δεν υπήρχαν. Λεγόταν και αργυραμοιβός. Έκανε την ανταλλαγή νομισμάτων μιας χώρας με νομίσματα κάποιας άλλης. Το κέρδος του ήταν καθορισμένο από το νόμο. Ακόμη και σήμερα υπάρχουν αργυραμοιβοί που η δουλειά τους είναι και η ανταλλαγή πολύτιμων μετάλλων.]
  Αργότερα, έφερε κοντά του από το χωριό καταγωγής και διαμονής τους τη Λάϊστα -Ζαγορίου, το γιο του και πατέρα των παιδιών, Γεώργιο.
 Το φθινόπωρο του 1912, κατά τη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου στο Καντίκιοϊ σφαγιάστηκαν πατέρας και γιος. Το χρονικό αυτό διάστημα γεννήθηκε ο δεύτερος γιος τους Αλέξιος Νάνος (12-12-1912).

  Μία δεκαετία μετά, το 1924, η μητέρα τους Σουλτάνα Παπαστεργίου-Νάνου έχοντας μεγαλώσει λίγο τα παιδιά της: Σύρμω Νάνου-Τσιάκου, Χαρίκλεια Νάνου-Νούση, Νικόλαο και Αλέξιο Νάνο, αποφασίζει κ έρχεται κοντά στον αδερφό της , Αντώνιο Παπαστεργίου ο οποίος τότε κατοικούσε στους Φιλίππους ( Σελιάν ) της Καβάλας. Από εκεί το 1930 μεταφέρονται και διαμένουν μόνιμα πλέον στις Σάπες του Ν. Ροδόπης.
  Τα δύο αδέρφια ΝΙΚΟΛΑΟΣ κ ΑΛΕΞΙΟΣ ΝΑΝΟΣ συνεχίζοντας τη δουλειά των προγόνων τους δραστηριοποιήθηκαν επαγγελματικά κατ` αρχάς στο Σιδηροδρομικό Σταθμό του χωριού της Μέστης, ανοίγοντας Καφενείο και Παντοπωλείο, κατόπιν δε μεταφέρθηκαν επεκτείνοντας τις δραστηριότητες αυτές στις Σάπες. 
 Έδώ, ασχολήθηκαν και πάλι με το εμπόριο ανοίγοντας στην οδό Παπαδήμα παντοπωλείο με το διακριτικό τίτλο «Η ΗΠΕΙΡΟΣ» καθώς και Σησαμοτριβείο, ενώ στο χωριό Κίρκη Τυροκομείο.
  Απέκτησαν οικογένειες και ο μεν Νικόλαος Νάνος παντρεύτηκε τη Φωτεινή Κοκκίνη-Νάνου και έχει ένα γιό , το Γεώργιο (Ιδιωτικό Υπάλληλο). (Κομοτηνή)
Ο δε Αλέξιος Νάνος παντρεύτηκε τη Θεοπούλα Νικολαΐδου-Νάνου και απέκτησε τρείς κόρες : Tη Σουλτάνα Νάνου-Ματάκου (Ιδιωτική Υπάλληλο), την Αικατερίνη Νάνου-Πάνου, (Οικονομολόγο-Εφοριακό) και τη Γεωργία Νάνου (Ιατρό-Βιοπαθολόγο).
 Όλα τα χρόνια υπήρξαν ενεργά μέλη της κοινωνίας των Σαπών, προσφέροντας πάντα με το δικό τους ιδιαίτερο τρόπο.
 
Ευχαριστώ τη φίλη Καίτη Νάνου-Πάνου για τις πληροφορίες. 

ΠΡΟΣΕΧΩΣ  ΘΑ ΑΝΑΡΤΗΘΕΙ ΚΑΙ ΑΞΙΟΛΟΓΟ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ ΥΛΙΚΟ

ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΧΩΡΗΣΗ 14/9/2020


Σελιδομετρητής επισκέψεων

Σελιδομετρητής

Web Hits

O ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΣΕΛΙΔΑΣ

 Λόγω του όγκου της ύλης, υπήρχαν προβλήματα διαχ/σης της μνήμης από το Η/Υ. Για το λόγο αυτό η σελίδα χωρίστηκε σε 2 μέρη. 
  Στο Β' μέρος υπάρχουν τα θέματα: (ΣΕΛΙΔΕΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ) - (ΑΣΧΟΛΙΕΣ) - (ΠΡΟΣΩΠΑ) - (ΕΝΤΥΠΑ).  
  Πατήστε εδώ για το Β' ΜΕΡΟΣ

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ

    Για την πιο εύκολη αναζήτηση  προσώπων που έζησαν στον τόπο μας με αλφαβητική σειρά.

Αγγελίδης Σταύρ./Αδαμίδης Μ./Αχμέτ Σιαμπάν

Βαλασιάδης Θ./Βασιλειάδης Ηλίας/Βογδανίδης Ι. / Βραδέλης Κ.

Γιαννόπουλος Η./Γιουφτσιάδης Κ./Γουναροπούλου Βεν./

Εξηντάρης Θεολόγος/Ευσταθόπουλος Νικ./ Ευσταθόπουλος Καλ./

Ζαμπογιάννης Θεοδ./

Καραλέξης Σ/Καραμουσαλίδης  Χρ./Καφετζής Α./  Καραβασίλης Βασ/ Κεραμυδάς Γ/Κεχαγιάς Άγγελος/ Κιασήφ Μεμέτ/Κιρκινέζης Ιωάν/Κουσίδης Νικ./ Κυριαζίδης Βασ./

Μπεκιαρίδης Γ./Μπερμπέρ Μεμ/

Λιπορδέζης Γ./

Μαλλίδης Δημ./Μαυρίδης Χαρ./Μπακιρτζής Δημ./  Μπακιρτζής Φωκίων/Μπεκίρ Χουσεΐν/

Νάνος Αλέξιος/

Ουρεϊλίδης Ι./Ουστά Αλή Μουστ/

Παγώνης Κ/Παπαδόπουλος Μιχ./Πάππος Δημήτριος/ Πασχαλιδής Κων./Παυλίδης Ιωάννης/Πέτρογλου Ι./  Πίνιος Ι./Ποάλας Κ./Ποτουρίδης Γαβ./Πρασίδης Αθ.

Ρεφειάδης Παναγ/ Ρούφος Αντ/ Ρωμαΐδης Θωμάς/

Σιδεράς ΓεώργιοςΣκαμνός Χρ/ Σκοπιανός Δημ./ Σταυρίδης Αλεξ./

Τσανίδης Στ./Τραμπίδης Πασχ./ Τσιάκος Θ./

Χαρισιάδης Παν./ Χασάν Αλή Γκ./ Χαφούζ Αλή Μεχ


ΒΙΟΓΡΑΦΙΕΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ


ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΣΑΠΩΝ

Καραθανάσης Δημήτριος - Τσιτσώνης Χρήσ.


ΜΕΤΟΝΟΜΑΣΙΑ ΟΙΚΙΣΜΩΝ ΡΟΔΟΠΗΣ

============================

ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΙΚΙΣΜΟΥΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

-ΑΕΤΟΚΟΡΥΦΗ/ΑΕΤΟΛΟΦΟΣ

-ΑΜΦΙΑ/ΑΡΑΤΟΣ/ΑΡΙΣΒΗ

-ΑΡΣΑΚΕΙΟ/ΑΣΚΗΤΕΣ

-ΔΙΩΝΗ/ΣΤΡΥΜΗ

-ΕΒΡΕΝΟΣ/ΙΑΣΙΟ

-ΚΑΣΣΙΤΕΡΕΣ/ΚΙΖΑΡΙ

-ΚΡΩΒΥΛΗ/ΛΟΦΑΡΙΟ

-ΛΥΚΕΙΟ/ΝΕΑ ΣΑΝΤΑ

-ΠΡΩΤΑΤΟ/ΧΑΜΗΛΟ

-ΣΑΠΕΣ

Κάλεσμα για συνεργασία

Όσοι από εσάς, που διαβάζετε αυτές τις γραμμές και έχετε στη διάθεσή σας πληροφοριακό ή φωτογραφικό υλικό, μπορείτε να μου το στείλετε για να δημοσιευτεί με τα στοιχεία που εσείς επιθυμείτε...
Αυτό μπορεί να γίνει με τους εξής τρόπους:
Στο όνομα Γιώργος Κεραμυδάς.
Ταχυδρομικά: Δαβάκη 2 - 
Αλεξ/πολη. Τ.Κ. 68100
Τηλεφωνικά:
 2551020230 - 6976233934

Ηλεκτρονικά: 
geokeram@gmail.com